Udland

Nu truer skovbrande Sydneys vandforsyning

Ikke bare er vandstanden i Australiens reservoirer lave, men ilden nærmer sig også pumper, rørledninger og rensningsanlæg.

Mens skovbrande fortsat raserer enorme områder i Australien, advarer myndigheder om, at ilden nu truer den allerede pressede vandforsyning til landets største by, Sydney.

Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Efter nogle få dages køligt vejr har brandene, der indtil nu har opslugt et område større end Danmark, de fleste steder sænket farten.

Men i staten New South Wales rykker ilden stadig frem.

Derfor vil lokale myndigheder nu fokusere på at beskytte vandforsyninger, rørledninger og pumpestationer omkring Sydney mod flammerne.

- I dagene op til det køligere skift i vejret var ilden en potentiel trussel mod vandforsyningen. Særligt i Warragamba og the Blue Mountains, fortæller en talsperson for statens forsyningsselskab, WaterNSW, til Reuters.

Ilden rykker nærmere

Sydneys fem millioner indbyggere får 80 procent af deres vand fra den inddæmmede sø Lake Burragorang, som opsamler regnvand fra områdets skovrige bjerge.

Men skovene står flere steder i flammer, og selvom drikkevandsforsyningen til millionbyen endnu ikke er påvirket af brandene, kan det hurtigt ændre sig.

Store skovbrande hærger i skovene både nord og syd for Lake Burragorang, som ligger cirka 65 kilometer vest for Sydney.

Med en vejrudsigt, som lover tørke og 40 graders varme, kan ilden nemlig få nyt liv og nå Lake Burragorangs dæmning og rørledninger.

- Med de kommende meget varme forhold kan situationen igen eskalere i området og måske også andre steder, advarer talspersonen for WaterNSW.

Mange steder er skovbrandene så store, at det er tæt på muligt for brandfolk at slukke dem igen. Det bedste, de kan håbe på, er at inddæmme dem, og lade dem brænde ud.

En allerede presset vandforsyning

Skovbrandene, som siden foråret har hærget Australien, skyldes ifølge TV 2s meteorolog Sebastian Pelt lang tids mangel på regn.

- Der er store områder i særligt det sydlige Australien, hvor der i de seneste år har været alvorlige problemer med gentagne hedebølger og tørke, siger han.

Og selvom den mest presserende trussel mod Sydneys vandforsyning er ilden, skaber tørken også andre udfordringer. Manglen på regn betyder nemlig, at landets regnvandreservoirer langsomt, men sikkert, udtømmes.

Blandt andet var den nu brandtruede Lake Burragorang for tre år siden næsten fuld – men i dag er vandstanden faldet til mindre end 45 procent af søens kapacitet.

Lake Burragorang forsyner millionbyen Sydney med 80 procent af deres drikkevand.

Regn kan skade mere end det gavner

De voldsomme skovbrande og svindende vandforsyninger har naturligvis fået mange australiere til at skæve mod himlen efter tegn på regn.

Men selvom et regnskyl kan give Australiens hårdt prøvede brandmænd en tiltrængt håndsrækning, kan det ifølge Reuters paradoksalt nok skade den australske vandforsyning mere, end det gavner.

Kraftig regn kan nemlig betyde, at store mængder brændt materiale og aske vil blive skyllet ud i åer og vandløb – og derfra ned i Australiens drikkevand.

Chancen for, at det kommer til at ske, er dog lille, for ifølge landets metrologiske institut er der ikke udsigt til nævneværdig regn i New South Wales i den nærmeste fremtid.