Qassem Soleimani - på hånden ses hans karakteristiske røde ring.
Udland

Trump godkendte hemmeligt angreb: Sådan døde manden med den røde ring

En af Mellemøstens mest magtfulde mænd blev dræbt efter amerikansk ordre. Her er, hvad der skete.

Qassem Soleimani trådte natten til fredag i al hemmelighed ud af et fly i lufthavnen i Bagdad.

Den 62-årige iraner forsøgte at skjule sig, men tæt på havde man nemt kunne genkende en af de mest magtfulde mænd i Iran på de markante ansigtstræk.

Ellers var der altid et andet tydeligt kendetegn:

På en af hænderne bar han en ring med en yderst markant stor blodrød sten.

Nogle gange havde han den på højre ringfinger, nogle gange på venstre lillefinger, men ringen var næsten altid med Soleimani.

Soleimani var eftersøgt som få, men det var altid lykkedes ham at slippe afsted og hoppe fra land til land uden at blive fanget, selvom han var arkitekten bag næsten alle betydningsfulde, lyssky iranske militære eller efterretningsmæssige operationer, som New York Times beskriver det.

Denne aften var han omgivet af venner, mens han gik ned af trappen fra flyet.

To mørke biler kørte helt tæt på flyet i luftenhavnen, og i ly af natten steg Soleimani ind i en af bilerne, der kørte ud af lufthavnen. Den yderst hemmelige tur fra Syrien denne aften var gået efter planen.

Indtil nu.

Højt over konvojen svævede mindst én amerikansk såkaldt MQ-9 Reaper-drone, afslører kilder overfor New York Times.

Dronen var der på ordre fra den amerikanske præsident Donald Trump, der personligt havde beordret drabet på Soleimani.

Kun få kendte til angreb

Planerne om snigmordet var kendt i den øverste amerikanske militære top, men amerikanske medier oplyser, at kun få politikere forinden havde kendskab til missionen.

Nok var Soleimani leder af en iransk gren af militæret, som amerikanske myndigheder forlængst havde dømt som en terrororganisation, men kongressen havde ikke specifikt godkendt et drab på ham. Og de blev ikke orienteret, inden dronen røg i luften.

Ifølge CNN havde amerikanske myndigheder da også noget pludselig kort forinden fået nys om Soleimanis tilstedeværelse. Og Trump og de amerikanske militærledere valgte øjensynligt at gribe chancen, før det var for sent.

I et kontrolcenter et endnu ukendt sted trykkede en operatør på en knap, og den ubemandede drone over Bagdads Internationale Lufthavn sendte mindst to missiler afsted mod konvojen.

Ringen afslørede Soleimani

Sekunder senere lød en serie brag i den irakiske nat.

To biler - en af dem med Soleimani ombord - blev øjeblikkeligt reduceret til bunker af metalskrot, der brød i flammer med omkring 100 meter mellem dem.

Bildæk, plastikstykker og afrevet tøj blev spredt flere meter væk fra vragresterne på vejen nær frakørslen fra lufthavnen. De brændende biler blev filmet af en tilfældig forbipasserende.

Fem blev dræbt.

På et ubekræftet foto - formentlig taget kort efter eksplosionen og spredt blandt Soleimanis egne støtter på sociale medier - ses en itureven blå jakke og en blodig livløs venstrehånd med en markant stor rød ring.

Ifølge flere mellemøstlige medier og nyhedsbureauet AP var det ringen, der i første omgang gjorde myndighederne sikre på meldingen, der nu løb som en steppebrand:

Soleimani var dræbt.

Amerikansk flag på Twitter

I de første timer var drabet fortsat ubekræftet, men rygterne spredte sig hastigt på sociale medier.

Klokken 3:32 fredag morgen dansk tid tweetede Donald Trump et amerikansk flag uden anden tekst eller kontekst.

Meldingen var - ifølge flere amerikanske medier - helt utvetydig: Amerikanerne tog ansvaret for angrebet, og Trump var stolt af det.

En halv time senere bekræftede Det Hvide Hus angrebet og slog fast, at Trump selv havde beordret drabet gennemført.

Fra Pentagon lød det videre, at Soleimani selv var skyld i drab på “hundredvis” af dræbte amerikanske og andre vestlige soldater, og at han “aktivt” var i gang med at forberede angrebet på endnu flere amerikanere.

En kraftfuld hævn

I Iran viste den nationale tv-station et billede af Soleimani, mens den muslimske bøn for afdøde blev sendt på direkte tv.

- Fra Gud vi kommer, og til Gud skal vi vende tilbage, hed det, ifølge CNN.

Irans mest magtfulde mand - ayatollah Ali Khamenei - udråbte tre dages landesorg og lovede grusom hævn over drabet på hans nære ven.

- Hans rejse til Gud stopper ikke hans gøren eller hans mission, lød det i en udtalelse om Soleimani.

- En kraftfuld hævn venter de kriminelle, der har hans blod - og blodet fra andre martyrer fra i aftes - på deres hænder.

Fanget i egen ambassade

Angrebet i lufthavnen kom ikke ud af det blå, men er den foreløbige kulmination på en usædvanlig intens uge i Mellemøsten og forholdet mellem USA og Iran.

I sidste uge blev en amerikaner dræbt, da 31 raketter ramte en amerikansk militærbase nær den irakiske by Kirkuk, og søndag svarede USA igen med et angreb mod iranske militære positioner i både Irak og Syrien.

Nytårsaften - tirsdag den 31. december - forsøgte pro-iranske demonstranter at trænge ind på den amerikanske ambassade i Bagdad, og i mere end 24 timer var diplomaterne reelt fanget i deres egen ambassade, mens demonstranter satte ild til receptionen og skrev pro-iransk graffiti på væggene.

- Soleimani er min leder, stod der blandt andet.

Spillet er ændret

Fra sit ferieophold i Mar-A-Lago sagde Trump tirsdag, at han egentlig ikke ønskede en krig med Iran, men at han ikke var bange.

- Jeg tror ikke, at det ville være en god ide for Iran. Det ville ikke vare længe. Om jeg ønsker det? Nej. Jeg ønsker fred. Jeg kan godt lide fred, sagde Trump.

Blot et par dage senere blev retorikken dog skærpet yderligere fra den amerikanske administration, der også sendte flere soldater til Irak. Forsvarsminister Mark T. Esper sendte en direkte trussel til de, der måtte være i gang med at planlægge angreb mod amerikanske soldater.

- Spillet er ændret, sagde han.

Dagen efter blev Soleimani dræbt.

Glæde vil ændres til sorg

På iransk tv lovede talsmanden for Irans Revolutionsgarde fredag hævn mod “de kriminelle amerikanere”, før han brød ud i tårer.

- Den midlertidige lykke hos amerikanerne og zionisterne vil ikke være længe, og den vil snart ændre sig til sorg, sagde general Ramezan Shaarif.

De amerikanske myndigheder har foreløbig bedt alle amerikanere om at forlade Irak hurtigst muligt.