Udland

Australsk landsby udslettet: - Ødelæggelserne er chokerende, siger premierminister

Situationen med de mange skovbrande, der hærger Australien, blev kun endnu værre i weekenden, da en hedebølge ramte landet.

Lørdag endte som en "frygtelig dag" i den australske delstat New South Wales, hvor landsbyen Balmoral blev så godt som udslettet.

Det oplyser delstatens premierminister, Gladys Berejiklian, natten til søndag dansk tid. Det skriver nyhedsbureauet AFP.

- Ødelæggelserne er chokerende. Vi har fået frygtelige nyheder om, at der ikke er meget tilbage af byen Balmoral, siger hun.

Balmoral ligger omkring 80 kilometer fra Sydney.

Allerede onsdag havde Gladys Berejiklian erklæret syv dages undtagelsestilstand på grund af de ekstreme temperaturer, efter der tirsdag blev slået varme rekord for kontinentet, da temperaturen nåede 40,9 grader. Den gamle rekord var på 40,3 grader.

I flere australske delstater kæmper tusindvis af brandfolk med flere end 200 aktive brande.

Lørdag var kombinationen af en hedebølge og uforudsigelige, stærke vinde med til at eskalere situationen omkring de største brande.

Kæmpe brand kræver liv

To civile mistede lørdag livet under brandene i delstaten South Australia, mens to megabrande nær Sydney spredte sig voldsomt i New South Wales.

Og den ene af disse to megabrande har nu fortæret det meste af byen Balmoral, der ligger omkring 80 kilometer sydvest for Sydney, står det nu klart.

Brandvæsenet er ved at opgøre de præcise ødelæggelser efter den katastrofale lørdag.

Der er mere end 200 skovbrande i Australien i øjeblikket.

- Vi taler om dusinvis af hjem og dusinvis af bygninger, siger brandkommissær Shane Fitzsimmons på et pressemøde ifølge The Guardian.

- De seneste 24 timer kan vi tale om hundredvis af hjem i delstaten, som vil blive tilføjet til listen over denne sæsons ødelæggelser.

Den anden megabrand nær Sydney har formået at bestige en bjergskråning på 200 meters højde. Det viser en optagelse, som blandt andet det australske medie 9 News har bragt.

Søndag morgen lokal tid er temperaturerne faldet, hvilket giver brandmyndighederne en chance for at få kontrol over de mange brande. Der er dog lange udsigter, hvis ikke landet får en betydelig mængde regn.

Australiens leder: Brandene vil ikke påvirke min klimapolitik

Den australske premierminister, Scott Morrison, har afbrudt sin ferie i Hawaii på grund af de dødelige brande, der i disse uger hærger i Australien.

Det sker, efter at han er blevet mødt med hård kritik for at forlade landet, mens brandmænd kæmper med et hidtil uset omfang af brande i landet.

Premierminister Scott Morrison står fast på sin politik.

Natten til fredag mistede to brandmænd livet i kampen mod flammerne, hvilket blev udslagsgivende for premierministerens valg om at afbryde ferien.

- Der er ingen tvivl om, fra mit synspunkt, regeringens synspunkt eller delstatsregeringernes synspunkt, at der er en forbindelse mellem større globale klimaforandringer og vejrfænomenerne rundt om i verden, siger Scott Morrison.

- Men jeg er sikker på, at folk ligeledes vil anerkende, at den direkte årsag til enhver given brand ikke er troværdig anledning til at lave den kobling.

Samtidig afviser han, at sæsonens mange brande vil medføre forandringer i Australiens klimapolitik.

- Folk kan forvente, at min regering vil gøre, hvad den har lovet. Jeg ved, at der er nogen, der har prøvet at lave politiske pointer og score point i forbindelse med dette emne midt i katastrofen, hvilket er skuffende, siger premierministeren.

I 2016 underskrev Australien sammen med 170 andre lande Parisaftalen. Her lovede Australien at reducere udledningen af drivhusgasser med 26 til 28 procent af niveauet fra 2005 inden 2030.

Men siden 2015 er udledningen steget hvert år, skrev det australske medie ABC News tidligere på året.