Bruce Lees datter sagsøger fastfoodkæde

16x9
Fastfoodkæden Real Kungfu står overfor et millionsagsanlæg. Foto: Noel Celis / Ritzau Scanpix

Shannon Lee forlanger flere millioner i kompensation.

Bruce Lees datter, Shannon Lee, sagsøger en kinesisk fastfoodkæde for uautoriseret brug at et billede, der minder om den afdøde kung fu-legende.

Det skriver nyhedsbureauet AFP.

Restaurantkæden Real Kung Fu har siden 2004 haft et logo, der viser en sorthåret mand, der ligner Bruce Lee. Manden står i kung fu-positur iført en gul joggingdragt, der minder om den gule dragt, som Bruce Lee bar i filmen 'Game of Death' fra 1972.

Gennem sit firma ’Bruce Lee Enterprises’ siger Shannon Lee, at Real Kung Fu gennem 15 år har brugt logoet uden at betale.

Ifølge AFP forlanger Shannon Lee, at Real Kung Fu inden for 90 dage stopper med at bruge billedet, og samtidig meddeler at kæden intet har at gøre med Bruce Lee.

Derudover forlanger Shannon Lee en økonomisk kompensation på 210 millioner yuan svarende til knap 203 millioner danske kroner.

Restaurant vil undersøge sagen

Ifølge restauranten har de kinesiske myndigheder tilladt brugen af logoet.

- Vi er forvirrede over, at vi bliver sagsøgt efter så mange år. Vi undersøger sagen og vender tilbage med et svar, skriver Real Kung Fu på Weibo, et kinesisk svar på Twitter.

Real Kung Fu blev stiftet i 1990. I dag har kæden mere end 600 restauranter fordelt over hele Kina. Markedsværdien er mere end fem milliarder yuan, hvilket svarer til godt 4,8 milliarder danske kroner.

Med udgangspunkt i Bruce Lee Enterprises har Shannon Lee de senere år forsøgt at genskabe brandet Bruce Lee. Virksomheden står derfor blandt andet for at indgå aftaler med virksomheder omkring brugen af Bruce Lee.

**

Perspektiv

Bruce Lee voksede op i Hong Kong. Her er rejst en statue af ham.
Bruce Lee voksede op i Hong Kong. Her er rejst en statue af ham. Foto: Athit Perawongmetha / Ritzau Scanpix

Bruce Lee er en af de mest kendte kampsportsudøvere og actionstjerner nogensinde. Han slog i sin status fast i flere kinesiske film og ikke mindst i ’Enter the Dragon’ fra 1973.

Filmene bar alle præg af, at Bruce Lee var en dygtig udøver af kampsport. Gennem mange års træning udviklede han sin egen kampstil og filosofi: En blanding af boksning, karate og kung fu, som han kaldte Jeet-kune do. Derudover er han berømt for sit One-inch-punch eller en-tomme-stødet, hvor han kunne støde folk mange meter væk.

Bruce Lee døde i 1973, kun 32 år gammel.

***