Udland

EU klar til at byde briterne velkommen tilbage

Frans Timmermanns understreger, at Brexit har skadet det britiske folk unødvendigt – og at flere negative konsekvenser vil følge i fremtiden.

Storbritannien er altid velkommen tilbage i EU. Det skriver unionens vicekommissær Frans Timmermanns i et åbent brev i den britiske avis The Guardian.

Det sørgelige er, at jeg kan se, det plager dig. For du vil stadig være splittet, også efter du er væk.

EU's vicekommissær Frans Timmermanns i åbent brev til det britiske folk

Brevet til det britiske folk er formuleret som en kærlighedserklæring, hvori Timmermanns begræder Brexit og advarer om konsekvenserne af bruddet.

- Jeg kender dine svagheder og dine styrker. Jeg ved, du kan være generøs men også nærig. Jeg ved, du ser dig selv som unik og anderledes. Og det er du selvfølgelig på mange måder, men måske mindre end du tror.

Sund skepsis

Frans Timmermanns skriver videre, at den britiske skepsis overfor EU har været sundt for alle parter.

Netop forskelligheden er unionens styrke, mener Timmermanns:

- Du vil aldrig stoppe med at tiltale resten af os som ”kontinentet”. Det hjælper dig med at skabe den distance, du mener, du har brug for. Men det afholder dig også fra at indse, at vi alle har brug for en smule afstand mellem os. Alle europæiske nationer er unikke. Vores forskelligheder er en kilde til beundring, overraskelse, ubehag, latterliggørelse, karikatur og, ja kærlighed.

Frans Timmermanns understreger, at Brexit har skadet det britiske folk unødvendigt – og at flere negative konsekvenser vil følge i fremtiden.

- Det sørgelige er, at jeg kan se, det plager dig. For du vil stadig være splittet, også efter du er væk. I processen er der sket så meget unødvendig skade på dig og os alle. Og jeg frygter, at mere vil følge, skriver Timmermanns.

Kampen om fiskene

De afgørende forhandlinger om Storbritanniens fremtidige forhold til EU begynder for alvor til marts, når briterne formelt har forladt EU.

Storbritanniens premierminister Boris Johnson har på forhånd slået fast, at han ikke vil forlænge den overgangsperiode, hvor briterne forbliver en del af den europæiske toldunion og det indre marked.

En af de helt store knaster forventes at omhandle den europæiske fiskeflådes adgang til de britiske farvande. Mere markant kræver EU, at den britiske regering tilmelder sig miljømæssige og skattemæssige regler til gengæld for toldfri handel med varer.

Frans Timmermann antyder i sit kærlighedsbrev, at forhenværende premierminister David Camerons beslutning om at afholde den skæbnesvangre folkeafstemning om Brexit i 2016 var unødvendig.

- Du var splittet med hensyn til spørgsmålet, ligesom du altid har været splittet i forhold til EU. Jeg ville ønske, du havde bevaret den holdning - det tjente dig godt og holdt os alle skarpe.

Fart på Brexit

20. december vedtog det nyvalgte parlament i London med et stort flertal, at planen om at forlade EU 31. januar skal gennemføres.

358 af de 650 medlemmer af parlamentet stemte ja til premierminister Boris Johnsons skilsmisseaftale med EU. 234 stemte nej.

Afstemningen kom godt en uge efter parlamentsvalget, hvor Johnson førte valgkamp på sloganet "Get Brexit done" - Få Brexit klaret.

Han og hans konservative parti vandt et solidt flertal i parlamentet, og det er siden blevet brugt til at sætte fart på Brexit-processen.

Der følger flere formelle behandlinger i forskellige parlamentsudvalg, inden aftalen er på plads. Reuters skriver, at det store flertal fredag bør sikre, at de øvrige ratifikationer af lovgrundlaget går glat.

Og så kan Storbritannien forlade EU ved midnat 31. januar, sådan som vælgerne stemte ja til ved folkeafstemningen om EU i juni 2016.