Udland

Amerikanske angreb vækker vrede i Irak

Amerikanske luftangreb i Irak tvinger den irakiske regering til at "genoverveje sine relationer", siger den.

Iraks regering fordømmer amerikanske luftangreb i weekenden og advarer regeringen i Washington om, at forholdet til USA er på spil.

- Premierministeren beskrev det amerikanske angreb mod de irakiske væbnede styrker som et uacceptabelt og ondsindet angreb, der vil få farlige konsekvenser, lyder det ifølge nyhedsbureauet Reuters i en udtalelse fra premierminister Adel Abdul Mahdis kontor.

- De amerikanske styrker handlede ud fra deres politiske prioriteter, ikke irakernes, skriver regeringen.

Søndagens angreb "tvinger Irak til at genoverveje sine relationer og sine sikkerhedsmæssige, politiske og juridiske rammer for at beskytte sin suverænitet", tilføjer regeringen.

Angreb på iransk-støttet gruppe

Advarslen kommer, en dag efter at USA's militær foretog en række luftangreb i Irak og Syrien mod den militante gruppe Kataib Hizbollah, der støttes af Iran.

Ved søndagens angreb kastede amerikanske F-15-fly præcisionsbomber over fem mål i Syrien og Irak.

Angrebet var rettet mod våbenlagre og kontrolcentre, der tilhører den militante bevægelse. Gruppen skal have brugt disse centre til at planlægge angreb.

25 militante blev dræbt og 51 andre såret ved søndagens angreb, oplyser Kataib Hizbollah ifølge nyhedsbureauet AFP.

Kataib Hizbollah har tidligere foretaget flere angreb på amerikanske militærbaser i Irak. Senest i sidste uge, hvor en amerikaner blev dræbt.

USA har længe truet med, at man ville reagere på angrebene. Tidligere på måneden sagde den amerikanske udenrigsminister, Mike Pompeo, at ethvert angreb fra Iran eller fra grupper, som er støttet af Iran, ville blive mødt med "et beslutsomt amerikansk svar".

En international kampplads

I Irak er vreden vendt både mod USA og mod Kataib Hizbollah, der beskyldes for at være en af de mest brutale kræfter i nedkæmpelsen af de voldsomme demonstrationer, der har præget Irak siden oktober. Mindst 485 mennesker er blevet dræbt under urolighederne.

Efter det amerikanske luftangreb frygter mange irakere, at Irak skal blive brugt som slagmark i krigen mellem USA på den ene side og Kataib Hizbollah på vegne af Iran på den anden side.

Den vigtigste religiøse leder i Irak, storayatollah Ali al Sistani, er blandt dem, der har krævet handling fra den irakiske regering for at forhindre det.

- Så Irak ikke blive en kampplads, hvor regionale og internationale stridigheder bliver udkæmpet, siger han.

Kataib Hizbollah har allerede varslet hævn for det amerikanske angreb, fortæller den amerikanske tv-station CNN:

- En ny fase med stolthed og ære. En fase, der skal smide den brutale amerikanske fjende ud af vores hellige land, lyder kravet fra Kataib Hizbollah.