Udland

Her er fem scenarier for Irans varslede hævn over USA

Tusindevis af iranere på gaden i Tehran efter drabet på Qassem Soleimani. Abedin Taherkenareh / Ritzau Scanpix

Fra de iranske myndigheders sikkerhedsråd lyder det, at angrebet er USA's absolut dummeste beslutning.

Der venter USA en "brutal hævn" efter et angreb, der natten til fredag dansk tid dræbte den næstvigtigste person i Iran, generalmajor Qassem Soleimani.

Ved angrebet lod amerikanske styrker bomber falde ved den irakiske hovedstad Bagdad, hvor Soleimani opholdt sig.

En handling, som de iranske myndigheders sikkerhedsråd siden har kaldt USA's absolut dummeste beslutning. Samtidig lyder det fra sikkerhedsrådet, at der ligger en plan klar for, hvordan landet vil reagere på det amerikanske bombeangreb.

Men planen må vi indtil videre nøjes med at gisne om.

Sikkert er det til gengæld, at en overreaktion fra Iran potentielt vil kunne starte en krig, siger Claus Valling Pedersen, der er lektor i persisk ved Københavns Universitet.

Sammen med Peter Viggo Jakobsen, lektor ved Forsvarsakademiet, vurderer han herunder sandsynligheden af fem iranske hævnscenarier.

1. Angreb på amerikansk jord

Angrebet mod generalen Soleimani skete i Irak, og der er altså derfor ikke tale om et bombardement på iransk jord. Et faktum, der spiller et stor rolle i vurderingen af, hvordan Iran kan og vil tage hævn.

- De (iranerne, red.) kan godt smugle folk ind i USA, men det ville være at eskalere at gå direkte efter amerikanerne dér, siger Peter Viggo Jakobsen til TV 2 og forklarer, at det handler om at ramme amerikanerne præcis lige så hårdt, som de selv er blevet ramt.

- Langt de fleste vil sige, at amerikanerne er gået over stregen. At begynde at gå efter højtstående generaler uden at have fået lov af landet, han befinder sig i, strider med det, man anser for at være okay i den vestlige verden. Derfor har iranerne lidt sympati. Men overspiller de deres hånd og dræber en masse mennesker nu, vil de miste den.

2. Ramme amerikanere i regionen

Både Claus Valling Pedersen og Peter Viggo Jakobsen mener, at et angreb på en eller flere amerikanere i Mellemøsten er den mest realistiske form for hævn, iranerne kan ty til.

- Iran har den militære magt, der skal til for at slå ned mod USA et sted i regionen, siger Claus Valling Pedersen.

Landet har militære systemer og allierede i blandt andet Syrien og Yemen, som skaber rigtig mange muligheder for et angreb mod amerikanere. Men det vil ikke være nok, at målet er amerikansk.

- De skal ramme amerikanerne præcis lige så hårdt, som de selv mener, de er blevet ramt - og det kan godt være svært, for Soleimani var hjernen bag meget af det, der er foregået i blandt andet Syrien, Yemen og Irak, siger Peter Viggo Jakobsen.

Iranerne vil derfor skulle finde en amerikaner med en tilsvarende rang, hvis hævnen skal ske øje for øje. USA har efter angrebet opfordret amerikanere i Irak til at forlade landet øjeblikkeligt.

3. Angribe amerikanske krigsskibe i Golfen

Et tredje hævnscenarie er et angreb mod de amerikanske krigsskibe i Golfen. Et angreb, som iranerne i teorien vil kunne gennemføre, mener Peter Viggo Jakobsen.

- Skydes der nok gange, vil et skib få huller og synke. Men så vil amerikanerne svare ved at gøre noget meget grimt ved Iran, og det tror jeg næppe, de tør risikere.

Successen vil altså være ufattelig kortvarig, vurderer Peter Viggo Jakobsen. For et angreb mod et amerikansk skib vil ikke alene sende mange flere i døden, end det amerikanske angreb fredag har gjort. En hævn, der rammer så skævt på antallet af døde, vil få konflikten til at eskalere.

- Det er derfor, amerikanerne har valgt at lave så fokuseret et angreb. Hvis iranerne vælger at hævne sig ved at dræbe flere, end amerikanerne har gjort, kan de miste den sympati, de har i dag, siger han.

4. Angribe USA's allierede

For et halvt år siden gik et medlem af det iranske parlament ud med en melding om, at Israel ville blive "udslettet" i løbet af bare en halv time, hvis USA var dumdristige nok til at angribe Iran.

Nu er det sket, men truslen om at ramme USA's allierede er direkte urealistisk, mener Claus Valling Pedersen.

- Det tror jeg ikke, der er nogen, der tror på. Det er ikke muligt militært, for Israel er trods alt en større militær magt, end Iran kan klare - for ikke at glemme, at USA også er der, og de er Iran militært overlegen, siger han.

5. Ramme eksporten af olie

Krig kan også føres økonomisk, og drabet på den iranske generalmajor Qassem Soleimani fik da også omgående olieprisen til at skyde i vejret.

Ifølge Bloomberg News frygter markedet nu ustabilitet i de olieproducerende lande i Mellemøsten - herunder Iran.

Spekulationer om, hvorvidt iranerne vil kunne bruge deres olie som led i en hævn mod USA, skyder Claus Valling Pedersen dog til jorden.

- Umiddelbart kan jeg ikke se, at Iran skal kunne vinde noget ved det. Iran er i forvejen isoleret og kan ikke eksportere lige så meget olie, som de plejer. At hæve prisen på iransk olie ville USA og andre af Irans fjender, som for eksempel Saudi Arabien, også direkte tjene penge på, siger han.