Udland

Enorm folkemasse samlet i optog for dræbt general

Den iranske hærleder Qassem Soleimanis sørgeoptog følges op af tre dages landesorg.

Sørgende i tusindtal - mere end hundredtusinde - var lørdag samlet i Bagdads gader i et begravelsesoptog til ære for den dræbte general Qassem Soleimani.

De råbte blandt andet "død over USA". I alt ti personer - fem irakere og fem iranere - blev dræbt i USA's angreb, som kostede den indflydelsesrige iranske militærmand Qassem Soleimani livet.

Soleimani omkom natten til fredag efter et amerikansk orkestreret attentat mod ham og en håndfuld andre højtstående miltærpersoner uden for den internationale lufthavn i den irakiske hovedstad, Bagdad. Også den næstkommanderende i gruppen Hashed al-Shaabi, Abu Mahdi al-Muhandis, blev dræbt i fredagens droneangreb. Han blev ligeledes mindet i Bagdad lørdag.

Qassem Soleiman skal efter planen stedes til hvile i sin hjemby Kerman i Iran ved en ceremoni søndag. Der er dekreteret tre dages landesorg i forbindelse med hans begravelse.

Ifølge den amerikanske sikkerhedsrådgiver Robert O'Brien rejste Soleimani rundt i Mellemøsten for at planlægge angreb mod amerikanske militærfolk og diplomater rundt i regionen.

"Der vil komme en barsk hævn"

Den 62-årige general blev regnet som en af de mest magtfulde i såvel Iran som i hele regionen, hvor han har stået bag adskillige offensiver rettet mod koalitionsstyrker gennem de sidste 20 år.

Angrebet mod Soleiman blev udført, da han befandt sig på visit i Irak til et møde med den irakiske militsleder Abu Mahdi al-Muhandis, der også omkom under missilangrebet.

USA's præsident Donald Trump titulerede efter drabet på Qassem Soleiman generalen som "nummer et terrorist i verden".

Modsvaret fra Iran har ladet vente på sig. Men Majid Takht Ravanchi, Irans ambassadør i USA, har i en erklæring til FN's sikkerhedsråd understreget, at "der vil komme en barsk hævn".

- Tid og sted vil blive besluttet af Iran, siger Ravanchi ifølge Guardian.

Fra FN's generalsekretær Antonio Guterres lyder svaret, at verdens ledere nu må vise "maksimal beherskelse".

- Verden har ikke råd til endnu en Golfkrig, siger Guterres.

Soldattræning indstillet

Atmosfæren i området er dog så højspændt, at USA har anmodet amerikanske statsborgere om at søge væk.

Samtidig vil USA ifølge CNN sende 3.000 tropper til regionen for at styrke sikkerheden for de tilbageværende amerikanere.

De danske soldater i Irak indstiller al træning af irakiske styrker som følge af det amerikanske drab på iransk militærleder.

Det oplyser Forsvarskommandoen i en mail. Det er alle træningsaktiviteter i forbindelse med Operation Inherent Resolve, som indstilles. Også aktiviteterne ved Natos Mission Iraq i Bagdad, som Danmark bidrager med cirka ti soldater - stabsofficerer - til, indstilles midlertidigt.