Brexit

EU-formand sår tvivl om Boris Johnsons Brexit-planer

Den britiske premierminister har udtalt sig skråsikkert om sin Brexit-tidsplan. I Bruxelles er bekymringerne kun blevet større.

Storbritannien og EU vil få svært ved at nå at forhandle en handelsaftale på plads efter Brexit næste år, og derfor bør parterne forlænge overgangsperioden ud over 2020.

Det siger EU-kommissionsformand Ursula von der Leyen fredag i et stort interview med den franske finansavis Les Echos.

- Jeg er meget bekymret over, hvor lidt tid vi har, siger hun.

Briterne forlader efter planen det europæiske fællesskab 31. januar 2020, og herefter følger en 11 måneder lang overgangsperiode, hvor parterne skal forhandle om, hvordan deres fremtidige samarbejde skal se ud.

En frihandelsaftale skal derfor være på plads inden 31. december næste år.

EU har før understreget, at det kan blive problematisk med den stramme deadline. Men den britiske premierminister, Boris Johnson, har med en tilføjelse til Brexit-loven sikret, at overgangsperioden nu simpelthen ikke kan forlænges.

Det er denne beslutning, der bekymrer kommissionsformanden.

- Det handler ikke bare om at forhandle en frihandelsaftale, men også mange andre emner. For mig virker det til, at vi på begge sider seriøst må spørge os selv, om disse forhandlinger er gennemførlige på så kort tid, siger von der Leyen.

Risikerer 'no deal'

Foruden samhandel skal den britiske regering og de resterende EU-lande blive enige om de fremtidige vilkår for blandt andet fiskeri, uddannelse, miljø, energi og transport.

Forhandlingerne kan først for alvor indledes efter Brexit og skal altså være overstået efter senest 11 måneder.

Normalt tager det flere år at komme i mål med den slags aftaler, og fra flere sider er der med tilføjelsen til Brexit-loven opstået fornyet frygt for, at det hele nu alligevel ender med et såkaldt no deal-Brexit.

- Jeg synes, det vil være fornuftigt at tage bestik af situation halvvejs i året, og hvis det er nødvendigt at blive enige om en forlængelse af overgangsperioden, siger von der Leyen til Les Echos.

Johnson føler sig sikker

Premierminister Boris Johnson har insisteret på, at han ikke vil gå med til flere udsættelser, efter selve Brexit-datoen allerede er blevet udsat to gange.

Parlamentsvalget i Storbritannien tidligere på måneden sikrede hans konservative parti absolut flertal, hvilket gjorde det muligt at få stemt både hans skilsmisseaftale og tidsplan for Brexit igennem Underhuset.

Dermed har Johnson levet op til sine løfter fra valgkampen, hvor han også stod fast på, at det vil være muligt at forhandle en aftale på plads på 11 måneder.

- Der er vil være masser af tid til at lave et samarbejde om frihandel. Der er allerede en tilgang med perfekt tilpasning, når det kommer til vores told, vores kvoter og vores industrielle reguleringsstandarder, sagde Johnson i et interview på BBC i november.

Repræsentanter fra andre britiske partier har kaldt Boris Johnsons beslutning for uansvarlig og udtalt, at premierministeren sætter landets økonomi og britiske arbejdspladser på spil, hvis det ender i no deal-Brexit.