Udland

Putin takker Trump for hjælp til at stoppe angreb

Putin har ringet til Trump og takket ham for USA's hjælp til opklaring af et forestående terrorangreb. Arkivfoto. Kevin Lamarque / Ritzau Scanpix

USA har ifølge russerne hjulpet med at stoppe et angreb, der skulle have ramt Sankt Petersborg omkring nytår.

Ruslands præsident, Vladimir Putin, har søndag takket sin amerikanske modpart, Donald Trump, for USA's hjælp til at forhindre "terrorhandlinger" i den russiske storby Sankt Petersborg.

Det oplyser det russiske præsidentkontor i en meddelelse.

Her står der, at Putin udtrykte sin taknemmelighed i en telefonsamtale med Trump, og at de to præsidenter drøftede "en række spørgsmål af gensidig interesse".

De blev også enige om "at fortsætte det bilaterale samarbejde om bekæmpelse af terrorisme," som der står i meddelelsen fra Kreml.

To anholdt

Angrebet skulle have fundet sted omkring nytår, lyder det. Ifølge det russiske nyhedsbureau Tass er to russiske statsborgere blevet anholdt.

Planer om at angribe en forsamling er desuden blevet konfiskeret, oplyser en talsmand fra den russiske efterretningstjeneste, FSB.

FSB skal være kommet på sporet af mændene takket være et tip fra amerikanske efterretningstjenester.

De nærmere detaljer kendes dog ikke.

USA har tidligere hjulpet

Putin og Trump har flere gange talt i telefon sammen, siden Trump blev præsident i 2016. Udskrifter af samtalerne viser, at de blandt andet har talt om Syrien, om Nordkorea og om handel, skriver BBC.

I december 2017 takkede Putin den amerikanske præsident for en anden advarsel fra den amerikanske efterretningstjeneste CIA. Også dengang var der tale om et forestående angreb i Sankt Petersborg.

Ifølge Reuters var det et tip fra CIA, der dengang hjalp FSB med at stoppe et angreb på den russisk-ortodokse Kazan Katedral.

Anspændt forhold

Forholdet mellem USA og Rusland led et knæk tilbage i 2014 i forbindelse med den russiske annektering af Krim-halvøen fra Ukraine.

Spændingerne tog efterfølgende til, da amerikanske efterretningstjenester konkluderede, at Rusland blandede sig i USA's præsidentvalg i 2016.

Alligevel har Putin og Trump det tilsyneladende godt med hinanden. Så sent som i sommer jokede Trump over for Putin med, at han skulle lade være med at blande sig i valgkampen.