Udland

Topleder på flugt efterlyst via Interpol - Libanon afviser at have spillet en rolle

Det er fortsat et mysterie, hvordan Carlos Ghosn kunne komme ud af Japan.

De libanesiske myndigheder nægter at have hjulpet bedragerimistænkte Carlos Ghosn med en opsigtsvækkende flugt fra Japan til Libanon. Det siger landets midlertidige forsvarsminister, Elias Bou Saab, ifølge Reuters.

Carlos Ghosn sad indtil for få dage siden i husarrest i Tokyo med døgnbevogtede kameraer ved alle udgange.

Så han burde egentlig ikke kunne flygte.

Som led i hans kautionsaftale med den japanske stat på lige under 60 millioner kroner havde han også fået inddraget sine tre pas - et brasiliansk, et fransk og et libanesisk pas, skriver BBC.

Foreviste et fransk pas

Det vækker derfor undren, at den detroniserede topleder af bilfabrikanten Nissan kunne flygte fra sin husarrest med privatfly til Libanon via en mellemlanding i Tyrkiet. Vel at mærke med et privatfly fra byen Osaka, som ligger omtrent 500 kilometer fra Tokyo.

Torsdag oplyser de libanesiske myndigheder også, at Carlos Ghosn rejste ind i landet ved at forevise sit franske pas.

Ifølge det japanske statsmedie NHK havde Ghosn et ekstra fransk pas, som han kun måtte bære på sig i en aflåst attachemappe ifølge kautionsaftalen. NHK skriver, at det dog kun var Ghosns advokater, der havde en nøgle til attachemappen.

Carlos Ghosns kone, Carole Ghosn, som bor i Libanon, har også benægtet, at hun har spillet en rolle i flugten.

Afviser familieindblanding

Flere libanesiske medier har berettet om, at den tidligere topleder skulle have arrangeret en julekoncert i sit hjem for derefter at være blevet smuglet ud af hjemmet i en kuffert til et musikinstrument. Den udlægning har hustruen også benægtet og kalder det "fiktion", skriver Reuters.

- Jeg arrangerede på egen hånd min rejse. Min familie spillede ingen rolle overhovedet, siger Carlos Ghosn torsdag i en udtalelse, hvor han ikke kommer nærmere ind på omstændighederne omkring udrejsen.

Japan har torsdag efterlyst Carlos Ghosn via Interpol. Men ifølge The Guardian resulterer det ikke nødvendigvis i en udlevering til Japan, da Libanon ikke er forpligtet til at udlevere ham.

Tyrkiet anholder syv

Mellemlandingen i Tyrkiet har fået det tyrkiske indenrigsministerium til at gå ind i sagen.

Torsdag er syv personer blevet anholdt i Tyrkiet, herunder fire piloter. Sideløbende har de japanske myndigheder udført ransagninger af Ghosns bolig i Tokyo for at finde beviser.

Ifølge The Guardian er det usandsynligt, at de libanesiske myndigheder vil anholde Ghosn, fordi han er en vellidt person med gode forbindelser i libanesisk politik. Og ifølge mediet sikrede embedsmænd også en smidig indrejse til landet, da han ankom med privatfly fra Tyrkiet.

Selv siger Ghosn, at han er udsat for en form for juridisk heksejagt af Japan, og at han onsdag i næste uge vil holde et pressemøde for at uddybe sin flugt.

Han blev anholdt i november 2018 i Tokyo og fyret af Nissan tre dage efter. Ifølge anklagerne har han ad flere veje beriget sig selv med flere millioner dollars gennem lyssky handler.