Udland

USA siger fra over for Iran med bombeangreb

Selvom Iran ikke er interesseret i en krig med USA, forsøger landet alligevel at fastholde sin magtposition i Mellemøsten, siger ekspert.

I weekenden kogte det anspændte forhold mellem USA og Iran over.

Efter et raketangreb fra den Iransk-støttede milits Kataib Hizbollah dræbte en civil amerikansk militærleverandør, svarede det amerikanske luftvåben igen og dræbte mindst 25 af gruppens krigere i luftangreb i Irak og Syrien.

De vil vise, at de er fuldt ud i stand til at slå igen, og ved, hvem de skal slå til mod

Benjamin Kürstein, TV 2s mellemøstkorrespondent

De amerikanske angreb var rettet mod gruppens våbenlagre og kommandocentraler, og blandt de dræbte var ifølge Irakiske myndigheder fire ledende medlemmer af Kataib Hizbollah.

USA og Iransk-støttede grupper har flere gange været i karambolage i løbet af det seneste år, men ifølge TV 2s mellemøstkorrespondent, Benjamin Kürstein, er weekendens angreb alligevel bemærkelsesværdigt.

- Det her amerikanske angreb er usædvanligt. For første gang svarer amerikanerne nu for alvor igen med våben, fortæller han.

Hvem er Kataib Hezbollah?

Kataib Hezbollah er en irakisk shia-muslimsk millits, som støttes af Iran.

Gruppen har været aktiv siden 2003, og kæmpede mod amerikanske styrker i Irakkrigen. Derudover bistod den Syriens præsident Bashar al-Assad under den syriske borgerkrig.

Kataib Hezbollah har tætte forbindelser med det libanesiske Hezbollah, som den blandt andet forsyner med våben og træning.

’Hertil og ikke længere’

Siden den amerikanske præsident Donald Trump trak USA ud af en aftale med Iran om atomnedrustning, er forholdet mellem de to lande blevet stadigt mere anspændt, forklarer Benjamin Kürstein.

- Lige nu virker det som om, at de to parter arbejder sig længere og længere væk fra hinanden. Der er ikke noget, der tyder på, at konflikten vil bløde op, siger han.

I løbet af 2019 har Iran og iransk-støttede grupper gentagne gange angrebet amerikanske interesser i Mellemøsten. Blandt andet har iranske styrker skudt en amerikansk overvågningsdrone ned og kapret en række tankskibe i den Persiske Golf.

Arkivfoto - I august kaprede den iranske revolutionsgarde et udenlandsk tankskib i Den Persiske Golf og tilfangetog syv besætningsmedlemmer.

Samtidig stod iranerne ifølge USA bag det angreb, som i september ødelagde et saudiarabisk olieanlæg - og dermed halvdelen af den amerikanske allieredes olieproduktion.

Men med et angreb, som har kostet et amerikansk liv, har USA ifølge Benjamin Kürstein fået nok.

- Jeg tror, at man skal se det her som et signal fra amerikanerne, som siger 'hertil og ikke længere'. De vil vise, at de er fuldt ud i stand til at slå igen, og ved, hvem de skal slå til mod, forklarer han.

Iran føler sig omringet

Men selvom USA nu tager tungere skyts i brug mod iransk-støttede militser, kommer det nok ikke til at afskrække Iran fra fortsat at forsyne grupperne med våben, træning og hård valuta.

Det forklarer lektor i persisk ved Københavns Universitet, Claus Valling Pedersen.

Kataib Hezbollah er en paramilitær shia-muslimsk gruppe, som har eksisteret siden 2003. De har svoret troskab til det iranske styre.

Militser som Kataib Hizbollah er en del af Irans forsøg på at holde vestlige magter fra døren og fastholde sin position som stormagt i en region, hvor den islamiske republik presses fra stadigt flere sider.

- Iran føler sig en lille smule omringet, og har gjort det i mange år. I gamle dage var det Taliban, og i dag er det Saudi-Arabien, vestligt støttede grupper og ikke mindst de amerikanske baser i golfområdet, siger Claus Valling Pedersen til TV 2.

Sandsynligvis en enlig svale

I kølvandet på søndagens amerikanske bombeangreb har et ledende medlem af The Popular Mobilisation Forces, en paraplyorganisation for iransk-støttede militser i Irak, Jamal Jaafar Ibrahimi, lovet hævn.

- Martyrernes blod vil ikke være spildt forgæves, og vores svar til de amerikanske styrker i Irak vil være meget hård, sagde han søndag.

Alligevel regner Claus Valling Pedersen ikke med, at væbnede sammenstød mellem amerikanske styrker og pro-iranske krigere bliver hverdagskost.

Hverken Iran eller USA er nemlig interesseret i at eskalere fjendtlighederne mere end allerhøjst nødvendigt.

- Uden at lægge hovedet på blokken, tror jeg, at den her episode er en enlig svale. Begge sider er nemlig interesseret i at komme til en løsning på et tidspunkt, slutter han.