Udland

Her er Kinas første hjemmebyggede hangarskib

Kina råder nu over to hangarskibe i sin flåde. Det første blev købt brugt af Ukraine.

Kina tog tirsdag officielt sit første hjemmebyggede hangarskib i brug, da det blev overdraget til Folkets Befrielseshærs flåde.

Det foregik ved en ceremoni, som blev overværet af præsident Xi Jinping, på en flådebase i Sanya, der er en del af den sydkinesiske Hainan-provins. Det skriver det statslige nyhedsbureau Xinhua.

Det mere end 50.000 tons tunge og 315 meter lange skib, som hidtil har været kendt som Type 001A, har fået navnet Shandong efter en østkinesisk provins. Skibet har plads til 36-40 fly.

Kina har tidligere indkøbt militært isenkram i udlandet, men de senere år har landet investeret massivt i udviklingen af våben.

De seneste årtier har Kina mangedoblet sit forsvarsbudget, som nu er det næststørste i verden efter det amerikanske.

Omstridt farvand

Type 001A blev søsat under en stor ceremoni i 2017, og i maj sidste år blev det sendt på prøvesejlads i Stillehavet.

Måneden forinden havde den kinesiske oprustning fået den amerikanske admiral Philip Davidson til at kalde Kina en ”ligeværdig konkurrent”, da han skulle godkendes i Senatet som øverstkommanderende for den amerikanske stillehavskommando.

- Kina er nu i stand til at kontrollere Det Sydkinesiske Hav i alle scenarier bortset fra i en regulær krig med USA, sagde han ifølge New York Times, der i august samme år skrev en artikel med overskriften: ”Med skibe og missiler: Kina er klar til at udfordre USA i Stillehavet".

Det Sydkinesiske Hav er omstridt, fordi Kina betragter det som et indre kinesisk farvand, mens USA betragter det som åbent internationalt farvand.

To hangarskibe

Shandong er det andet hangarskib i Kinas flåde. Det første er et moderniseret sovjetisk skib, som kineserne købte af Ukraine i 1998 og opkaldte efter Liaoning-provinsen.

Ifølge CNN er det nye hangarskib udstyret ”skihop-ramper” for enden af flydækket ligesom Liaoning. Det er en ældre teknologi end den ”katapult ”-teknologi, de amerikanske hangarskibe bruger.

Det betyder, at de amerikanske kampfly kommer hurtigere i luften og kan medbringe mere brændstof og ammunition, mens de kinesiske kampfly er helt afhængige af egne kræfter for at komme i luften.

Kina menes dog at være i gang med at bygge endnu et hangarskib, kaldet Type 002, som ventes at blive topmoderne med laservåben, elektromagnetiske kanoner og en elektromagnetisk affyringsrampe til flyene.