Udland

30 nyfødte armenske børn frygtes solgt på det sorte marked

Syuzan Patvakanyan har ledt efter sin datter i snart to årtier.  Karen Minasyan / Ritzau Scanpix

Armenien er ramt af ny sag om ulovlige adoptioner, mens en mor på 20. år leder efter sin datter.

PRÆCISERING: Tidligere fremgik det af denne artikel, at der kunne være tale om 54 børn. Det er nu rettet til mindst 30.

Armenien er ramt af en ny mulig skandale, hvor nyfødte børn mod forældrenes vilje er blevet solgt og bortadopteret på det sorte marked.

Myndighederne mistænker, at mindst 30 børn i den nyeste sag kan være blevet solgt og sendt ud af landet i årene 2016 til 2018, skriver Armenian Weekly.

Onsdag i sidste uge blev tre personer arresteret som en del af efterforskningen, skriver Armenian Weekly. Det drejer sig om direktøren for et børnehjem i Jerevan samt direktøren og underdirektøren for landets Republican Maternaty Hospital. Hospitalsdirektøren, Razmik Abrahamyan, har også arbejdet som leder for de armenske gynækologer.

Razmik Abrahamyan er anklaget for på ulovlig vis at have skilt forældre og nyfødte børn fra hinanden. Derudover er han anklaget for at have modtaget bestikkelse.

Mødre fik fortalt, deres børn var syge

I november offentliggjorde landets efterretningstjeneste, at de havde afsløret et kriminelt netværk, der havde solgt børnene til adoption i blandt andet Italien.

Det gik op for mig, at hospitalet havde solgt hende

Syuzan Patvakanyan, mor til Stella

- I nogle tilfælde blev mødrene fortalt, at deres nyfødte børn var syge, lød det fra efterretningstjenesten.

Alle adoptioner er blevet suspenderet, mens sagen bliver undersøgt.

Sagen med de 30 forsvundne børn er bare seneste sag om formodet salg af børn i Armenien.

Mor har ledt efter datter i snart 20 år

Hospitalsdirektør Razmik Abrahamyan, der er anklaget i den nye sag, er også indblandet i en tidligere sag.

Han var fødselslæge, da den i dag 35-årige Syuzan Patvakanyan for snart 20 år siden fødte sin datter, Stella. Umiddelbart efter fødslen blev Syuzan Patvakanyan truet til at underskrive en erklæring om, at hun ville bortadoptere Stella.

- Jeg græd, for jeg ville ikke, siger Syuzan Patvakanyan til nyhedsbureauet AFP.

Tre dage senere vendte hun tilbage til fødegangen for at hente sin datter, men da var datteren allerede blevet sendt til et børnehjem i byen Gyumri, sagde lægerne. På børnehjemmet kunne Syuzan Patvakanyan dog ikke finde datteren.

- Det gik op for mig, at hospitalet havde solgt hende, siger Syuzan Patvakanyan til AFP. Hun vil ikke gifte sig eller få endnu et barn, før hun får sin datter tilbage, siger hun.

Razmik Abrahamyans forsvarsadvokat bekræfter over for AFP, at hans klient var med til fødslen, hvor Stella kom til verden, men at han ikke husker nærmere omstændigheder.

- Det er 20 år siden. Hvordan skal han kunne huske hende? siger advokaten Samvel Dilbandyan.

Ministerpræsident kræver undersøgelse

Hospitalsdirektøren har i den nye sag betalt en kaution svarende til omkring 43.000 danske kroner. Ifølge advokaten kalder direktøren anklagerne for ”absurde”.

Den armenske ministerpræsident, Nikol Pashinyan, har forlangt en tilbundsgående undersøgelse af sagen.

I 2017 viste en rapport fra Human Rights Watch, at tusinder af armenske børn ”unødvendigt” blev skilt fra deres forældre og placeret i institutioner. Dette skyldes blandt andet fattigdom og handicap.