Udland

Seks skovfogeder dræbt på ét år - sådan ser det ud, når trætyvene har været på spil

Den illegale træhugst i Rumænien er nu lige så stor som den legale. -Det er chokerende, siger landets miljøminister. TV 2

Illegal skovhugst er et stort problem i Rumænien, og den, der kommer på tværs af trætyvene, risikerer sit eget liv.

Costel Mortogan har en kondition som en orienteringsløber og spurter ubesværet op ad bjerget, mens han udpeger stub efter stub:

- Intet mærke, intet mærke, intet mærke, lyder det fra den hueklædte landmand og naturkender, som har taget TV 2s hold og vores rumænske tolk og producer med ud på en tur, der skal dokumentere, hvordan der trods alle bestemmelser bliver fældet masser af skov ulovligt i Rumænien.

- Korrekt mærke, kommer det langt om længe fra den 65-årige, efter at han har visket sneen fra endnu en stub væk.

Mærkerne, en rød eller grøn plet med et nummer, er det rumænske skovvæsens måde at markere træer, som må fældes. Der er altså adskillige træer, der er blevet fældet uden tilladelse her i skoven uden for Moldovitsa i det nordøstlige Rumænien, kan vi lynhurtigt konstatere. Her må der i princippet kun fældes syge og beskadigede træer. Men de fleste af stubbene afslører, at der har været tale om sunde og friske træer, nogen mere end 100 år gamle, og de er altså blevet skåret omkuld af illegale skovhuggere.

- Det her træ er altså fældet korrekt, forklarer han og peger på stubben med det grønne mærke. Et stort hulrum afslører, at træet var sygt.

- Men alle de fire-fem andre træer heromkring var sunde og raske og burde altså ikke have været fældet, lyder konklusionen fra vores lokale skovguide med den imponerende kondition.

Den illegale skovfældning i Rumænien er lige så stor som den legale. Aktivister mener, at det skyldes, at myndighederne lader det ske.

Mærkning eller ej afskrækker altså ikke de illegale skovhuggere fra gå på hugst i skoven, lyder den nedslående konklusion.

Mere ulovlig end lovlig træhugst

De er blevet kaldt Europas grønne lunger, Rumæniens kæmpemæssige skovarealer. Knap en tredjedel af landet er dækket af træer, og Rumænien er det europæiske land uden for Skandinavien, som har mest oprindelig skov. Men lige nu går det stærkt med at fælde den, for landet har et kæmpeproblem med ulovlig skovhugst.

Faktisk viser officielle tal, at der nu bliver fældet mere træ ulovligt end lovligt i Rumænien

Hvert år bliver giver myndighederne tilladelse til at skove mellem 18 og 19 millioner kubikmeter træ. Men i virkeligheden bliver der fældet over dobbelt så meget, nemlig 38,6 millioner kubikmeter om året. Tallet var så stort, at også landets nye miljøminister, Costel Alexe, gav udtryk for, at han var ”chokeret” over at høre om det reelle omfang af træhugsten i Rumænien.

Myndigheder er medskyldige

På papiret gør de rumænske myndigheder sig store anstrengelser for at komme den ulovlige skovhugst til livs. Men i virkeligheden vælger myndighederne mange steder at se gennem fingre med de ulovlighederne. Eller står måske ligefrem i ledtog med de illegale skovhuggere. Det fortalte blandt andet en skoventreprenør Ioan Iuga fra egnen omkring Maramures længere vestpå i det nordlige Rumænien. Også han tog TV 2s hold med ud for at se på ulovlighederne. I det her tilfælde et tre hektar stort skovområde med gamle bøgetræer, som var blevet fældet i strid med alle regler – af et par lokale politifolk.

Hvordan kan det lade sig gøre, lyder vores spørgsmål til Ioan Iuga?

- Det er meget simpelt, lyder hans svar.

– Her er alle meget tætte på hinanden. Og her er det politiet, der bestemmer loven, ikke en privatmand som mig.

Skovene i Rumænien udgør nogle af de største stykker uberørt skov i Europa.

Også i Moldovitsa-området er vores guide Costel Mortogan heller ikke i tvivl om, at myndighederne ser gennem fingre med den illegale træfældning, eller måske endda selv er involveret:

- Uden beskyttelse kunne den slags ikke foregå. Det er skovadministrationens folk, der sørger for at de nødvendige mærker og papirer.

Når skoven dræber

Rumænien er blevet én af Europas største træ-eksportører, efter at store internationale koncerner er rykket ind i landet i løbet af de seneste snes år. Træhandlen er blevet en milliardforretning, og den der kommer på tværs, gør det undertiden med risiko for sit eget liv.

Hele seks skovfogeder har mistet livet i løbet af de seneste år, fortalte deres fagforening Romsilva for et par måneder siden, efter to skovfogeder havde måttet lade livet inden for bare en måned.

Den 13. september blev skovfoged Raducu Gorcioia myrdet med en økse, da han overraskede trætyve på fersk gerning.

Den 16. oktober var det den 30-årige skovfoged Liviu Pop, der blev offer for volden i den rumænske skovbranche. De brutale mord har rystet den rumænske offentlighed.

Rumænske skovfogeder demonstrerer i protest mod drabene på seks af deres kolleger. På billedet ses en af de dræbte, skovfoged Ciriu Pop.

At beretninger om trusler og vold ikke hører til sjældenhederne, er dog ikke så overraskende i et land, hvor de lyssky aktiviteter i skovbranchen mere er reglen end undtagelsen.

Den rumænske miljøaktivist Gabriel Paun, der arbejder under pseudonymet ”Agent Green”, har oplevet volden på sin egen krop flere gange. Han er ikke i tvivl om, hvorfor den illegale skovhugst er blevet så stort et problem i Rumænien:

- I de seneste 15-16 år er der kommet store internationale skovkoncerner til Rumænien. De har opbygget fabrikker, som kræver meget større mængder træ, end man kan skove legalt og bæredygtigt i Rumænien. Det er hovedårsagen til de illegale træfældninger.

Se hele vores minidok 'Når skoven dræber' på TV 2 Play.