Udland

USA dræber iransk general i missilangreb: - Kunne ikke have fundet et mere markant mål

Højtstående iransk kommandør og medlemmer af irakiske paramilitære grupper meldes dræbt i Bagdad.

USA har udført et luftangreb i den irakiske hovedstad, Bagdad. Det oplyser det amerikanske forsvarsministerium, Pentagon, ifølge Reuters.

I angrebet er blandt andet generalmajor Qassem Soleimani, der er øverstkommanderende for Quds-styrken i Irans Revolutionsgarde, blevet dræbt.

– Dette angreb havde til formål at forhindre fremtidige iranske planer om angreb, skriver Pentagon i en meddelelse.

Det er USA's præsident, Donald Trump, der har givet ordren til angrebet.

– General Soleimani var aktivt i gang med planer om at angribe amerikanske diplomater og udsendte i Irak og regionen, skriver Pentagon.

– Soleimani og hans Quds-styrker er ansvarlige for hundredvis af amerikaneres og allieredes død og for at såre tusindvis af andre.

Trump har efter angrebet udsendt et billede af det amerikanske flag på Twitter uden yderligere kommentarer.

Prominent person

Siden 1998 har Qassem Soleimani ledt en eliteenhed i den iranske Revolutionsgarde, der tager sig af hemmelige operationer i udlandet. Senest har det blandt andet været i Syrien, hvor de har rådgivet den syriske diktator Bashar al-Assad, samt leveret våben til tusindvis til lokale militser.

Irans Revolutionsgarde bekræfter, at Qassem Soleimani er blevet dræbt. Og på Twitter raser landets udenrigsminister, Javad Zarif, over angrebet, som han kalder både "ekstremt farligt" og "tåbelig eskalering".

– Amerikanerne kunne ikke have valgt et mere markant mål for angrebet end Qassem Soleimani, siger TV 2s Mellemøsten-korrespondent Benjam Kürstein.

Da angrebet skete fredag morgen lokal tid nær den internationale lufthavn i Bagdad, og to køretøjer eksploderede, var det da heller ikke en hvilken som helst general, som blev slået ihjel.

Efter det kom frem, at han havde spillet en afgørende rolle i forhandlingerne om, hvem der skulle lede nabolandet Irak, så har han nærmest været en berømthed i Iran.

Lyn-analyse

Det er helt i tråd med den amerikanske politik i forhold til Iran. De ser landet som den primære årsag til, at der er terror i Mellemøsten, og det er derfor, at de trak sig fra atomaftalen, og det er derfor, at de har indført økonomiske sanktioner mod landet.

Trump-administrationen mener, at Qasem Soleimani var hjernen bag angrebet på den amerikanske ambassade tirsdag, dronenedskydningen, angrebene på oliefelterne i Saudi-Arabien og olieskibene i Hormuzstrædet.

Både blandt hans fjender og tilhængere er han betragtet som en af hovedarkitekterne bag Irans indflydelse i regionen, som har været med til at influere både Irak, Syrien og andre lande.

– Han skulle have været i Irak for at hjælpe regeringen med at slå ned på de demonstranter, som vil vælte regeringen. Et problem iranerne selv har håndteret meget hårdhændet i deres eget land, siger Benjamin Kürstein.

Soleimani var en af de 100 mest indflydelsesrige personer på magasinet Times liste i 2017.

Irakere blandt de dræbte

Flere andre er meldt dræbt i angrebet. Ifølge paramilitære grupper i Irak, der er støttet af Iran, blev fem af deres medlemmer dræbt samt to "vigtige gæster". Ifølge nyhedsbureauet dpa er den irakiske paramilitære kommandør Abu Mahdi al-Muhandis blandt de dræbte.

Samtidig meddeler den lokale tv-station Al Arabiya ifølge nyhedsbureauet dpa, at en af de dræbte er Mohammed al-Jaberi.

Han er talsmand for den irakiske magtfulde shiamuslimske og paramilitære gruppe Hashd Shaabi, der er støttet af Iran.

Lyn-analyse

Det er ikke noget, der vil møde meget modstand politisk i USA – heller ikke fra demokraterne, der ellers ynder at kritisere præsidenten, hver gang de får muligheden.

Angrebet viser amerikansk styrke, og det er et klart signal til iranerne om, at amerikanerne ved, hvad de laver, og at de ikke vil finde sig i det. Noget, som den tidligere præsident Barack Obama ikke altid formåede.

Der er kontant afregning ved kasse et, når det det er Trump, som er ved roret.

Organisation skriver på Facebook, at talsmanden er blevet dræbt i det, som organisationen kalder "en kujonagtig amerikansk bombning".

Tilhængere af iranskstøttede paramilitære grupper stormede tirsdag USA's ambassade i Bagdad.

Hævnaktion

Fredag blev en irakisk militærbase angrebet, hvilket USA mistænker den iranskstøttede organisation Kataib Hizbollah for at stå bag. Her blev en amerikansk statsborger dræbt.

USA svarede igen i weekenden ved at angribe flere mål tilhørende gruppen. 25 militante blev dræbt, og 51 andre blev såret i angreb søndag.

Spændingerne mellem USA og Iran er tiltaget, efter at USA i foråret 2018 genindførte økonomiske sanktioner mod Iran.

Parterne har beskyldt hinanden for at stå bag angreb på militærdepoter, militærbaser og olieinstallationer.