Udland

Krise mellem nabolande: Finlands unge statsminister bliver kaldt 'en kassedame'

Estlands indenrigsminister håner den nye finske regering, men Finlands 34-årige statsminister svarer stolt igen.

Den unge, kvindelige statsminister i Finland, Sanna Marin, er blevet hånligt modtaget i nabolandet Estland, og det har skabt en krise mellem de to lande.

"En kassedame", kaldte Estlands højrepopulistiske indenrigsminister Mart Helme hende i et radioshow.

Sanna Marin er 34 år og dermed verdens hidtil yngste regeringsleder. Både hendes alder og den kendsgerning, at hun leder en femparti-regering med udelukkende kvindelige partiledere, hvoraf fire er under 35 år, har vakt opsigt verden over.

Men ingen af delene imponerer den 70-årige estiske indenrigsminister:

- Nu kan vi se, hvordan en kassedame er blevet statsminister, og hvordan nogle andre gadeaktivister og uuddannede mennesker er kommet med i regeringen, kommenterede han i forbindelse med nyheden om den nye finske regering.

"Undskyld"

Kommentaren har vakt forargelse både i Estland og i Finland.

Estlands præsident, Kersti Kaljulaid, der selv er sit lands første kvindelige præsident, siger, at hun er "flov" over kommentaren og har bedt sin finske præsident-kollega om at viderebringe en undskyldning til statsministeren.

- Jeg har fortalt ham, hvor pinligt berørt jeg er over alt det her, siger hun ifølge BBC.

Stolt af Finland

Sanna Marin har selv talt åbent om, at hun kommer fra en familie med trange kår, og at hun har arbejdet i butik, før hun startede på universitetet og fik en uddannelse indenfor offentlig administration.

På Twitter har hun selv svaret den estiske indenrigsminister, at hun er stolt af, at Finland giver så gode muligheder til en kvinde med hendes baggrund:

- Her kan et barn fra en fattig familie få en uddannelse og opnå mange ting i sit liv. En kassedame i en butik kan blive statsminister, skriver hun på Twitter.

Perspektiv

Bare en bartender

Bemærkningerne fra den estiske indenrigsminister er ikke enestående. De er for eksempel et ekko af de kommentarer, den nyvalgte, amerikanske kongreskvinde Alexandria Ocasio-Cortez modtog tidligere på året.

Den nu 30-årige amerikaner arbejdede som bartender, før hun gik på universitetet, og det, mente mange, diskvalificerede hende fra at sidde i Kongressen:

- Det er en besynderlig ting, når en ung kvinde uden nogen synderlig uddannelse og med en karriere som bartender kommer med udtalelser om klimaforandringer og kapitalisme. Hun aner ikke, hvad hun taler om, udtalte for eksempel den indflydelsesrige tv-prædikant Pat Robertson til netmediet Huffington Post.

"Man kan arbejde sig op"

Den estiske indenrigsminister, Mart Helme, er en mand, der ofte har vakt opsigt med sine udtalelser. I 2017 sagde han eksempelvis om årets Pride-parade i hovedstaden Talinn:

- Politiet er allerede overbebyrdet med arbejde. Hvorfor skal de bruge tid på at passe på et optog af perverse?

Men hvor hans højrepopulistiske parti, Ekre, tidligere var et isoleret fløjparti, så har det siden foråret været en del af regeringen. Partiet fik 18 procent af stemmerne ved forårets parlamentsvalg i Estland og blev en del af ministerpræsident Jüri Ratas regering.

Mart Helme har selv været ude med en undskyldning for sine udtalelser, som han mener er blevet "misforstået".

Han har forklaret, at det var hans mening "at anerkende, at man kan arbejde sig op fra en lav social status til at ende i toppolitik", skriver BBC.