Udland

Youtuber fængslet for at fornærme Marokkos konge

Mohamed Sekkaki går på Youtube under aliasset Moul Kaskita, og får normalt titusinder af visninger på sine videoer.  Youtube

Ifølge menneskerettighedsorganisationer forsøger Marokkos styre at dække over en manglende evne til at løse landets problemer.

En kendt marokkansk youtuber er blevet idømt fire års fængsel og en bøde på knap 27.000 kroner for at fornærme landets konge, Mohammed 6.

Det skriver nyhedsbureauet AP.

I en video kritiserede youtuberen Mohamed Sekkaki en række af kongens offentlige taler og kaldte det marokkanske folk for ”æsler”.

At kritisere kongen er ulovligt i Marokko, men alligevel har Mohamed Sekkaki anket dommen.

Samtidig med youtuberen blev også den marokkanske journalist og menneskerettighedsaktivist Omar Radi arresteret for at have kritiseret kongen på Twitter i april.

Ifølge Omar Radis advokat er han blevet varetægtsfængslet indtil 2. januar og risikerer op til et års fængsel.

Marokkos kong Mohammed 6. har siddet på magten i landet i mere end 20 år.

Dækker over Marokkos uløste problemer

Efter arrestationerne har en række menneskerettighedsorganisationer kritiseret det marokkanske styre for at censurere befolkningen.

Ifølge organisationen Moroccan Freedom Now forsøger landets regering med arrestationerne at dække over ”en manglende evne til at løse Marokkos problemer.”

- Autoriteter eskalerer kraftigt deres modstand mod ytringsfrihed, hvilket ses ved de gentagne arrestationer og retssager mod bloggere og brugere af sociale medier, som udtrykker deres vrede mod forværrede sociale og økonomiske forhold, skriver den blandt andet i en pressemeddelelse.

I november blev også den marokkanske rapper Gnawi fængslet i et år efter at have kritiseret landets politi i en video.

I kølvandet på den række af prodemokratiske demonstrationer, som fejede henover den arabiske verden i 2011, opgav kong Mohammed 4. officielt en del af sin magt til et folkevalgt parlament.

Kritikere mener dog, at han stadig dikterer alle parlamentets vigtigste beslutninger.