Rudy Giuliani den 11. september 2001 efter det første højhus styrtede sammen.
Udland

'Amerikas borgmester' blev Trumps advokat - nu spørger folk, om han er blevet gal

Rudy Giuliani var engang en af USA’s største helte. Nu kan han ende som Donald Trumps skurk. Hans nærmeste spørger sig selv: Hvad skete der?

Synet af den faldende mand brændte sig øjeblikkeligt ind i borgmesterens erindring.

Jeg er ked af, at helten fra 11. september er blevet en løgner

Donna Hanover, Rudy Giulianis hustru fra 2003 til 2019

Manden var netop sprunget ud fra 101 etage i det brændende World Trade Center i New York, mens borgmesteren nede på asfalten forsøgte at fatte det ufattelige, som han stod der i sit sorte jakkesæt og røde, mønstrede slips.

Det var 11. september 2001, og navnet på manden i det røde slips er Rudy Giuliani.

Han var borgmester i New York og i modsætning til USA’s daværende præsident, George W. Bush, stod han midt på scenen, da katastrofen ramte, og billederne af den ukuelige politiker i støvet fra de knuste højhuse gjorde ham verdensberømt som 'Amerikas borgmester'.

Synet af den faldende mand fra 101. etage beskrev Rudy Giuliani siden som "mit livs værste oplevelse".

Rudy har altid ret

Blot 20 dage efter terrorangrebet holdt han tale for FN’s Generalforsamling og gjorde det klart, at han ønskede et opgør med terroristerne.

- Vi har ret, de tager fejl, så simpelt er det, sagde Rudy Giuliani dengang fra talerstolen i FN.

Rudy Giuliani på FN's talerstol 1. oktober 2001.

Der er gået over 18 år siden terrorangrebet, men hvis man tænder for et tv i USA, er der stadig en pæn chance for at se Rudy Giuliani tone frem på skærmen.

Han insisterer stadig på at have ret, men meget andet har ændret sig.

Hvad skete der med Rudy Giuliani?

Ken Frydman, tidligere pressechef for Rudy Giuliani

Rudy Giuliani arbejder nu som personlig advokat for USA’s præsident, Donald Trump, og han er dybt involveret i den ukrainske affære, der har skaffet præsidenten en rigsretssag på halsen.

Vennerne undrer sig

Den tidligere borgmester har ikke længere taletid i FN. Til gengæld er han ofte på Fox News og andre amerikanske tv-kanaler for at forsvare sin chef med sine rullende øjne og karakteristiske mimik.

Rudy Giuliani på forskellige amerikanske tv-kanaler i løbet af de seneste par år.

- Amerikas borgmester er blevet Amerikas skøre onkel, hed det forleden i en klumme i avisen USA Today, og selv de mennesker, der har kendt Rudy Giuliani længe, spørger sig selv, om helten fra 11. september er blevet gal.

- Venner og familie spørger mig hele tiden: "Er han blevet skør? Er han blevet sindssyg? Hvordan kunne du arbejde for sådan en fyr?" skrev Rudy Giulianis tidligere pressechef Ken Frydman i et læserbrev i New York Times i oktober i år.

Overskriften på læserbrevet slutter med et spørgsmålstegn.

- Hvad skete der med Rudy Giuliani?

Rudy Giuliani blev kåret som årets person af Time Magazine i 2001.
I november 2019 var Rudy Giuliani igen på forsiden af Time Magazine. Denne gang i forbindelse med rigsretssagen mod Donald Trump.

Ken Frydman kendte Rudy Giuliani længe inden terrorangrebet 11. september, og han har flere teorier om, hvad der skete.

Den mand, han lærte at kende i begyndelsen af 90’erne, var allerede en farverig personlighed.

Gift med et familiemedlem

Pressechefen fik job hos kandidatens stab, da Rudy Giuliani forsøgte at blive valgt til borgmester i New York. Allerede her måtte han kæmpe med sin chefs særheder.

Giulianis privatliv rejser spørgsmål om en ’mærkeligheds-faktor’

Rapport om Rudy Giulianis svage sider

I forbindelse med valgkampen i 1993 fik kampagnestaben et konsulentbureau til at lave en analyse af kandidatens svage punkter.

På side 10 i rapporten står der:

- Giulianis privatliv rejser spørgsmål om en ’mærkeligheds-faktor’. Giuliani var gift med sin grandkusine i 14 år, (…) og når man spørger om hans privatliv, giver Giuliani en bred vifte af modstridende svar.

Uddrag af rapporten om Rudy Giulianis svage sider.

Mærkeligheds-faktoren skulle ikke blive mindre med årene.

Da Rudy Giuliani nogle år senere forsøgte at forklare ægteskabet med grandkusinen til New York Times, svarede han:

- Jeg troede, at hun var min grand-grand-kusine, for jeg regnede aldrig på slægtslinjen.

Reklame i undergrundsbanen i New York, der gør grin med Rudy Giuliani.

I 1982 blev han imidlertid meget bevidst om familieforholdet og søgte den katolske kirke om at få ægteskabet annulleret.

Han havde også mødt en anden kvinde, men dengang var Rudy Giuliani ikke berømt, så skandalen var til at overse.

Ved den næste skilsmisse blev det helt anderledes.

Regina Peruggi var Rudy Giulianis første hustru. Hun har en doktorgrad i pædagogik.

Anklager med mafia i familien

Egentlig lå det ikke i kortene, at Rudy Giuliani skulle ende som en berømthed.

Han blev født som barn af italienske andengenerationsindvandrere i Brooklyn i 1944. Faderen arbejdede som bartender og hjalp til hos sin bror, der var pantelåner med bånd til den italienske mafia.

Faderen havde endda afsonet halvandet års fængsel i det berygtede Sing Sing-fængsel for et væbnet røveri mod en mælkemand, så risikoen for, at sønnen også endte som kriminel, var til stede.

Men da Rudy Giuliani var syv år gammel, besluttede faderen, at familien skulle væk fra bandemiljøet i Brooklyn, og derfor flyttede de til Long Island, hvor drengen kom i skole.

Det gik godt, og Rudy Giuliani kom på universitetet i New York, hvor han uddannede sig som jurist.

Rudy Giulianis årbog fra gymnasiet.

Universitetsuddannelsen ledte til et job ved anklagemyndigheden på Manhattan, hvor Rudy Giuliani tog kampen op mod den organiserede kriminalitet, som havde været en del af hans barndom.

Det var jobbet som anklager, der skaffede ham den plads i rampelyset, som han stort set aldrig har forladt.

Rudy Giuliani var nemlig god til at fortælle om sine sejre.

Han begyndte at føre de anklagede ind i retten på en måde, så pressen fik mulighed for at tage nærbilleder af dem, og ifølge New York Times var sagerne rigtig god reklame for den unge anklager, der kom til at fremstå hård, uanset hvordan sagerne endte.

Fra Hells Angels til Trumps advokat

Rudy Giuliani blev for alvor en stjerneanklager, da han i 1986 iklædte sig en lædervest med rygmærke fra rockergruppen Hells Angels og gik undercover som narkobetjent med følgeskab af en gruppe journalister.

Rudy Giuliani klædt ud som rocker. Det lykkedes ham at købe to portioner crack til ære for pressen.

Målet var at bevise, hvor nemt det var at købe crack i et kvarter på Upper Manhattan, og pressefotograferne fik, hvad de kom efter.

Det gjorde Rudy Giuliani også.

I 1986 viste en meningsmåling i New York Times, at 40 procent af byens indbyggere kendte anklagerens navn.

New York vil igen blive verdens hovedstad

Rudy Giuliani, nyvalgt borgmester

Det vil sige, at han var på vej til at blive lige så kendt som milliardæren Donald Trump.

Dengang var de to mænd ikke venner.

Tværtimod.

Som offentlig anklager havde Rudy Giuliani nemlig Donald Trump i søgelyset, fordi milliardæren var lidt for tæt på byens korrupte viceborgmester, Stanley Friedman.

Commodore Hotel i New York hedder i dag Grand Hyatt - det er netop blevet besluttet at rive bygningen, hvis indre er fra 1919, ned.

Stanley Friedman endte med at blive idømt 12 års fængsel for at have modtaget bestikkelse, og under retssagen kom det frem, at han i sine sidste dage som viceborgmester foretog en beslutning, som Rudy Giuliani syntes var lidt mistænkelig.

Viceborgmesteren hjalp nemlig Donald Trump med at købe det gamle nedslidte Commodore Hotel med en klausul om, at den nye ejer ikke skulle betale ejendomsskat de næste 40 år.

Stanley Friedman hjalp personligt sagen igennem ni forskellige offentlige kontorer, to dage inden hans periode som viceborgmester udløb, kunne tv-stationen CBS siden fortælle.

Derefter blev den tidligere viceborgmester ansat hos Donald Trumps advokat Roy Cohn.

- Du underskrev denne meget indbringende aftale med en af Roy Cohns store klienter, Donald Trump (…) og fik job i hans advokatfirma nogle få dage efter. Er det korrekt? spurgte Rudy Giuliani under retssagen.

Stanley Friedman erkendte, at det var ”delvist korrekt”.

Rudy Giuliani som anklager.

Selv om Rudy Giuliani forsøgte at udstille, hvordan Donald Trump havde nydt godt af Stanley Friedmans ulovligheder, kom sagen aldrig så langt, at milliardæren selv havnede i retten.

Det gjorde flere andre spekulanter til gengæld, og Rudy Giuliani blev så berømt, at han kunne forsøge at blive borgmester i New York.

Politiets kandidat

Første gang han prøvede var i 1989, men han tabte valget til den første og eneste afroamerikanske borgmester i New Yorks historie, David Dinkins.

David Dinkins, der vandt valget i 1989 og blev New Yorks første sorte borgmester.

Rudy Giuliani lod sig dog ikke slå ud, og i 1992 bød der sig en ny chance, da en hvid betjent skød en illegal indvandrer fra Den Dominikanske Republik på Manhattan.

Mange sorte indbyggere så drabet som politibrutalitet, og episoden medførte flere dages uroligheder.

Rudy Giuliani stillede sig på politiets side, og anklagede byens sorte borgmester for at være blødsøden.

- Der er én, og kun én, grund til, at politikorpsets moral er så lav, den hedder David Dinkins, sagde Rudy Giuliani under en demonstration, hvor tusindvis af New Yorks politifolk deltog.

Borgmesterkandidaten delte scenen med den betjent, som havde skudt indvandreren, og hans kolleger nede foran bar skilte med billeder af den sorte borgmester i seksuelt ydmygende stillinger.

Situationen udviklede sig voldsomt.

Betjentene og deres følge gik hærgende gennem byen, mens de hoppede på biler, blokerede trafikken på Brooklyn Bridge og råbte ”nigger” efter sorte journalister.

Det råb, som fyldte mest, var dog ”Rudy, Rudy”.

Året efter vandt han valget med en snæver margin, og 2. januar 1994 blev Rudy Giuliani taget i ed som borgmester.

- New York vil igen blive verdens hovedstad, sagde han under sin indsættelsestale.

Den by, Rudy Giuliani overtog ledelsen af, var ikke i topform. Økonomien havde set bedre tider og kriminaliteten var tårnhøj, men den nye borgmester gjorde hurtigt noget ved begge dele.

Succes som drag-queen

I 1994 faldt mængden af forbrydelser med 12 procent, i 1995 med 16 procent og i 1996 igen med 16 procent. Samme år faldt antallet af drab i byen til under 1000 – inden Rudy Giuliani blev valgt, var det oppe på 2262 ifølge New York Magazine.

Den nyvalgte borgmester med sin hustru og søn.

Økonomien kom der også styr på, og vendepunktet var så drastisk, at New York Magazine mange år senere beskrev Rudy Giulianis første dag i embedet som ”dagen, hvor alt ændrede sig”.

- Det moderne New York med sine sikre gader, det byfornyede Brooklyn og den boomende turistøkonomi blev født 1. januar 1994. Og man kan elske ham eller hade ham, men det var Rudy Giuliani, der gjorde byen til det, den er i dag, skrev New York Magazine om ham i 2008.

Men New York havde også fået en farverig borgmester, der ikke var bange for at udstille sig selv. Han begyndte at omgås byens jetset, og forholdet til Donald Trump blev varmere.

I 2000 var det så varmt, at Rudy Giuliani gav rigmanden lov til at placere sine læber mellem sine bryster ved et velgørenhedsarrangement, hvor han var klædt ud i dametøj.

Videoen, der siden er lagt på internettet, dukker stadig op med jævne mellemrum op på de sociale medier.

Men historien om borgmesterens hang til at gå i dametøj var allerede gammel i år 2000, for Rudy Giuliani havde flere gange tidligere optrådt som sit alter-ego, natklubsangerinden Rudia, og New York Times skrev allerede om det i 1997.

Jeg havde håbet at holde sammen på vores ægteskab

Donna Hanover, Rudy Giulianis første hustru

Episoden var heller ikke det mest opsigtsvækkende mediestunt, Rudy Giuliani stod for det år.

Det kom under en pressekonference i Bryant Park midt i New York i maj måned, hvor borgmesteren fortalte pressen, at han havde prostatakræft, og at han i øvrigt skulle separeres fra sin hustru, Donna Hanover.

Han havde ikke informeret hustruen om sin beslutning inden pressekonferencen.

Rudy Giuliani og Donna Hanover.

Da en journalist fra New York Times mødte Donna Hanover uden for parrets hjem, havde hun tårer i øjnene.

- Dagens udvikling gør mig ked af det. Jeg havde håbet at holde sammen på vores ægteskab. I årevis har det været svært at deltage i Rudys offentlige liv på grund af hans forhold til en af hans ansatte, sagde Donna Hanover.

Rig af katastrofen

Den nye kvinde i borgmesterens liv var en 45-årig sygeplejerske ved navn Judith Nathan. Under pressekonferencen beskrev Rudy Giuliani hende som en ”meget nær ven”.

Skilsmissen fra Donna Hanover var grim.

Ifølge Rudy Giulianis tidligere pressechef Ken Frydman mener en del af hans bekendte, at det var her, han begyndte at blive skør, som de siger.

Donna Hanover fik forældremyndigheden over parrets børn, som dermed kom til at se endnu mindre til deres far.

Sønnen Andrew voksede op og blev golfspiller. I 2017 fik han job i Det Hvide Hus efter at have arbejdet som medhjælper i Donald Trumps valgkampagne og som præsidentens lejlighedsvise golfmakker.

Andrew Giuliani med Tiger Woods i 2003.

Datteren Caroline gik den modsatte vej og blev støtte for USA’s tidligere præsident Barack Obama, fortaler for homoseksuelles rettigheder og en bitter modstander af Donald Trump.

Samtidig med kampen mod kræften og ekskonen i år 2000 begyndte borgmesterens popularitet at dale, så da flyene ramte World Trade Center 11. september 2001, kom det som en uventet hjælp til Rudy Giuliani.

Den gjorde ham rig.

- Efter borgmesterperioden udløb i 2002 begyndte Rudy at arbejde for, hvad der lignede enhver rig skurk eller diktator i en bananrepublik, der ringede. Han tog 100.000 dollars for selvforherligende taler om sit lederskab efter 11. september. Han blev mangemillionær, skriver Rudy Giulianis tidligere pressechef Ken Frydman i New York Times.

Rudy Giuliani forsøgte endda at blive præsident i USA i 2008, men hans kampagne klarede sig ikke ret godt. Den tidligere borgmester ville nemlig helst kun tale om sin rolle efter terrorangrebet.

Nederlaget

Joe Biden, der skulle ende med at blive Barack Obamas vicepræsident efter valget, var med til at udstille Rudy Giuliani under én af tv-debatterne.

- Der er kun tre ting, han behøver for at sige en sætning: Et navneord, et udsagnsord og 11. september, sagde Joe Biden om Rudy Giuliani.

Rudy Giuliani trak sig fra præsidentvalget i januar 2008 og erklærede sin støtte til John McCain.

Borgmesterens rolle under terrorangrebet i 2001 var ikke nok til at få ham valgt i 2008. Især ikke fordi de brandfolk, som hjalp til ved redningsarbejdet, var begyndt at kritisere borgmesteren voldsomt.

Det kom frem, at Rudy Giuliani havde placeret katastrofeberedskabets hovedkvarter i World Trade Center inden terrorangrebet, også selv om han vidste, at højhusene var et terrormål, og så havde han været med til at udstyre brandkorpset med radioer, der ikke virkede, som de skulle.

- Vi havde 120 brandfolk i nordtårnet, der ikke kunne komme ud, fordi de havde elendige radioer. Vi ved, at han ikke er kvalificeret til at blive USA’s præsident, og det kommer amerikanerne også til at finde ud af, sagde brandfolkenes talsmand, James Riches, under valgkampen.

Efter nederlaget begyndte Rudy Giuliani at arbejde som advokat og konsulent i lande som Serbien og Ukraine og som vært i flere talkshows.

Ingen betaler 100.000 dollars for at høre den samme slidte tale om 11. september mere

Artikel i New York Post

Der var rygter om, at han ville stille op som ved præsidentvalget i 2012, og kilder tæt på ham fortalte New York Post, at den tidligere borgmester forsøgte at finde en måde at forblive i rampelyset på.

- Ingen betaler 100.000 dollars for at høre den samme slidte tale om 11. september mere. Hans honorarer for at tale og yde konsulentbistand er faldet, sagde en af kilderne til avisen.

Manden med det store hjerte

Men pludselig gjorde Donald Trump sin gamle borgmester relevant igen, da han stillede op som præsident. Ifølge Rudy Giulianis tidligere pressechef Ken Frydman var de to blevet venner i løbet af 1990’erne.

Rudy Giuliani taler for Trump på Republikanernes partikonvent.

- Rudy var til pizza og cola light, da jeg mødte ham i 1992, men han blev en kendis på Upper East Side og Hamptons, og værre endnu, han blev Donald Trumps nabo i Palm Beach, skriver han i New York Times.

Da Donald Trump blev valgt som præsidentkandidat for Republikanerne i 2016, var det Rudy Giuliani, der holdt talen for ham på partikonventet.

- Dette er en mand med et stort hjerte, der elsker folk. Alle folk fra top til bund fra midten og ud til siderne, lød det blandt andet fra Rudy Giuliani.

Han havde mistet en af sine bedste venner og rådgivere bare 12 dage inden talen, og den tidligere pressechef Ken Frydman peger på dette øjeblik som et andet tidspunkt, hvor den tidligere borgmesters klarsyn kan være begyndt at svigte.

Terrorangrebet blev glemt

Rudy Giuliani begyndte at lyve for at hjælpe sin chef, og intet så ud til at være helligt.

Israels premierminister Ariel Sharon på Ground Zero i november 2001.

For eksempel en augustdag i 2016, da han tilsyneladende glemte alt om den faldende mand fra 101 etage på World Trade Center, som ellers havde brændt sig ind i hans hukommelse.

Under en opvarmningstale for Donald Trump gav Rudy Giuliani sig til at tale om terror:

- I de otte år før Obama kom, havde vi ingen succesfulde angreb fra radikale muslimske ekstremister i USA. Det startede alt sammen, mens Obama og Clinton var ved magten, sagde Rudy Giuliani.

Han blev hyret som præsidentens personlige advokat i april 2018, og har siden optrådt på tv med udsagn som ”sandheden er ikke sandheden” og kaldt folk ”idioter” på direkte tv.

Men han har også haft tæt kontakt til myndighederne i Ukraine, og ifølge amerikanske diplomater har han forsøgt at overtale landets præsident til at efterforske Donald Trumps politiske modstander Joe Biden for korruption.

Rudy Giulianis samarbejdspartnere Lev Parnas og Igor Fruman er blevet anholdt og mistænkt for svindel med kampagnemidler i Ukraine-sagen.

Rudy Giulianis arbejde skete uden om USA’s udenrigsministerium, og det kan risikere at blive belastende for Donald Trump under en eventuel rigsretssag mod ham.

Håndgranaten

Donald Trumps daværende nationale sikkerhedsrådgiver John Bolton så også den tidligere borgmester som en risiko.

- Giuliani er en håndgranat, der kommer til at sprænge os alle i luften, skal han ifølge et vidne have sagt under et privat møde.

Selv Rudy Giulianis hustru siger, at han ikke længere er sig selv. Hun har søgt om skilsmisse.

- Jeg føler mig forrådt af den mand, jeg støttede på enhver måde i 20 år. Jeg er ked af, at helten fra 11. september er blevet en løgner, sagde hun for nylig i et interview med New York Times.

Rudy Giuliani med husturen Judith i 2015.

Men hvad mon Rudy Giuliani selv tænker om alle beskyldningerne mod ham?

Det har han faktisk svaret på til magasinet New Yorker, og det viser sig, at han godt ved, at arbejdet for Trump er kontroversielt.

- Jeg er bange for, at det kommer til at stå på min gravsten: "Rudy Giuliani: Han løj for Trump". På en måde tror jeg nu ikke, det bliver sådan, men hvis det gør, hvad så? Jeg vil jo være død, sagde Rudy Giuliani til magasinet i januar i år.

Rudy Giuliani med Donald Trump kort efter præsidentvalget i 2016.

Kort efter rettede han sig selv.

- Det var en joke. Jeg tænker ikke på mit eftermæle.

Han nævner heller ikke den faldende mand og sin rolle under terrorangrebet så ofte mere.

Sidst der var årsdag for 11. september, mindedes manden, der engang var 'Amerikas borgmester' tragedien ved at tweete denne reklame fra tøjfirmaet Grunt Style uden anden ledsagetekst end "Gud velsigne Amerika":

Rudy Giuliani og Donald Trump under valgkampen i 2016.