USA VALG

Kandidaterne angreb hinandens alder, penge og erfaring

Aftenens debat mellem syv demokratiske præsidentkandidater var en kamp om at udstille rivalernes svage sider.

En kvik sidebemærkning fra tidligere vicepræsident Joe Biden blev aftenens tv-øjeblik, da syv af de demokratiske præsidentkandidater torsdag aften var samlet til tv-debat i Los Angeles.

- Tag lige hånden ned Bernie, affærdigede han Bernie Sanders, da Sanders fægtede med armen for at svare på et indlæg fra Joe Biden.

- Jeg vinker bare til dig Joe, svarede Sanders.

Ordvekslingen var symptomatisk for en aften, hvor de syv kandidater angeb hinanden, oftere mere indædt end muntert.

Kandidaterne var enige om, at den siddende præsident Donald Trump er en skændsel, der skal fjernes fra posten. Men ellers var debatten præget af kritik på kryds og tværs. Især på tre områder:

1) I lommen på millionærer

Senatorerne Elizabeth Warren og Bernie Sanders, der har profileret sig på, at deres kampagne bliver betalt af tusindvis af små kampagnebidrag fra almindelige mennesker, angreb kandidater som Joe Biden og Pete Buttigieg for at være afhængige af donationer fra millionærer.

Warren beskrev i detaljer, hvordan Pete Buttigieg havde samlet penge ind i en eksklusiv vinkælder, hvor rige donorer betalte store summer for at få serveret vin til 6000 kroner flasken i fornemme krystalglas og blive fotograferet med kandidaten.

- Det bør ikke være milliardærer i vinkældre, der vælger USA's næste præsident, sagde hun.

Pete Buttigieg forsvarede sig med, at alle kneb gælder, når det handler om at slå Donald Trump:

- Dette er vores eneste chance for at vinde over Donald Trump, og vi kan ikke kæmpe mod ham med den ene hånd bundet på ryggen, sagde han.

Og så returnerede han angrebet:

- Jeg er stort set den eneste af os kandidater, der ikke selv er enten millionær eller milliardær, understregede han.

Lyn-analyse

Tidligere vicepræsident Joe Biden slap bedst fra aftenens debat. Han var skarp og velforberedt. Han har helt sikkert overbevist mange seere om, at han har, hvad der skal til for at slå de andre demokrater i feltet - og at han også har det, der skal til for at slå Donald Trump.

Det var bestemt på høje tid, at han viser format og viser, at han også kan optræde på slap line.

Han slår meget på, at USA skal tilbage til noget anstændigt. Til dengang i Obama-tiden, hvor præsidenten opførte sig mere normalt. 

Og at den gode økonomi, som man har her i landet i øjeblikket, skal komme alle til gode.

 

 

2) Manglende erfaring

Senator Amy Klobuchar angreb sin rival Pete Buttigieg for aldrig at have været involveret i politik på højeste niveau før.

Mens de fleste andre kandidater har årelang erfaring fra Washington, så består Buttigiegs politiske erfaring i, at han i 2011 som blot 29-årig blev valgt som borgmester i byen South Bend i Indiana.

- Jeg mener, at erfaring virker. Og det siger jeg, uden at undervurdere dit virke som lokalpolitiker, sagde Klobuchar.

Buttigieg, der som den eneste af kandidaterne er åbent homoseksuel, svarede hurtigt, at det skam krævede store politiske evner at samle opbakning som lokalpolitiker, når man er ’en bøssefyr i Mike Pences Indiana’. Her hentyder han til Donald Trumps vicepræsident, Mike Pence, der tidligere var en meget konservativ-religiøs guvernør i Indiana.

3) Alder

Flere af kandidaterne er ældre mennesker. Bernie Sanders er 78, Joe Biden er 77 og Elizabeth Warren er 70 år i dag.

Det betyder, at hvis en af dem bliver valgt og genvalgt til præsidentposten, så vil de efter otte år som præsident være henholdsvis 87, 86 eller 79 år, når de træder tilbage i 2029.

Det har været debatteret meget blandt kandidaterne og var også et emne i går.

Elizabeth Warren afviste, at det skulle være et problem:

- Jeg vil samtidigt være den yngste kvinde, der nogensinde er blevet indsat som præsident, gjorde hun opmærksom på.

Joe Biden har tidligere forsøgt at tage brodden af debatten ved at lufte ideen om, at han kun ville sidde i en periode. Hvis han ikke søger genvalg, så vil han træde tilbage i 2025 som 82-årig.

I aftenens debat parerede Joe Biden spørgsmålet ved at sige, at det ville være forkert at tale om præsidentperiode nummer to, når det stadigvæk er for tidligt at antage, at han overhovedet bliver valgt.