Udland

Tidligere Nissan-topchef skulle retsforfølges i Japan - nu er han flygtet til Libanon

Det er uvist, hvordan det lykkedes den tidligere topchef at forlade Japan.

Den skandaleramte tidligere topchef i Nissan, Carlos Ghosn, der afventede en retssag i Japan, er mandag rejst til Libanon.

Det skriver nyhedsbureauet AP.

Carlos Ghosn, der både har fransk og libanesisk statsborgerskab, blev sidste år anholdt i Japan efter anklager om skattefusk, men er løsladt mod kaution og afventer sin retssag. Her blev han også forbudt at forlade Japan.

I en pressemeddelelse siger Carlos Ghosn, at han ikke vil være gidsel i et korrupt japansk retssystem.

- Jeg er ikke flygtet fra retfærdighed, men fra uret og politisk hetz, siger han ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Ghosn tilføjer, at han nu kan tale frit med medier.

Hverken Libanons ambassade i Tokyo eller Ghosns advokater har svaret på, om den tidligere topchef reelt er flygtet fra Japan.

Det er endnu uklart, hvordan Carlos Ghosn har forladt Japan, da han fik frataget sit pas i forbindelse med anklagen om skattefusk.

Ifølge The Wall Street Journal vil Carlos Ghosn afholde en pressekonference i Libanon om et par dage.

Sigtet for tre forhold

Officielt er Carlos Ghosn sigtet for tre separate forhold.

Det første omhandler manglende indrapportering af indkomster for et meget stort millionbeløb mellem 2010 og 2015. Derudover kigges der på hans skatteoplysninger de følgende tre år.

Carlos Ghosn er også sigtet for en kompleks fidus, der betød, at Nissan endte med at betale Ghosns regninger i fejlslagne forretninger og andre foretagender.

Eksempelvis er Nissans penge endt med at betale for fire luksushuse i Rio de Janeiro og i Beirut.

Betalte 59 millioner kroner i kaution

I begyndelsen af marts valgte Carlos Ghosn at betale en kaution på en milliard yen, svarende til knap 59 millioner kroner.

Dermed blev han løsladt fra fængslet, efter havde siddet inde i over 100 dage. Carlos Ghosn var dog stadig underlagt strenge krav i forbindelse med betingelserne for kautionen, og et af kravene var, at han ikke måtte forlade Japan.

Det er derfor uvist, under hvilke omstændigheder den tidligere topchef har forladt Japan, da han var under overvågning frem mod en forventet retssag i april 2020.

Ifølge Finansiel Times er Carlos Ghosn ikke længere i husarrest i Japan. Finansmediet skriver, at det er uklart, om han er flygtet fra landet, eller om han har indgået en aftale.

Nægter sig skyldig

Den statslige anklager i sagen mistænker ifølge japanske medier Ghosn for at bruge 32 millioner dollar af Nissans midler som ulovlig betaling til en distributør i Oman.

Nogle af pengene skulle angiveligt være blevet brugt på en luksusyacht til Ghosn og hans familie.

Selv har Carlos Ghosn erklæret sig uskyldig i alle anklager.