Brexit

Boris Johnson klar med ny lov, der øger risikoen for 'hårdt Brexit'

Med en tilføjelse til Brexit-loven vil den britiske regering sikre, at overgangsperioden i 2020 ikke kan forlænges.

Når briterne efter planen formelt forlader EU 31. januar 2020, indledes en 11 måneder lang overgangsperiode, hvor parterne skal forhandle om, hvordan deres fremtidige økonomiske samarbejde skal se ud.

Denne overgangsperiode kan forlænges op til to år, hvis ikke det lykkes EU og Storbritannien at lave en aftale inden deadline.

Men den mulighed vil den britiske premierminister, Boris Johnson, have udelukket.

Med en ny lov vil han sikre, at hvis ikke parterne har en handelsaftale på plads ved periodens udløb 31. december 2020, så skal Storbritannien bryde de sidste bånd med EU uden en aftale, skriver BBC.

Dermed er et såkaldt 'hårdt Brexit' reelt stadig en mulighed, selvom Boris Johnson og EU er blevet enige om en skilsmisseaftale.

Skilsmisseaftalen gør det muligt at gennemføre Brexit ved udgangen af januar, og dén aftale skal det britiske parlament, hvor de konservative nu har et solidt flertal, behandle fredag.

Ikke tid nok

Handelsaftaler kan normalt tage flere år at forhandle på plads, men den britiske minister Michael Gove står fast på, at både briterne og EU har forpligtet sig til at nå til enighed inden udgangen af 2020.

EU er af omvendt af den opfattelse, at parterne umuligt kan nå at lave en aftale i løbet af 2020.

I sidste uge blev der lækket en lydoptagelse med EU’s topforhandler, Michel Barnier, der i en sluttet kreds kaldte tidsplanen for "urealistisk", skriver avisen The Independent.

- Vi bliver ikke færdige med det hele i løbet af 11 måneder, sagde Barnier til medlemmer af Europa-Parlamentet.

EU kunne bede om forlængelse

Premierminister Boris Johnson har under valgkampen slået fast, at det nu gjaldt om at "få Brexit gennemført" uden flere forsinkelser. Udtrædelsesdatoen er som bekendt allerede udskudt to gange.

Johnson har også flere gange sagt, at han ikke ville bede om en forlængelse, hvis man ikke havde nået en handelsaftale inden 31. december 2020.

Det lovede han også formanden for Brexit-partiet, Nigel Farage, som led i en aftale, der fik Brexit-partiet til at undlade at stille op i alle sikre konservative valgkredse for at undgå stemmespild blandt Brexit-tilhængere.

Et billede på den konservative valgsejr i Storbritannien: Boris Johnson poserede mandag sammen med 109 nyvalgte, konservative parlamentsmedlemmer.

Men i EU havde man håbet på, at en forlængelse stadig kunne være en mulighed, hvis bare det var EU, der bad Storbritannien om det. Det ville spare Boris Johnson for den ydmygelse at bryde sit valgløfte og bede om udsættelse, skriver avisen The Guardian.

Johnson "må opgive løfter"

Den mulighed lukker Boris Johnsons regering nu fuldstændigt med en tilføjelse til lovteksten, så briterne simpelthen ikke kan acceptere et ønske fra EU om en udsættelse.

Dermed rykker muligheden for et 'hårdt Brexit' tættere på, advarer kritikere i britiske medier.

Det EU-positive, oppositionsparti De Liberale Demokrater kalder det for en helt "uansvarlig’ beslutning":

- Den eneste måde, Johnson kan holde sig indenfor den deadline, der hedder 31. december 2020, er ved at opgive alle sine tidligere løfter og acceptere alle EU’s krav, siger den liberale leder, Ed Davey, til The Independent.