Udland

Rusland slukkede internetforbindelsen til udlandet - kan give Putin mere kontrol med befolkningen

Arkivfoto fra 2006. Testen lillejuleaftensdag var ifølge det russiske kommunikationsministerium en succes, og resultatet skal nu forelægges præsident Vladimir Putin. Dmitry Astakhov / Scanpix Denmark

Systemet er inspireret af blandt andet Iran, der har lukket internettet under voldsomme demonstrationer, siger ekspert.

I en landsdækkende test lukkede Rusland lillejuleaftensdag ned for landets internetforbindelse til resten af verden.

Det skriver britiske BBC.

Formålet med øvelsen var at teste et isoleret russisk intranet ved navn 'RuNet', der gør det muligt for Rusland at isolere landets computere i tilfælde af udenlandske cyberangreb.

Det er jo på internettet, at folk med en anden mening end systemets kan slå sig løs

Uffe Dreesen, TV 2s Ruslandskorrespondent

Hvad mandagens test helt præcis bestod i, er endnu uklart, men ifølge landets vicekommunikationsminister, Alexei Sokolov, var den en succes.

- Det viste sig, at både myndigheder og teleoperatører generelt er parate til at reagere på mulige trusler samt at sikre, at internettet og det samlede telekommunikationsnetværk fungerer i Rusland, siger han ifølge det russiske nyhedsbureau Pravda.

Men ifølge TV 2s Ruslandskorrespondent, Uffe Dreesen, er RuNet ikke kun til forsvar mod udenlandske trusler.

- Udadtil er det et forsøg på at beskytte sig mod indblanding fra udlandet, men indadtil er det et forsøg på at kontrollere dele af befolkningen på internettet, forklarer han.

Russisk opposition er bekymret

Den landsdækkende test af RuNet er ifølge Uffe Dreesen kulminationen på flere års russiske forsøg på at øge kontrollen over landet systemkritikere.

- Meget af den lovgivning, der er vedtaget, siden Putin kom til magten, har skullet forebygge et eventuelt regimeskifte, og det her passer meget godt ind i det mønster, siger han.

Arkivfoto. I mange år har de absolut største medier i Rusland været landets statsejede radio- og tv-kanaler.

Blandt andet har det russiske parlament vedtaget en lov, der giver regeringen mulighed for at frakoble alle landets computere fra omverdenen af hensyn til ”den nationale sikkerhed.”

Samtidig er der blevet indført krav om, at russiske internetudbydere skal sende al internettrafik til udlandet igennem statskontrollerede servere, der kan afbryde forbindelsen.

Og det bekymrer den Putin-kritiske opposition, fortæller Uffe Dreesen.

- Det er klart, at det er noget, mange russere er bekymrede for. Det er jo på internettet, at folk med en anden mening end systemets kan slå sig løs - for i de statskontrollerede medier kommer de ikke til orde.

 Den russiske oppositionsleder Alexei Navalnyj er flere gange blevet tilbageholdt af russiske myndigheder i forbindelse med demonstrationer - men demonstrationerne dækkes sjældent i russiske statsmedier.

Inspireret af ’bobler’ i Kina og Iran

I løbet af de seneste år har stadigt flere autoritære regeringer styrket deres overvågning på internettet.

Blandt andet er både Kina og Iran lykkedes med at tage kontrol over telekommunikation – og det har ifølge Alan Woodward, som er professor i cyber-sikkerhed ved University of Surrey, givet inspiration til det russiske RuNet.

- Det betyder, at folk ikke vil have adgang til dialog om, hvad der foregår i deres eget land. De vil blive fastholdt i deres egen boble, siger han til BBC.

I Kina har et omfattende system kendt som 'The Great Firewall of China' (Kinas store firewall) givet regeringen mulighed for permanent at blokere en række udenlandske internetsider – heriblandt Facebook.

Samtidig lukkede det iranske styre i november for al internetforbindelse til udlandet, mens politistyrker nedkæmpede voldsomme demonstrationer mod stigende benzinpriser.

Og det er præcis dét, russiske regeringskritikere er bange for.

- Mange russere frygter helt klart, at regeringen simpelthen bare lukker ned for nettet den dag, der måtte være optøjer og utilfredshed mod styret, fortæller Uffe Dreesen.

Med den succesfulde test mandag rykker Rusland et skridt nærmere en kontrol, der ligner den iranske, og resultatet skal nu forelægges præsident Vladimir Putin.

Hvornår, det vil være endeligt klart, vides endnu ikke.