Udland

Amerikanske og irakiske styrker afviser meldinger om nyt luftangreb

En demonstrant holder en biografi af den dræbte iranske general Qassem Soleimani for brystet under en mindedemonstration. USA har afvist, at man har gennemført flere angreb siden det dræbende droneattentat mod Soleimani. Wana News Agency / Ritzau Scanpix

Modsatrettede efterretninger har skabt tvivl om påstået amerikansk luftangreb, men officielle irakiske kilder afviser at et angreb har fundet sted.

Meldinger om et påstået luftangreb på en proiransk milits nord for Iraks hovedstad, Bagdad, er blevet tilbagevist lørdag morgen.

Det skriver Reuters.

Irakisk stats-tv har natten til lørdag ellers påstået, at USA skulle stå bag et luftangreb, og at det var rettet mod et højtstående medlem af den shiamuslimske milits Hashed al-Shaabi. Også det amerikanske medie Newsweek bragte historien.

USA har tidligt lørdag morgen afvist at stå bag et luftangreb i regionen.

Det skriver oberst Myles B. Caggins, talsmand for de amerikanske koalitionsstyrker, på Twitter.

- Koalitionen har IKKE gennemført luftangreb mod Camp Taji (nord for Bagdad) de seneste dage.

Irakisk hær afviser luftangreb

Reuters skrev tidligt lørdag, at luftangrebet mod militskonvojen nord for Bagdad skulle have kostet seks personer livet. Hashed al-Shaabi sagde ifølge nyhedsbureauet Reuters tidligere lørdag, at angrebet ramte en konvoj med medicinsk personale - ikke højtstående medlemmer.

Men såvel den irakiske hær som Hashed al-Shaabi afviser lørdag klokken 8.00, at der skulle have fundet et angreb sted mod en konvoj med medicin og nødhjælp.

De modstridende meldinger kommer dagen efter et amerikansk droneattentat i Bagdad på en iransk topgeneral, som yderligere har eskaleret den ulmende konflikt mellem USA og Iran.

Flere missiler dræbte på ordre fra USA's præsident, Donald Trump, den højtstående generalmajor Qassem Soleimani, chef for Quds-styrken i Irans Revolutionsgarde.

Den 62-årige militærmand blev regnet blandt Irans mest magtfulde mennesker med et tæt forhold til Irans øverste leder, ayatollah Ali Khamenei.

Også den næstkommanderende for militsgruppen Hashed al-Shaabi, Abu Mahdi al-Muhandis, blev dræbt i samme droneangreb.

Lørdag mindes Soleimani

Hashed al-Shaabi er kendt som et magtfuldt netværk af hovedsageligt shiamuslimske militser.

Mange dele af Hashed al-Shaabi har tætte bånd til Iran, men er også blevet officielt indsluset i Iraks statslige sikkerhedsstyrker, skriver AFP.

Det var blandt andet støtter af Hashed al-Shaabi, der tirsdag omringede og angreb den amerikanske ambassade i Bagdad.

Det skete som modsvar på et amerikansk luftangreb, der dræbte 25 personer fra Kataeb Hizbollah-militsen, som hører under Hashed al-Shaabi og er kendt som en af militsens mest yderligtgående fraktioner.

Lørdag finder et mindeoptog for Qassem Soleimani sted.