Udland

Så voldsomme er brandene i Australien: - Lørdag kan blive en frygtelig dag

Der er ikke udsigt til hjælp fra oven i form af regn, og lørdag ventes nye varmerekorder.

Siden begyndelsen af september har voldsomme naturbrande hærget Australien, der har været ramt af rekordhøje temperaturer og langvarig tørke.

Brandene har kostet flere mennesker og millioner af dyr livet, ødelagt hjem og lammet byer.

Og i weekenden frygter man, at vejret vil give ideelle forhold til flammerne.

New South Wales vil fredag morgen blive erklæret i undtagelsestilstand, og myndighederne er i gang med den største evakuering i statens historie.

Her er et overblik over katastrofen.

Hvor brænder det?

Brandfolk kæmper i øjeblikket med naturbrande over stort set hele Australien.

De to mest folkerige delstater, New South Wales og Victoria, er hårdest ramt. Ifølge den seneste opdatering, foretaget af Resource Management System, er der alene her over 200 naturbrande.

Hvor voldsomme er ødelæggelserne?

Naturbrandene har kostet mindst 17 mennesker livet. Et areal på fem millioner hektar er gået op i røg. Det er et område på størrelse med Danmark. Biologer estimerer, at 480 millioner dyr, herunder 8000 koalaer, er omkommet i flammerne.

Værst ramt er delstaten New South Wales. Her er mindst otte mennesker døde alene siden mandag, og 18 personer savnes. Flere end 50.000 mennesker er uden strøm, og over 1300 hjem er brændt ned.

Flere byer kæmper også med røgen fra de mange brande. Hovedstaden Canberra er således lammet, og blandt andet bliver der ikke længere delt post ud i byen.

I Canberra er det australske parlament svær at se på grund af den megen røg fra naturbrandene. Flere institutionen i byen er lukket ned. Blandt andet bringes der ikke længere post ud.

Luftkvalitet måles i et aqi-indeks, der måler antallet af giftige partikler i luften. På Østerbro i København er tallet 23. I Canberra er tallet 560. Når tallet er over 200, betegnes det som sundhedsfarligt, som er det værste niveau.

Røgpartikler kan nu spores helt til Antarktis, hvor NASA har registreret en stigning i sort kulstøv fra brandene i Australien.

Hvorfor brænder det?

Det oplagte svar er høje temperaturer og langvarig tørke.

Men flere eksperter peger på klimaforandringer som en væsentlig årsag.

Australiens meteorologiske institut har torsdag offentliggjort tal, der viser, at 2019 er det varmeste år nogensinde registreret. Gennemsnitstemperaturen var 1,5 grader højere end den normale årlige gennemsnitstemperatur. Den 18. december blev den højeste gennemsnitstemperatur for hele landet nogensinde målt: 41,9 grader.

Ifølge professor Mark Howden, der er direktør for Climate Change Institute på universitetet i Canberra, hænger de stigende temperaturer sammen med den stigende udledning af drivhusgasser.

- Det er meget tydeligt, at udledningen af drivhusgasser ændrer Jordens strålingsbalance. Andre medvirkende årsager er mindre sammenlignet med det, siger han til The Guardian.

Den australske regering bliver kritiseret for ikke at tage klimaforandringerne alvorligt og gøre nok for at mindske CO2-udledningen.

Men det afviser den australske premierminister Scott Morrison.

- Regeringens planer mod klimaforandringer er helt klare, og vores resultater vil i år, 2020, opfylde Kyoto-aftalens forpligtigelser. Det gør vi med stor margin, som ét af kun få lande. Men lige nu er vores fokus på at bekæmpe disse brande og flytte folk i sikkerhed, lød det fra Scott Morrison på et pressemøde torsdag.

Er der udsigt til bedring?

Det korte svar er nej. Reuters citerer premierminister Scott Morrison for at sige, at brandene vil fortsætte i flere måneder:

- I modsætning til oversvømmelser, hvor vandet trækker sig tilbage, vil brande som disse fortsætte og fortsætte, ind til vi får en ordentlig gang regn.

Og der er ikke udsigt til regn foreløbig. Tværtimod frygtes det, at weekenden bliver usædvanlig varm med stærk vind. Det er ideelle betingelser for skovbrande.

Meteorologer forventer, at Australien på lørdag bliver ramt af temperaturer på over 40 grader. Sammen med stærk vind skaber det ideelle betingelser for naturbrandene.Tidpunkterne er opgivet i dansk tid.

- Et lavtryk bevæger sig de kommende døgn lige syd om Tasmanien, og det giver fra natten til lørdag (dansk tid) blæsende vejr i den sydøstlige del af Australien, forklarer Anders Brandt fra TV 2 Vejret.

- Især langs kysterne kan vindstødene nå stormende kuling – og stedvis endda storm. Inde over land når vindstødene flere steder hård til stormende kuling. Oven i det kan temperaturerne lørdag nå 40 grader flere steder i den sydøstlige del af Australien, siger Anders Brandt.

Frygten for nye skovbrande i weekenden har fået Rural Fire Service til at udstede et totalforbud mod åben ild de næste to døgn i hele New South Wales

Samtidig er myndighederne i gang med den største evakuering i delstatens historie. Brandberedskabet i New South Wales har lavet en evakueringszone, der strækker sig over 200 kilometer langs sydøstkysten. Her opfordres flere end 10.000 lokale og turister at forlade området.

Endelig vil der fra fredag morgen klokken 9 lokal tid blive indført undtagelsestilstand i New South Wales.

- Grunden til, at vi gør det i morgen forud for lørdag, er for at sikre, at alt vores personale og vores bureauer ved, at de fra i morgen vil opleve tvungne evakueringer, vejlukninger og alt andet, som vi bliver nødt til at gøre for at sikre vores indbyggere og vores ejendom. Det er ikke en let beslutning at træffe, men vi vil sikre os mod det, som kan blive en frygtelig dag på lørdag, lød i aftes fra delstatens premierminister Glayds Berejiklian.