Udland

Dyrepasser om skønhedskonkurrence for elefanter: - Den tid burde være forbi

De sidste penselstrøg bliver lagt på snablen af en af deltagerne i den årlige Chitwan elefantfestival. Prakash Mathema / Ritzau Scanpix

Dansk ekspert er ikke begejstret for den nepalesiske elefantfestival.

Skønhed findes i alle former, men den årlige skønhedskonkurrence i Chitwannationalparken i Nepal er alligevel lidt ud over det sædvanlige.

Deltagerne har nemlig snabler, stødtænder og en kampvægt et stykke over normale skønhedsmodeller. De er nemlig elefanter.

Skønhedskonkurrencen med de store deltagere er en del af en årlig elefantfestival, Chitwan Elephant Festival, som netop har fundet sted for 16. gang.

Ud over rødlakerede negle og maling på kroppen dyster elefanterne i en poloturnering, spiller fodbold og kæmper i en spisekonkurrence.

Ville aldrig gå i Danmark

Paw Gosmer er dyrepasser i Aalborg Zoo, hvor han har passet elefanterne i snart 29 år. Han mener, at elefantfestivalerne er både problematiske og umulige at stå inde for.

- Ofte bruger man en træningsmetode, hvor man nedbryder elefanten fysisk og mentalt for så at bygge den op igen. Den tid burde vi for længst være forbi, siger han.

Festivallen og skønhedskonkurrencen bliver holdt i en af Nepals nationalparker.

Men det er ikke så meget det at sparke til en fodbold eller have røde negle, der er skadeligt for elefanterne, men derimod rammen og træningsformen.

Skønhedskonkurrencer og fodbold er meget langt fra danske zoologiske haver, hvis man spørger dyrepasseren.

- Det er selvfølgelig let for os i den vestlige verden at pudse glorien, men det virker helt forkert, at en elefant skal spille fodbold. Vi mennesker har et ansvar, hvis vi har dyr i fangeskab. De skal trives og være en slags ambassadører for deres vilde slægtninge - ikke latterliggøres, siger Paw Gosmer.

Sponsorer har trukket sig

Sidste år kom festivalen i problemer, fordi videoer viste, at elefanterne blev slået. Under polo- og fodboldkampene blev dyrene stukket med spidse genstande bag ørene, så de bevægede sig hurtigere fremad.

De tvivlsomme forhold blev afsløret af dyrevelfærdsorganisationen PETA, som blandt andet delte billeder af sårene og opfordrede til at droppe arrangementet.

I alt var fem elefanter med i årets konkurrencer.

Det fik ti af festivalens sponsorer, heriblandt Carlsberg, til at trække sig. De asiatiske elefanter har været på listen over truede dyr siden 1986.

Arrangørerne af festivalen mener selv, at begivenheden er med til at "bringe de store dyr og mennesker sammen, opfordre til en beskyttelse af dyrelivet og at promovere turismen i området."

Elefanterne bliver vurderet af en jury, der består af tre mennesker. De giver elefanterne karakter ud fra tre parametre: Renlighed, deres måde at gå på og deres disciplin.

Den elefant, der ender øverst på sejrsskamlen, får en spiselig præmie i form af sukkerrør, bananer og papaya. Elefanttæmmeren får en pengepræmie.

Det tager mindst en time at dekorere hver elefant, fortæller en elefantfører til New Indian Express.
Tåneglene er blevet røde på en af elefanterne.
Konkurrencerne bliver afholdt 150 kilometer sydvest for Nepals hovedstad Kathmandu.
Der er serveret frugt og grønt for elefanterne
En mahout (elefantfører, red.) dekorerer en af elefanterne før konkurrencen.
Elefanterne bliver guidet i optog.
De sidste forberedelser inden konkurrencen.
Det er turistorganisationen VisitNepal, der står bag den tilbagevendende festival.
En af elefanterne under spiskonkurrencen, 'Elefantpicnic'.