Udland

Angreb udløser den værste konflikt i 30 år - Det kan komme helt ud af kontrol, siger ekspert

USA har dræbt en populær iransk general i et missilangreb i Irak.

Det amerikanske angreb på generalmajor Qassem Soleimani kan få situationen til at eskalere i Mellemøsten.

- Med drabet har de åbnet Pandoras æske. Det sender konflikten op på et niveau, vi ikke har set i 30 eller 40 år, siger sikkerhedspolitisk korrespondent for Berlingske, Kristian Mouritzen, til TV 2.

- Intet er udelukket, når man dræber en person som ham. Intet er helligt. Det her kan føre til nye terrorangreb – og sågar drab på amerikanere i USA.

Soleimani var øverstkommanderende for Quds-styrken i Irans Revolutionsgarde og de facto den næstvigtigste person i Iran.

- Konsekvenserne kan blive enorme. Og så har vi ikke engang medregnet betydningen for olieleverancer, trafikken i Hormuzstrædet og en række andre følgevirkninger, siger Kristian Mouritzen.

Regionen kan bryde i brand

Irans åndelige leder, ayatollah Ali Khamenei, har allerede advaret om, at Iran vil hævne sig brutalt på de ansvarlige, og hans holdning deles ikke blot af iranere, men også af mange borgere i andre mellemøstlige lande, hvor Iran har stor indflydelse.

I Syrien har iranerne rådgivet Bashar al-Assad. I Libanon har de mere eller mindre opbygget Hizbollah. I Palæstina har de støttet Hamas. De yemenitiske oprørere har ligeledes fået våben, mens de i Irak var hurtige til at udnytte landets svaghed efter krigen til at få stor indflydelse.

Alt sammen takket være den nu dræbte general Qassem Soleimani.

- Det kan komme helt ud af kontrol, men jeg tror ikke, Iran vover at angribe Israel, men de kunne meget vel tænkes at angribe USA's nært allierede i regionen, Saudi-Arabien, siger Kristian Mouritzen.

Lyn-analyse

Det er helt i tråd med den amerikanske politik i forhold til Iran. De ser landet som den primære årsag til, at der er terror i Mellemøsten, og det er derfor, at de trak sig fra atomaftalen, og det er derfor, at de har indført økonomiske sanktioner mod landet.

Trump-administrationen mener, at Qasem Soleimani var hjernen bag angrebet på den amerikanske ambassade tirsdag, dronenedskydningen, angrebene på oliefelterne i Saudi-Arabien og olieskibene i Hormuzstrædet.

Meget populær

Iran har modsat en række andre lande i Mellemøsten et velfungerende diplomati, og der kan måske findes en løsning den vej – eventuelt med hjælpe fra Rusland, da amerikanerne ikke selv har en direkte diplomatisk linje til Teheran, lyder vurderingen.

- De kan være heldige, men det er svært, fordi Qassem Soleimani var, hvem han var. De vil have hævn, men iranerne er ikke kendt for at gøre noget overilet, siger Kristian Mouritzen.

Iran – og ikke mindst Qassem Soleimani – er uhyre populære i en lang række andre lande.

Og her kan der meget vel opstå problemer som følge af drabet.

- Det kan betyde, at Trump må vende på en tallerken. I stedet for at få de amerikanske tropper ud af Mellemøsten, så kan han blive tvunget til at sende nye ind, siger den sikkerhedspolitiske korrespondent.