Udland

Kendte beskyldes for 'skamløst' at promovere Saudi-Arabien: - Sygt at se

Flere kendte er nu under skarp kritik, efter at have promoveret en festival i Saudi-Arabien.

På overfladen ser MDL Beast, der løb af stablen henover weekenden, ud som enhver anden international musikfestival.

Der er verdenskendte musikere, modeller og skuespillere, der har en fest og deler en masse billeder af det på sociale medier som Facebook og Instagram.

Men denne festival er i Saudi-Arabien, der er kendt for at have en ringe respekt for menneskerettighederne og for mordet på journalisten Jamal Khashoggi. Og de kendte er blevet betalt for at deltage og reklamere for den.

Derfor beskyldes mange af dem nu for at tage penge for at "genoprette" Saudi-Arabiens image. Det skriver the Guardian.

"En kulturel forandring"

En af dem er den amerikanske skuespiller Armie Hammer, der er kendt fra filmene The Social Network og Call Me by Your Name.

I et opslag på Instagram, hvor han har 1,2 millioner følgere, sammenligner han festivalen med Woodstock i 1960'erne og kalder den "en kulturel forandring".

- Hvad jeg netop var vidne til var virkelig særligt. Jeg så saudiske mænd og kvinder i ekstase over en begivenhed, de aldrig troede, de skulle opleve i deres levetid, skriver han.

- Social udvikling sker langsomt og tager tid, men det, jeg var i stand til at være en del, føltes som plantningen af et kæmpe frø. De mennesker, der kastede sig ud i oplevelsen, vil stå i spidsen for en kulturel revolution, som vi alle bør støtte.

Influenter er "skamløse"

Det er dog langt fra alle, der deler Armie Hammers begejstring for festivalen og for at fremvise Saudi-Arabien som et kongerige i voldsom forandring.

- Håber det var det værd, Armie Hammer. Fandt du Jamal Khashoggis lig, mens du var der?, skrev den amerikanske journalist Yashar Ali på Twitter.

Den kendte amerikanske podcast-vært Aminatou Sou mener ligefrem, at influent-kulturen er "skamløs".

- Sygt at se kendte og influenter skamløst promovere den slags vrøvl, skriver hun på Twitter.

Kronprins beskyldes for drab på Kashoggi

Drabet på journalisten Jamal Khashoggi gik verden rundt for et år siden.

Khashoggi skrev kritisk om det saudiske regime i avisen Washington Post, indtil han forsvandt i oktober 2018.

Det skete under et besøg på det saudiske konsulat i den tyrkiske by Istanbul, hvor han var inde for at skaffe de nødvendige papirer til at gifte sig med sin tyrkiske forlovede, som ventede uden for. Men Kashoggi kom aldrig ud derfra, og efter otte timer slog hun alarm. Siden da er han aldrig blevet set igen.

Drabet blev sporet til det saudiske hof af den amerikanske efterretningstjeneste CIA, og en stribe statsledere i den vestlige verden har fordømt det saudiske regime og den saudiske kronprins Mohammed bin Salman for at have spillet en rolle i drabet.

Regimet afviser beskyldningerne, og mandag blev fem personer dømt til døden for drabet for Jamal Khashoggi.

Kendt for at straffe kritikere

Udover mordet på en systemkritiker er Saudi-Arabien kendt for at have ringe respekt for menneskerettighederne.

Kvinder, homoseksuelle og kritikere af regimet er specielt udsatte.

For eksempel blev Loujain al-Hathloul, der er en kendt forkæmper for kvinders rettigheder, anholdt i maj 2018 sammen med en stribe andre kvindeaktivister og anklaget for forsøg på at destabilisere kongedømmet. Også hendes mand, der er stand-up komiker, blev anholdt. Loujain al-Hathloul er stadig bag tremmer.

Og to mandlige journalister, der er homoseksuelle og i et forhold med hinanden, siger, at regimet afslørede deres hemmeligheder, hvorefter de har modtaget dødstrusler. Homoseksualitet kan straffes med døden i Saudi-Arabien, og de to er derfor flygtet til Australien, hvor de har søgt om asyl.

Redaktør er "dybt skuffet"

Det er sager som dem, der er årsagen til weekendens ramaskrig over de kendtes deltagelse i festivalen MDL Beast, der blev afholdt i Banban som ligger i udkanten af hovedstaden Riyadh.

Og er man Instagram igennem opdager man snart, at Armie Hammer langt fra var alene afsted. Også andre kendte besøgte ørkenstaten i weekenden.

For eksempel var Skuespilleren Ed Westwick, der er kendt fra tv-serien Gossip Girl, og modellen Alessandro Ambrosio, der er et verdenskendt ansigt for Victoria's Secret, med til festivalen i Saudi-Arabien.

Det samme var modellen Halima Aden, der var den første model, som kom med i Sports Illustrated - der ellers er kendt for modeller i bikini - iført en burkini og hijab.

Det har fået en forfatter og tidligere redaktør for magasinget Teen Vogue til tasterne.

- Ekstremt og dybt skuffet over at se folk i mit Instagram-feed, der rejste til Saudi-Arabien som en del af deres regerings image-genoprettelseskampagne, skrev Phillip Picardi søndag i sine Instagram-stories.

- En stor del af signaleringen i teksterne under billederne er at fremstille Saudi-Arabien som forandret og accepterende, og rejserne ser ud til at være koordineret med regeringen eller turistbureauet. Den slags signalering kan du virkelig ikke "købe" dig til.

Skamplet på kongehuset

Festivalen løb af stablen denne weekend over et år efter mordet på Jamal Kashoggi.

Og selv om kronprinsen gentagne gange har afvist, at han beordrede Khashoggi myrdet, er det en skamplet, som det saudiske kongehus har svært ved at vaske af.

Det samme er de manglende rettigheder for kvinder i Saudi-Arabien.

Kvinder har først i de senere år fået ret til at registrere sig som værge for børn og rejse uden forudgående tilladelse fra en mandlig værge.

Omvendt har kvinder stadig ikke ret til at gifte sig, forlade et voldeligt ægtskab eller et fængsel uden en mands tilladelse.