Udland

Australsk premierminister mødt af vrede borgere: - Du er ude, knægt

Mens enorme naturbrande har hærget Australien i tre måneder, har premierminister Scott Morrison fået en del kritik.

Da Australiens premierminister, Scott Morrison, torsdag besøgte den lille landsby Cobargo, blev han budt velkommen af en flok vrede lokale.

Det viser billeder fra besøget, som er blevet bragt af flere medier og kan ses i toppen af denne artikel.

Cobargo ligger i den svært brandhærgede del af delstaten New South Wales, og i starten af ugen mistede det lille lokalsamfund to indbyggere til flammerne, mens de kæmpede for at redde deres hjem lidt uden for byen.

Vrede tilråb

I det lille samfund hersker en opfattelse af, at premierministeren har svigtet, mens brandene har kostet mindst 17 liv i Australien og sendt tusindvis af mennesker på flugt.

Det blev tydeligt, da han traskede igennem byens støvede gader under en himmel, der var farvet gul af brandene.

Lokale i Cobargo føler sig svigtet af Australiens premierminister, der torsdag besøgte byen.

- Hvorfor fik vi kun fire brandbiler til at forsvare vores by? Fordi vores by ikke har ret mange penge, men vi har hjerter af guld, premierminister, lød det fra en kvinde.

- Du får ikke nogen stemmer herude, makker, lød det fra en mand, som tilføjede:

- Du er ude, knægt.

En anden mand kaldte derpå premierministeren for en idiot, og en tredje mand råbte ”skrid med dig!”

Cobargo er hårdt ramt, efter at området blev ramt af de skovbrande, der har raseret delstaten New South Wales i månedsvis.

Derefter var det tid for Scott Morrison til at vende tilbage til sin bil, mens en mand i cowboyhat og kakifarvede shorts og skjorte forsøgte at holde de lokale på afstand.

Forstår vreden

Efterfølgende forklarede premierministeren, at han var kommet for med egne øjne at se situationen og tilbyde indbyggerne sin trøst. Men reaktionen fra indbyggerne kom ikke bag på ham.

- Jeg forstår de meget stærke følelser, folk har. De har mistet alt, og der venter stadig nogle meget farlige dage forude, sagde han til australske ABC News.

New South Wales har erklæret en uges undtagelsestilstand gældende fra fredag morgen lokal tid.

Brandene har haft store konsekvenser i Cobargo.

Det vil blandt andet give myndighederne mulighed for at tvangsevakuere og lukke veje, inden situationen frygtes at blive endnu værre på lørdag, hvor temperaturen forventes at stige og blæsten at tage til.

- Vi vil sikre os, at vi tager alle tænkelige sikkerhedsforanstaltninger, så vi er forberedt på, hvad der kan blive en frygtelig dag på lørdag, har delstatens premierminister, Glayds Berejiklian, sagt.

New South Wales er sammen med Victoria de to folkerigeste delstater i Australien og også de to delstater, der er hårdest ramt af naturbrande.

Indtil videre er et areal på fem millioner hektar gået op i røg. Det er et område på størrelse med Danmark.

Undskyldte fra Hawaii

Det er tredje gang, New South Wales erklærer en uges undtagelsestilstand, siden begyndelsen af september, hvor brandene begyndte.

I samme periode har premierminister Scott Morrison måttet forsvare regeringens indsats mod brandene såvel som svare på kritik af regeringens klimapolitik.

Premierminister Scott Morrison har måttet stå på mål for en del i kritik i de tre måneder, Australien har været hærgede af naturbrande.
Før jul demonstrerede australier foran premierministerens hus, mens han holdt ferie på Hawaii.

I december måtte han også – efter massiv kritik - beklage, at han var fraværende, mens Australien var ramt af naturkatastrofe. Undskyldningen gav han fra Hawaii, hvor han holdt ferie med sin familie.