Udland

Polens præsident beskylder Putin for at lyve i strid om Anden Verdenskrig

Mateusz Morawiecki langer hårdt ud efter Vladimir Putin. John Thys, Tiziana Fabi / Ritzau Scanpix

Putin har sagt, at Polens ambassadør i Nazityskland var et ”udskud og et antisemitisk svin”.

Udbruddet af Anden Verdenskrig har på det seneste ført til en disputs mellem Rusland og Polen.

Nu beskylder Polens premierminister, Mateusz Morawiecki, Rusland præsident, Vladimir Putin, for at lyve om Polen.

Det gjorde han søndag i et fire sider langt brev, som blev lagt ud på Twitter oversat til engelsk, russisk, fransk og flere andre sprog.

Striden startede med en resolution i Europa-Parlamentet, som placerer ansvaret for at indlede Anden Verdenskrig hos både Nazityskland og Sovjetunionen. Erklæringen, mener Putin, er ”det rene nonsens”.

Krigen begyndte, da Polen 1. september 1939 blev invaderet af først Nazityskland og senere af Sovjetunionen.

En uge forinden havde de to stormagter underskrevet Molotov-Ribbentrop-pagten, en ikke-angrebspagt, der efter sigende skulle have haft en hemmelig protokol, som fastslog, at Nazityskland og Sovjetunionen skulle dele Polen imellem sig.

Et ”udskud og et antisemitisk svin”

Men Putin har på det seneste ved flere lejligheder forsvaret pagten og insisteret på, at den alene blev en realitet, efter at andre vestlige lande, herunder Polen, havde underskrevet egne pagter med nazisterne.

Han henviser specielt til Münchenaftalen, som blev underskrevet i 1938 af Storbritannien, Frankrig, Italien og Nazityskland. Aftalen, som tillod Hitler at annektere Tjekkoslovakiet, betød ifølge Putin, at krigen var uundgåelig.

Ifølge BBC har Putin flere gange de seneste dage gentaget sine påstande og sagt, at Polens ambassadør i Nazityskland var et ”udskud og et antisemitisk svin”.

I sit fire sider lange brev skriver Polens præsident, at Putin ”ved adskillige lejligheder har løjet om Polen, og han har altid gjort det med overlæg”.

- Det sker som regel, når myndighederne i Moskva på grund af sine handlinger kommer under internationalt pres. Og det pres opstår ikke på den historiske scene, men på den moderne geopolitiske scene, skriver han.

Mateusz Morawiecki nævner specifikt ”adskillige betydelige nederlag”, som han mener Rusland har lidt de seneste uger. Det er blandt andet nye sanktioner fra USA, et fejlslagent forsøg på at opsluge Hviderusland og udelukkelsen af Rusland fra en række store sportsbegivenheder.

- Jeg betragter præsident Putins ord som et forsøg på at dække over disse problemer. Den russiske leder er fuldt klar over, at disse beskyldninger intet har at gøre med virkeligheden, skriver den polske premierminister.

Tusk opfordre til at stå sammen

Polens tidligere premierminister og den afgående formand for Det Europæiske Råd, Donald Tusk, har opfordret Polens regering og opposition til at stå sammen i kritikken af Vladimir Putin.

- I lyset af præsident Putins skamløse løgne og Ruslands propaganda er der brug for en fælles holdning fra de polske myndigheder og oppositionen. Der er ikke tid og plads til en intern strid, skriver han på sin polske twitterprofil.

Polen har under Mateusz Morawiecki og hans parti, det nationalkonservative Lov og Retfærdighed, gjort en indsats for ikke at blive sat i forbindelse med forbrydelser begået af Nazityskland under Anden Verdenskrig.

Premierministeren har blandt andet fået vedtaget en lov, der gør det forbudt at beskylde Polen for forbrydelser under holocaust.

Under Anden Verdenskrig blev flere millioner jøder dræbt i det tyskbesatte Polen, blandt andet i nazistiske udryddelseslejre som Auschwitz og Treblinka.