Britisk valg

Boris Johnsons travle uge: Vil have afstemning om Brexit allerede fredag

Efter valgsejren skal mere end 100 nye konservative parlamentsmedlemmer på plads, så de kan stemme Brexit-lovgivning hjem.

Den britiske premierminister, Boris Johnson, varsler en travl startuge i det nye parlament, der er helt domineret af de konservative efter partiets store valgsejr i sidste uge.

  • Mandag tager Johnson imod 109 nyvalgte konservative og udnævner tre nye ministre
  • Tirsdag og onsdag skal medlemmerne sværge 'troskab til kronen'
  • Torsdag holder dronning Elizabeth parlamentets åbningstale, som bagefter skal debatteres
  • Fredag fortsætter debatten - og derudover skal Johnsons Brexit-aftale behandles.

Altså vil Boris Johnson allerede i denne uge tage næste skridt i Brexit-processen, når regeringen vil forsøge at få skilsmisseaftalen med EU til afstemning i Underhuset.

De konservative har nu absolut flertal i parlamentet, og Johnson får derved meget større manøvrerum i det arbejde, han tager hul på.

Men som BBC's politiske korrespondent Jonathan Blake formulerer det, kan det vise sig at være "et tveægget sværd" for den konservative leder.

- Han vil være i stand til at gøre, hvad han ønsker, men han vil ikke længere kunne give andre skylden, hvis noget går galt. Så han vil blive holdt ansvarlig og vil være nødt til at komme med nye ideer og måske endda nye ideologier for den nye regering, hvilket vil fortælle os mere om, hvad Boris Johnson faktisk vil gøre med sin magt.

Mandag

Premierminister Boris Johnson indleder ugen med en velkomst- og peptale til de 109 nyvalgte konservative parlamentsmedlemmer, der tirsdag har deres første dag i Underhuset.

Det rekordhøje antal nye medlemmer skyldes dels den overbevisende valgsejr, der gav de konservative en fremgang på 47 mandater, og dels at balladen om Brexit betød, at en række siddende konservative parlamentsmedlemmer blev smidt ud af partiet og måtte erstattes af nye kandidater.

Torsdagens valg blev en stor sejr for Boris Johnson og de konservative - som det blev afspejlet i fredagens avisoverskrifter

Mandagen skal også bruges til en mindre regeringsomdannelse. Den hidtidige minister for Wales blev før valget tvunget til at træde tilbage, kulturministeren søgte ikke genvalg, og miljøministeren led et af de meget få konservative nederlag ved valget, da han tabte sin London-valgkreds til en liberal kandidat.

To af ministerposter er gået til henholdsvis Simon Hart (Wales), Nicky Morgan (kultur), skriver BBC mandag aften.

Og som om han ikke havde nok at se til, kunne en talsperson fra Downing Street også fortæller, at Boris Johnson mandag eftermiddag havde haft en telefonsamtale med USA's præsident Donald Trump, som lykønskede Johnson med valgsejren.

- De diskuterede den store betydning af forholdet medlem Storbritannien og USA og så frem til det fortsat tætte samarbejde på emner som sikkerhed og handel, herunder forhandlingen om en ambitiøs frihandelsaftale.

Tirsdag og onsdag

De to dage er afsat til de formalia, der skal på plads i forbindelse med starten på et nyt parlament.

Der skal formelt vælges en ny parlamentsformand, men det forventes at blive en ren ekspeditionssag at vælge Lindsay Hoyle, der i november erstattede den farverige John Bercow.

Den nye parlamentsformand Lindsay Hoyle blev valgt 4. november. Hans genvalg tirsdag forventes at være en formsag.

Når parlamentsformanden er valgt, skal han i gang med arbejdet med at sværge de flere end 100 nye medlemmer ind.

Før de har svoret 'troskab til tronen', må de ifølge en gammel lov fra 1866 hverken tale eller stemme i parlamentet.

Torsdag

Torsdag holder dronning Elisabeth den traditionelle åbningstale 'Queens Speech'. Talen er forfattet af regeringen og giver et overblik over, hvilke lovgivningsinitiativer regeringen har planer om. Boris Johnson har på forhånd sagt, at der bliver skåret ned på den omfattende ceremoni med kroner og guldkaret for at spare tid.

Det er blot to måneder siden, dronningen senest holdt 'Queens Speech' på vegne af Boris Johnsons regering, så det forventes, at store dele af talen vil være en gentagelse. Først og fremmest om Brexit, men også om strammere straffe til kriminelle og flere penge til det offentlige sygehusvæsen, NHS.

Dronning Elisabeth skal oplæse 'Queens Speech' på torsdag, som hun har gjort det mange gange før i sin regeringstid. Her i 2017.

Det forventes dog, at der også bliver plads til nye konservative mærkesager og valgløfter. Ifølge Daily Mail er det blandt andet et forslag om minimumsstraffe på 14 års fængsel for terrordømte. Et andet lovforslag skal forhindre, at strejkende kan stoppe den offentlige trafik. Ifølge lovforslaget skal fagforeningerne kun kunne aflyse 50 procent af togafgangene på en bestemt strækning i forbindelse med en konflikt.

Efter 'Queens Speech' tager parlamentet hul på debatten om talen. Den varer normalt et par dage, før talen bliver godkendt af parlamentets flertal.

Lyn-analyse

Mange af de stopklodser, der var der før, er væk: at Boris Johnson ikke havde absolut flertal i Underhuset, og at der var en speaker, John Bercow, som var meget opmærkson på, at parlamentet skulle høres. Det var de to store stopklodser. Hvis der fortsat er en stopklods tilbage, må det være, hvordan han får forklaret helt præcist, hvad grænsen i Det Irske Hav egentlig betyder. Der har været lidt tvetydige udtalelser fra den tidligere Brexit-minister og Boris Johnson under valgkampen. Skal varerne reelt tjekkes? Vil der være kontrol? Det hersker der en smule usikkerhed omkring.

Fredag

Fredag fortsætter debatten om 'Queens Speech', men debatten forventes at blive afbrudt af en behandling af Boris Johnsons skilsmisseaftale med EU.

Det er dog op til Underhusets formand at beslutte, om regeringen får lov til det - eller om den må vente til januar. Parlamentet nåede at indlede behandlingen af Boris Johnsons aftale med EU, før valget blev udskrevet.

I valgkampen slog Boris Johnson igen og igen temaet 'Get Brexit Done' fast. Her gør han det helt bogstaveligt til ære for fotograferne, da han hamrer et skilt i jorden i en tilhængers forhave.

Når det sker, får regeringen næppe problemer med at få aftalen vedtaget, eftersom de konservative nu har absolut flertal i parlamentet.

Under valgkampen fortalte Boris Johnson, at alle konservative kandidater på forhånd havde skrevet under på, at de ville støtte hans Brexit-aftale med EU.

Regeringen har da også udpeget Brexit-aftalen som det allerførste lovforslag, som det nye parlament kommer til at stemme om, skriver BBC.