Udland

Nyt supervåben kan flyve med 27 gange lydens hastighed og ifølge Rusland er det klar til brug

Ruslands præsident, Vladimir Putin, og forsvarsminister, Sergej Sjojgu. Michael Klimentyev / Sputnik / Kremlin Pool / Ritzau Scanpix

For første gang er det Rusland, der fører an i udviklingen af en ny type våben, hævder Vladimir Putin.

Rusland har et nyt supervåben, der er klar til at blive taget i brug. Det meddelte den russiske forsvarsminister, Sergej Sjojgu, fredag præsident Vladimir Putin.

Våbnet er et manøvrerbart interkontinentalt missil, der ifølge russerne har en topfart på 27 gange lydens hastighed.

- Jeg ønsker jer tillykke med den skelsættende begivenhed for militæret og hele nationen, lød det fra forsvarsminister Sergej Sjojgu på et telefonmøde med landets øverste militære leder, skriver AP.

Vladimir Putin overværede for et år siden en testaffyring af missilet Avangard og meddelte, at testen havde været en succes.

- Det er et stort øjeblik i de væbnede styrkers og landets liv. Rusland har skabt et nyt, strategisk våben, sagde præsidenten.

33.000 kilometer i timen

Putin afslørede planerne for Avangard-missilet og andre russiske supervåben under sin tale til nationen i marts 2018.

Dengang hed det, at missilet kunne nå en topfart på 20 gange lydens hastighed – omkring 25.000 kilometer i timen. Med den fart ville missilet kunne nå København på under fem minutter, hvis det blev affyret fra Moskva.

Stilbillede af videomateriale fra det russiske forsvarsministerium, som viser en testaffyring af det nye Avangard-missil i 2018.

Men testaffyringer har ifølge russiske militær vist, at missilet kan nå en endnu højere topfart på 27 gange lydens hastighed. Det er omkring 33.000 kilometer i timen.

Det er dog ikke så meget hastigheden, der gør, at missilet ifølge Vladimir Putin vil gøre andre landes missilforsvarssystemer ubrugelige.

Putin: Nu fører Rusland an

Avangard er monteret som sprænghoved på et ballistisk missil, hvilket vil sige, at det affyres fra jorden ud i rummet, hvorefter det vender tilbage til Jordens atmosfære og rammer det mål, det er indstillet mod.

Men hvor et normalt ballistisk missil har en forudsigelig parabelbane, som når man kaster en tennisbold, kan det russiske Avangard skifte bane.

Når missilet nærmer sig sit mål, bliver selve sprænghovedet udløst og kan derefter manøvreres i højde- og længderetning, så det kan ledes udenom missilforsvarssystemer.

Major Karsten Marrup, der er leder af Center for Luftoperationer ved Forsvarsakademiet, har tidligere stillet sig tvivlende over for, om våbnet lader sig manøvrere ligeså let, som russiske propagandavideoer har vist.

- Men problemet er, hvis man skal forsvare sig mod det, at det altså ikke skal kunne manøvrere ret meget, før det bliver meget, meget svært at gardere sig mod sådan et type missil, sagde han til TV 2 efter den russiske præsentation af våbnet.

Tidligere i denne uge fremhævede Vladimir Putin, at Rusland er det eneste land i verden, der har hypersoniske våben. Det vil sige missiler, der kan opnå en topfart på over Mach 5, altså mindst fem gange lydens hastighed.

Samtidig hævdede han, at det nu for første gang var Rusland, der førte an i verden, når det kom til udviklingen af en ny våbenklasse.

Berettiget håneret

Om Ruslands nye supervåben rent faktisk er klar til brug eller blot langt fremme i testfasen, er svært at afgøre, skriver BBC’s forsvarskorrespondent Jonathan Marcus i en analyse for det britiske public service-medie.

- Men præsident Putins iver efter at fastholde håneretten er i nogen grad berettiget. Rusland ser ud til at være længst fremme i det hypersoniske kapløb. Kina er også i gang med udviklingen af sådanne systemer, mens USA ser ud til at være noget bagefter, skriver han.

Kina har ifølge AP testet sine egne hypersoniske våben, og de seneste år har også USA arbejdet på at udvikle samme slags våben.

I august sagde den amerikanske forsvarsminister, Mark Esper, at ”det sandsynligvis er et spørgsmål om et par år”, før USA har et hypersonisk våben.