Udland

Kina, Rusland og Iran afholder fælles flådeøvelse nær omstridt farvand

Kinesiske sømænd står på det kinesiske destroyer-krigsskib Taiyuan. Kina sender en anden destroyer til den fælles øvelse med Rusland og Iran. Jason Lee / Ritzau Scanpix

Historisk flådeøvelse skal øge sikkerheden ved international handel nær det omstridte Hormuzstræde, lyder det.

Fredag påbegynder Rusland, Iran og Kina deres første fælles flådeøvelse nogensinde.

Øvelsen, der skal styrke samarbejdet mellem de tre væbnede styrker, har været planlagt i månedsvis og vil finde sted i Det Indiske Ocean og Oman-bugten.

Den er planlagt til at vare frem til mandag, oplyser Kinas forsvarsministerium ifølge Reuters.

Skal stoppe pirater og terrorister

Kommandøren for den iranske hærs flåde, kontreadmiral Hossein Hanzhan, kalder øvelsen for "et maritimt sikkerhedsbælte", der skal øge sikkerheden mod terrorister og pirater, skriver det russiske nyhedsbureau Tass.

Kina sender blandt andet deres destroyer-krigsskibet Xining af sted. Nærmere detaljer om, hvor mange skibe og mænd der deltager i flådeøvelsen, kendes endnu ikke.

Både Det Indiske Ocean og Oman-bugten er nøgleområder for international handel, og særligt Oman-bugten er en følsom vandvej.

Bugten leder ind til Hormuzstrædet, hvor en femtedel af verdens olie bliver transporteret via skibe.

Hormuzstrædet er det smalle stræde mellem Den Persiske Golf (mod vest) og Oman-bugten (mod øst).

- Denne øvelse vil finde sted for at støtte og øge erfaringen om sikkerheden ved international handel i området, sagde talsmanden for Irans væbnede styrker, brigadegeneral Abolfazl Shekarchi, onsdag ifølge det statslige iranske nyhedsbureau IRNA.

Overholder gældende love

Flådeøvelsen sker, imens Iran ligger i konflikt med USA.

Spændingerne mellem de to lande er øget, siden den amerikanske præsident, Donald Trump, sidste år valgte at trække USA ud af den internationale atomaftale med Iran. Samtidig genindførte han sanktioner over for Iran, hvor fokus har været at ramme landets meget vigtige olieindustri.

Der er flere gange sket dramatiske begivenheder ved det konfliktfyldte farvand omkring Hormuzstrædet.

I april ødelagde et amerikansk krigsskib eksempelvis en iransk drone, hvilket øgede spændingen mellem de to lande.

Ifølge Donald Trump var det en "forsvarshandling" fra USA, da dronen udgjorde en trussel mod skibet USS Boxer og dets besætning, da den nærmede sig skibet.

Talsmanden for Kinas forsvarsministerium, Wu Qian, fortæller ifølge Reuters, at fredagens flådeøvelse "ikke nødvendigvis er forbundet med den regionale situation".

Samtidig kalder han øvelsen for en "normal militær udveksling" mellem de tre styrker og siger, at den er i overensstemmelse med internationale love.

Tidligere i december kom det frem, at et dansk krigsskib med helikopter og op mod 155 personer sendes til Hormuzstrædet i efteråret 2020, hvor det skal være i cirka fire måneder.