Udland

Seks sider langt brev fra Trump er en krigserklæring, siger Steinmetz

I et brev forsvarer Donald Trump sig mod den rigsretssag, som ventes godkendt onsdag. Samtidig går han til angreb på topdemokraten Nancy Pelosi.

- Du bryder din troskab med forfatningen, og du erklærer åben krig mod det amerikanske demokrati.

Det er tydeligvis med stor utilfredshed og nærmest foragt, at USA’s præsident, Donald Trump, giver sin holdning til kende om rigsretssagsprocessen mod sig.

Det gør præsidenten i et seks siders angreb på Demokraterne og lederen af Repræsentanternes Hus, demokraten Nancy Pelosi.

Brevet er offentliggjort af Det Hvide Hus, inden Repræsentanternes Hus onsdag vil gennemføre den afgørende afstemning om en rigsretssag mod Donald Trump.

En afstemning, der ventes at godkende, at rigsretssagen mod præsidenten kan begynde i januar.

"Radikale og sindsforvirrede"

Derfor tager Trump nu til genmæle i det seks siders lange brev.

Og det gør han ved blandt andet at konstatere, at processen, som han kalder et ”kup”, kan sammenlignes med hekseprocesserne i Salem, og at den bliver drevet frem af de mest ”radikale og sindsforvirrede” fløje hos Demokraterne.

Det er Trumps forsøg på at sige til sine vælgere, at han nu har brug for deres støtte

Jesper Steinmetz, TV 2s USA-korrespondent

- Historien vil dømme dig hårdt, hvis du fortsætter med denne rigsretssagsparodi, skriver han til Nancy Pelosi.

- Det, du gør, er forfærdeligt, men det er dig, der skal leve med det, ikke jeg, skriver han.

Donald Trump mener, at Demokraternes ønske om en rigsretssag er en slags hævn for valgnederlaget i 2016, hvor han slog Demokraternes kandidat, Hillary Clinton.

- Dette er ikke andet end et ulovligt, partisk kup, som ser ud til at ville fejle i stemmeboksene, skriver han og fortsætter:

- Det er dig, der blander dig i USA’s valg. Det er Demokraterne, der bringer smerte og lidelse til vores republik på grund af dit eget personlige, egoistiske, politiske og partiske ønske.

Historien skal lære af brevet

Præsidenten gør i brevet også opmærksom på de politiske sejre, han som præsident har opnået. Blandt andet den gode økonomi, fyringen af FBI-direktør James Comey og andre "administrative triumfer".

Samtidig mener han, at han i denne sag har færre rettigheder end "de anklagede i hekseprocesserne i Salem". Det sker med henvisning til en sag i Massachusetts i det 17. århundrede, hvor 20 kvinder og mænd blev hængt for hekseri.

At han er uskyldig og føler sig forfulgt er årsagen til, at han skriver brevet, fortæller han - så historien kan lære af det.

- Jeg skriver dette brev af historiske grunde, og for at mine holdninger kan registreres i arkiverne. Når folk om 100 år ser tilbage på denne sag, vil jeg have, at de forstår den og lærer af den, så det aldrig nogensinde vil ske for en præsident igen.

Modtageren af brevet, Nancy Pelosi, havde tirsdag aften dansk tid meget få kommentarer til Trumps ord.

Hun havde ikke læst brevet - kun set ”korte brudstykker” af det, og overfor CNN afviser hun præsidentens raseriudfald som "virkelig sygt".

Ikke alt er korrekt i brevet

Udover at være ”en krigserklæring” mod Demokraterne henvender brevet sig primært til Trumps egne støtter.

Det mener TV 2s USA-korrespondent, Jesper Steinmetz.

- Dette brev har i virkeligheden nok mest til formål at skaffe yderligere opbakning blandt Trumps vælgere. Det er Trumps forsøg på at sige til sine vælgere, at han nu har brug for deres støtte.

Jesper Steinmetz mener, at brevet kan få betydning i processen.

- Brevet kan sandsynligvis godt blive et element i denne sag, som bliver bragt til afstemning i dag. Præsidenten sætter tingene på spidsen, argumenterer for sin egen sag, og han opridser også alle de politiske resultater, han har opnået.

Men det er dog ikke alt i brevet, der ifølge Steinmetz skal tages for gode varer. Han henviser til den Trump-kritiske avis New York Times, der har faktatjekket brevet.

Og ifølge avisen er der en del steder, hvor præsidenten ”taler mod bedre vidende eller direkte forkert”, lyder det fra Jesper Steinmetz. Se New York Times' faktatjek af brevet her.

Hvorfor vil Demokraterne indlede rigsretssag?

Når Repræsentanternes Hus onsdag aften skal stemme om rigsretssagen mod Donald Trump, handler det om to punkter - magtmisbrug og modarbejdelse af Kongressen.

Førstnævnte går på, at Trump brugte sit embede til at presse Ukraines regering, mens sidstnævnte går på, at Trump hindrede Kongressen i at lade retfærdigheden ske fyldest. Det skal han have gjort ved at forbyde medarbejdere i regeringen at vidne i Kongressen og ved at tilbageholde dokumenter, som Kongressen har bedt om at få udleveret.

De to anklagepunkter vil med al sandsynlighed blive godkendt i Repræsentanternes Hus, hvor Demokraterne har flertal. Med undtagelse af blot to lader det til, at Demokraternes 235 medlemmer i Repræsentanternes Hus har tænkt sig at stå samlet i onsdagens afstemning.

Efterfølgende skal sagen behandles i Kongressens andet kammer, Senatet, hvor Republikanerne derimod har flertal.

Derfor er det "meget urealistisk", at sagen vil koste Donald Trump præsidentposten, har USA-analytiker Mirco Reimer-Elster tidligere sagt.