Coronavirus

Hongkong frygter udbrud af mystisk sygdom

Myndighederne i Hongkong øger alarmniveauet i byen efter fem mulige tilfælde af en virus med symptomer som lungebetændelse.

Sundhedsmyndighederne i Hongkong slår alarm på grund af en mystisk smitsom sygdom, som indbyggere, der har været på besøg i en by i Kina, kan have bragt til Hongkong.

Det skriver nyhedsbureauet AP.

Fem mulige tilfælde af en lungebetændelseslignende virus er blevet rapporteret i Hongkong. Den har også ramt mindst 44 mennesker i byen Wuhan vest for Shanghai, der ligger 900 kilometer nord for Hongkong.

Ifølge AP har udbruddet, der begyndte i december sidste år, vakt minder i området om sars-epidemien i 2002 og 2003, der brød ud i det sydlige Kina og kostede mere end 700 mennesker livet i Kina, Hongkong og andre steder.

Øger alarmniveau

Ifølge britiske The Guardian har myndighederne i Hongkong aktiveret en såkaldt serious response-alarm lørdag, og det indikerer ifølge mediet en moderat smittefare for de 7,5 millioner indbyggere i Hongkong.

Serious response er det næsthøjeste af tre alarmtilstande i et nyt system, som regeringen i Hongkong lørdag har søsat med det formål at bekæmpe sygdomme med ukendt årsag.

Sundhedsmyndighederne har desuden indført et termisk billedsystem i lufthavnen i Hongkong, som skal kunne tjekke kropstemperaturen på de passagerer, der lander i lufthavnen.

Ekstra personale er desuden indkaldt for at tjekke kropstemperaturer på passagerer på jerbanestationen West Kowloon, som forbinder Hongkong med det kinesiske fastland.

11 af 44 i kritisk tilstand

Hongkongs leder, Carrie Lam, besøgte jernbanestationen fredag for at se de nye overvågningstiltag. Her opfordrede hun også alle rejsende, der får vejrtrækningsproblemer, til at gå med beskyttelsesmasker, til at søge lægehjælp og til at fortælle læger, hvor de har været henne.

Sundhedskommissionen i Wuhan siger, at 11 ud af de 44 personer, der har fået diagnosticeret den mystiske lungebetændelse, var i kritisk tilstand fredag.

Alle de ramte er i isolation, og 121 personer, der har været i tæt kontakt med de ramte, er under observation.

De fleste tilfælde er blevet sporet til South China Seafood City-markedet i forstæderne til Wuhan, hvor man også menes at tilbyde vilde dyr, som kan bære vira, der er farlige for mennesker. Sundhedskommissionen i Wuhan oplyser, at markedet nu er blevet desinficeret.

Uvist om sygdom smitter fra menneske til menneske

De mest almindelige symptomer på sygdommen har været feber, problemer med vejrtrækningen og i få tilfælde lungeinfektioner.

Der har ikke været nogen klar indikation af, at sygdommen smitter fra menneske til menneske, lyder det fra kommissionen.

De seneste tilfælde har ramt en 41-årig kvinde og en 12-årig pige, der har været i Wuhan inden for de seneste 14 dage. Men ifølge hospitalet, hvor de er indlagt, er der intet, der tyder på, de har været på Seafood-markedet i byen.

Deres tilstand er stabil, og de behandles i isolation på Princess Margaret-hospitalet.

Udover sars (Severe Acute Respiratory Syndrome, på dansk alvorlig akut vejrtrækningssyndrom, red.), har Hongkong været ramt af fugleinfluelnza i 1997 og svineinfluenza i 2009.