Udland

Norsk konge i tårer, da barnebarn sagde farvel ved sin fars bisættelse

Den danske kongefamilie deltog ikke i bisættelsen.

Ari Behn blev fredag eftermiddag bisat i Oslo, efter han - 47 år gammel - tog sit eget liv juledag.

Han var kunstner, forfatter og tidligere ægtefælle til den norske prinsesse Märtha Louise. Sammen har de tre døtre.

Den ældste datter, 16-årige Maud Angelica Behn, var en af dem, der holdt tale til ære for faren ved bisættelsen. Sammen med sin mor, prinsesse Märtha Louise, gik hun op foran de mange fremmødte i domkirken.

- Kære far. Jeg husker, at dine hænder rystede lidt, da du holdt en tale til min konfirmation. Du er så vant til at være i tv, så da du rystede, tænkte jeg, at det betød ekstra meget.

- I dag skal jeg holde tale for dig, og jeg ryster måske lidt på hænderne, sagde Maud Angelica Behn, mens hun forsøgte at holde tårerne tilbage.

Med sig havde Maud Angelica Behn taget en tegning af sin far, som stod indrammet på kisten sammen med en masse blomster.

- Jeg skulle have givet dig denne tegning i julegave. Jeg har arbejdet på den i mindst ti timer. Og mens jeg tegnede den, tænkte jeg på, hvor meget jeg elsker dig, og hvor spændt jeg var på at se din reaktion, fortsatte datteren.

Maud Angelica Behn sendte også en opfordring til alle, der går med tanker om at begå selvmord. Hun bad folk om at lade være og i stedet sige det højt og bede om hjælp. For der er altid folk, der elsker en og vil stå klar til at hjælpe, fortalte hun.

Den norske kong Harald var dybt berørt, mens barnebarnet talte. Flere gange var han i fokus og sad med tårer i øjnene.

Vigtig skikkelse

Udover de mange fremmødte inde i kirken stod en stor folkemængde også klar ude foran.

Ari Behns pludselige død har givet genlyd - blandt andet nævnte Norges statsminister, Erna Solberg, ham i sin nytårstale, og hun var også mødt op i kirken.

- Det var en smuk og stærk oplevelse. Det var smertefuldt at opleve familiens store sorg, fortalte Erna Solberg til det norske medie Dagbladet.

- Ari Behn har betydet meget for det norske folk. Han har mødt mange mennesker, som er blevet berørt af hans kunst, litteratur, men også af ham som person, fortsatte hun.

Ingen danske kongelige

Der var ingen medlemmer af det danske kongehus i domkirken, men dagen efter dødsfaldet udtrykte kongehusets kommunikationschef, Lene Balleby, medfølelse:

- Den danske kongelige familie er dybt berørte over Ari Behns tidlige død, og de sender deres varme tanker til den norske kongefamilie og Ari Behns familie.

Den svenske kronprinsesse Victoria skulle også have været i Oslo Domkirke for at tage afsked med Ari Behn, men hun meldte afbud, efter hendes datter Estelle brækkede benet på en skiferie. Kronprinsessens mand, Daniel, var til gengæld til stede.

Ari Behn blev gift med prinsesse Märtha Louise i 2002, og parret blev skilt i 2017.

Har du tanker om selvmord?

Hvis du er i krise eller har tanker om selvmord, hjælper det at få sat ord på de svære tanker og følelser.

Du kan kontakte Livslinjens telefonrådgivning på 70 201 201 alle årets dage i tidsrummet 11.00-04.00. Du er anonym og må gerne ringe flere gange.

Det er også muligt at skrive eller chatte med Livslinjens rådgivere.

Du kan også kontakte Psykiatrifonden, der tilbyder personlig rådgivning og samtale til mennesker med psykiske sygdomme og problemer. Telefonnummeret er 39 25 25 25.