Udland

Tusinde turister evakueres fra Australiens sydøstkyst

Mere end Danmarks samlede areal er nu ødelagt af flammehavet i Australien.

Titusindvis af turister er beordret evakueret fra Australiens sydøstkyst.

I turistdestinationen Batesman Bay øst for Australiens regeringsby og hovedstad, Canberra, har turister fået 48 timer til at forlade kystbyen på grund af de massive brande i området.

Brandberedskabet i delstaten New South Wales (NSW) har lavet en evakueringszone for turister, der strækker sig 200 kilometer langs den normalt smukke sydøstkyst.

- Det er vitalt og kritisk, siger transportminister i NSW, Andrew Constance, ifølge det australske medie ABC.

Transportministeren vil evakuere turisterne hurtigst muligt, for situationen vil blive værre.

- Alle skal forlade området. Vi får en værre dag på lørdag, end hvad vi hidtil har oplevet, siger han.

Har erklæret undtagelsestilstand i delstat

Samtidig er der fra fredag blevet erklæret undtagelsestilstand i en uge i New South Wales. Det har delstatens premierminister, Glayds Berejiklian, natten til torsdag dansk tid oplyst på en pressekonference, skriver det britiske medie The Guardian.

Det er ikke en let beslutning at træffe, men vi vil sikre os mod det, som kan blive en frygtelig dag på lørdag

Glayds Berejiklian

- Grunden til, at vi gør det i morgen forud for lørdag, er for at sikre, at alt vores personale og vores bureauer ved, at de fra i morgen vil opleve tvungen evakueringer, vejlukninger og alt andet, som vi bliver nødt til at gøre for at sikre vores indbyggere og vores ejendom. Det er ikke en let beslutning at træffe, men vi vil sikre os mod det, som kan blive en frygtelig dag på lørdag, lød det fra Glayds Berejiklian.

Også delstaten The Australien Capital Territory (ACT), hvor hovedstaden Canberra ligger, har meldt ud, at man har erklæret "state of alert” – et alarmberedskab, der er skridtet lige før undtagelsestilstand.

Indtil videre har der endnu ikke været naturbrande i den delstat, men på grund af vejrsituationen lørdag kan situationen hurtigt ændre sig, da det brænder tæt på grænsen til ACT.

Flere savnede og omkomne

Premierminister i delstaten Victoria, Daniel Andrews, siger ifølge The Guardian, at 17 personer er meldt savnet efter brande i området East Gippsland.

Zonen strækker sig også ind i delstaten Victoria, hvor brandene også har raseret store områder.

Turisterne skal forlade området inden lørdag, hvor temperaturerne forventes at være over 40 grader med voldsomme vindhastigheder.

Vejret bliver ifølge brandvæsnet ligesådan, hvis ikke værre, end tirsdag, der markerede den dødeligste dag i den igangværende brandsæson.

Siden mandag er syv personer blevet dræbt i brandene, herunder en 28-årig frivillig brandmand, der ventede barn med sin hustru, og en far og en søn, der blev fundet døde i byen Cobargo.

Huse og veje er ødelagte

Over 1000 hjem er blevet ødelagt i brandene, der har nedbrændt over 5,5 millioner hektar jord. Det svarer til mere end Danmarks areal.

Mange af vejene er spærret grundet brandene, hvilket har skabt enorme trafikkøer.

I Canberra er byen lagt ned på grund af den giftige røg fra brandene i området. Det australske postvæsen har annonceret, at det ikke leverer post, før røgen har lagt sig.

Luftkvalitet måles i et aqi-indeks, der målet antallet af giftige partikler i luften.

På Østerbro i København er tallet 23. I Canberra er tallet 560. Når tallet er over 200 betegnes det som sundhedsfarligt, som er det værste niveau.

- Vi har reduceret udledningen

Australiens premierminister, Scott Morrison, holdt natten til torsdag dansk tid det første pressemøde, siden de mange dødsfald tirsdag.

Her fik Morrison flere spørgsmål om Australiens store udvinding af fossile brændstoffer som kul.

- Vores politik om at reducere udledning af drivhusgasser skal beskytte miljøet og nedbringe risikoen for, hvad vi ser i dag, samtidig med at vi sikrer borgernes job over hele landet, siger han ifølge The Guardian.

- Vi har reduceret udledningen med 50 millioner ton mere end den tidligere regering, siger Scott Morrison.