Udland

Asiens stærkeste vil presse Nordkorea til nedrustning - nu er missilfabrikken udvidet

Sydkoreas premierminister, Moon Jae-in, Kinas premierminister, Li Keqiang, og Japans præsident, Shinzo Abe, diskuterede Nordkoreas og USA's forhandlinger om atomnedrustning på trilateralt møde. (??=?? / Ritzau Scanpix

Et satellit billede viser, at Nordkorea har færdigbygget en ny bygning på fabrikken, hvor de bygger vidtrækkende missiler.

Kina, Japan og Sydkorea har givet hinanden hånden på, at de nu i fællesskab vil arbejde på at forbedre dialogen mellem USA og Nordkorea om nordkoreansk atomnedrustning.

Det meddelte de tre landes ledere på et pressemøde, efter de havde afholdt topmøde i den kinesiske by Chengdo tirsdag.

De amerikanske tropper og vores allierede er i overhængende fare, og der er brug for mere effektiv politik

John Bolton, Trumps tidligere nationale sikkerhedsrådgiver

- Vi er alle enige om, at fred på den koreanske halvø er en fælles interesse for alle tre lande, lød det fra den sydkoreanske præsident, Moon Jae-in.

- Nordkoreas gentagne affyringer af ballistiske missiler er et brud på FN’s regler og en seriøs trussel mod sikkerheden i regionen, supplerede Japans premierminister, Shinzo Abe.

Ny våbenfabrikshal

Men mens nabolandene har diskuteret situationen på topmødet, har Nordkorea kunnet udvide produktionen af deres missiler.

Et nyere satellitbillede, som The Guardian kunne vise tirsdag, viser nemlig, at den våbenfabrik, hvor Nordkorea bygger vidtrækkende missiler, er vokset.

På billedet kan man se, at en ny bygning ved siden af den, som landets leder Kim Jong-un i 2017 overværede en missiltest i, er færdigbygget.

Dermed har Trumps tidligere nationale sikkerhedsrådgiver fået endnu et argument for den udtalelse, han kom med mandag om det nordkoreanske trusselsbillede:

- Vi siger, at det er uacceptabelt, at Nordkorea får atomvåben, men det er mere retorik end reel politik lige nu. De amerikanske tropper og vores allierede er i overhængende fare, og der er brug for mere effektiv politik, før Nordkorea har teknologi, der kan true det amerikanske fædreland, tweetede John Bolton.

Stillestående forhandlinger

Forhandlingerne om Nordkoreas atomprogram har stået i tomgang siden februar, hvor den nordkoreanske leder og den amerikanske præsident mødtes i Vietnams hovedstad, Hanoi.

Mødet blev afbrudt før tid, da Trump forlod mødet. Kim Jong-un krævede, at alle sanktioner mod landet blev fjernet mod til gengæld kun at skrotte dele af deres atomprogram.

Det anså amerikanerne som en halv aftale og dermed uacceptabel.

Hvad vil I have i julegave?

I begyndelsen af denne måned skubbede Nordkorea så taktstokken over på amerikanernes side af forhandlingsbordet.

De ville give amerikanerne en gave, men det var op til amerikanerne at komme med en ønskeseddel.

- Den af USA opreklamerede dialog er i al væsentlighed intet andet end et tåbeligt trick udklækket for at fastholde Nordkorea ved forhandlingsbordet og for at styrke den indenrigspolitiske situation i forbindelse med det kommende præsidentvalg i USA, lød det Nordkoreas viceudenrigsminister, Ri Thae Song, der har ansvaret for relationen med USA:

- Hvad der skal ske nu, bestemmer USA, og det er helt op til USA selv at vælge, hvilken julegave de får, lød det.

Vil udvikle mobile affyringsramper

Om det er julegaven, de proklamerede, eller blot selvforkælelse, vides ikke. Men det nye satellitbillede opfanget af Planet Labs 19. december viser i hvert fald, at den såkaldte ’15. Marts Fabrik’ lidt uden for hovedstaden, Pyongyang, er blevet udvidet.

På Middlebury-instituttet for internationale studier i Monterey, mener man, at den nye fabriksbygning skal bruges til at udvikle og bygge køretøjer, som kan bruges som mobile affyringsramper til de vidtrækkende ballistiske missiler.

Jeffrey Lewis, der forsker i at forebygge udbredelsen af atomvåben ved instituttet, skriver i en mail til The Guardian, at det vil være ”en stor nyhed”.

Lewis fortæller, at Nordkorea hidtil har brugt et køretøj importeret fra Kina til at affyre deres missiler. En øget kapacitet til selv at producere mobile affyringsramper vil udvide deres arsenal af interkontinentale missiler (ICBM) og forbedre deres overlevelsesevne i en atomkonflikt.

Så vidt han ved, har Nordkorea kun importeret seks kinesiske køretøjer til missiltestene i 2017.

- Jeg ville tro, at Nordkorea vil have mellem 50 og 100 af sådanne systemer. Det vil sandsynligvis være en blanding ICBM’er, som vi har set, og det nye system, som de hævder er under udvikling, skriver Jeffrey Lewis til det engelske medie.