Udland

Dronning Elizabeth sammenligner klimaaktivister og soldater på D-dag

Den engelske dronnings juletale kan sammenlignes med danske dronning Margrethes nytårstale.

Onsdag samledes briter i både England og resten af verden om den engelske dronning Elizabeths traditionsrige juletale.

I talen, der hvert år afholdes 1. juledag, mindedes dronningen månelandingen i 1969 og de allieredes styrkers invasion af Europa under anden verdenskrig, hvis jubilæer begge er blevet markeret i år.

Hvis jeg var ung klimaaktivist, ville jeg være meget stolt af at blive nævnt på denne måde.

Ulla Terkelsen, udenrigskorrespondent

Men den engelske dronning trak også en måske for nogen uventet paralleller til nutiden:

- Udfordringerne, mange mennesker står overfor i dag, er måske anderledes end de udfordringer, min generation stod overfor.

- Men jeg har bidt mærke i, hvordan nye generationer er lige så målbevidste i arbejdet for at beskytte vores miljø og klima, sagde dronning Elizabeth i talen.

Og den kobling er ifølge TV 2s udenrigskorrespondent, Ulla Terkelsen, absolut opsigtsvækkende.

- Hun bemærker med glæde, at unge mennesker i dag går op i klima og miljø med den samme sans for koncentration og engagement, som dem, der landede i Normandiet på D-dag, og som dem, som efter krigen forsøgte at skabe fred i verden, siger Terkelsen.

Hun kalder dronning Elizabeths sammenligning for "radikal".

- Det, hun mener, er, at man skal forsøge at gøre verden bedre. Og dem, der landede på strandene i Normandiet gjorde verden bedre. Dem, der forsøgte at etablere fred i verden i tiden efter, gjorde det i et langt stræk. Dét lange stræk sammenligner hun med det lange stræk, som klimaaktivisterne er i gang med, siger Ulla Terkelsen.

- Hvis jeg var ung klimaaktivist, ville jeg være meget stolt af at blive nævnt på denne måde.

Et år med bump på vejen

Dronningens juletale kan sammenlignes med den danske dronning Margrethes årlige nytårstale og bruges som lejlighed til at mindes det forgangne år og reflektere over både dets op- og nedture.

Og måske gik det i 2019 lidt ekstra op og ned – for ifølge dronning Elizabeth selv var året et år "med bump på vejen".

Blandt andet blev prins Andrew frataget sine officielle forpligtelser i kongehuset, efter hans forbindelse med den afdøde pædofilidømte rigmand Jeffrey Epstein blev kaldt den værste skandale i kongehusets historie.

Derudover kom også dronningens mand, prins Philip, i mediernes søgelys, da han i sin Land Rover kørte ind i en anden bil, hvor der befandt sig to kvinder og en baby.

- Elizabeth har jo været der længe. Hun blev dronning, da Winston Churchill var premierminister, og nu er det Boris Johnson. Derfor er hun jo hærdet over for alle skandalerne, siger Ulla Terkelsen.

- Hun siger i talen, at hun kommer igennem det ved sin tro. Hun er meget religiøs i denne tale.

Tid til forsoning

Dronning Elizabeth nævnte ikke Brexit direkte i sin tale, men hun talte om forsoning og at "se bort fra forskelle".

Ifølge Ulla Terkelsen handler det om Brexit, og det er dronning Elizabeths måde at "puffe noget politik ind" i sin tale på en diskret måde.

- Landet har været meget splittet, og hun siger til befolkningen, at det nu er overstået. At nu må vi "forsone os". Hun nævner ikke Brexit, men hun henvender sig til den splittelse, der har været, og hun kalder på forsoning.