Udland

Skuffet dansk minister efter klimafuser: - Det er en dybt utilfredsstillende aftale

Vag sluterklæring fra COP25 udskyder uafklarede spørgsmål til næste klimamøde om knap et år.

De længste klimaforhandlinger, FN nogensinde har oplevet, er søndag endt med en kompromisaftale i den spanske hovedstad, Madrid.

Flere vigtige emner - herunder kvotehandel - er udskudt til næste år og den endelige erklæring var vag på bindende mål om nedbringelse af udledningen af klimaskadelige gasser.

Det skuffer klimaminister Dan Jørgensen (S):

- Det er en dybt utilfredsstillende aftale. Der er et kæmpe misforhold mellem, hvad videnskaben siger, vi skal gøre, og hvor travlt vi har, og så et FN-system, der end ikke kan blive enige om selv beskedne forbedringer. Så jeg er meget skuffet over dette her.

Ministeren er - omstændighederne taget i betragtning - glad for, at spørgsmålet om kvotehandel udskydes.

- Alternativet var desværre, som forhandlingerne forløb, at man havde fået en løsning, som havde været meget dårligere. Danmark har fra starten haft som hovedprioritet, at vi ikke måtte få et kvotesystem, der undergraver den reelle klimaindsats, siger ministeren til TV 2.

Klimatopmødet skulle være sluttet fredag aften, men blev forlænget på grund af uenigheder om, hvad der skulle stå i sluterklæringen.

En svag løsning

Søndag er udsendinge fra 196 lande nået frem til en sluterklæring, der efterlyser højere ambitioner, når det gælder nedskæringer i klimaskadelige udslip, skriver NTB.

- Man er nået frem til en meget, meget svag løsning. Den danske klimaminister Dan Jørgensen har gentagne gange sagt, at det er bedre ikke at få en løsning end at få en svag løsning. Nu har vi fået en svag løsning, siger TV 2s korrespondent i Madrid, Svenning Dalgaard.

EU og i-landene havde håbet, at de enkelte lande ved COP25 ville øge ambitionerne i forhold til det, de lovede i Paris for fire år siden.

- Det er alt sammen blevet udskudt til næste år i Glasgow. Der er altså ikke nogen, der vil skrive under på, at de vil levere mere end hidtil, siger Svenning Dalgaard.

Svenning Dalgaard forklarer, hvad der kommer til at ske

Store spillere svigtede

Landene er dermed blevet enige om at fremlægge nye, detaljerede planer for, hvordan man skal skære ned på udslip, når de mødes igen i Glasgow næste år.

EU var blandt fortalerne for at højne ambitionerne på klimaområdet, mens store lande som USA, Brasilien, Indien og Kina var imod.

- De store spillere, der skulle have leveret i Madrid, levede ikke op til forventningerne. Men takket være en progressiv alliance af små østater, europæiske, afrikanske og latinamerikanske lande, har vi fået det bedst mulige resultat - mod de store forureneres vilje, siger Laurence Tubiana fra ngo'en European Climate Foundation til den britiske tv-station BBC.

Branchedirektør i Dansk Industri Energi, Troels Ranis, kalder aftalen "en kneben pointsejr til klimaet".

- Der er desværre ikke noget globalt klimalederskab - alt for mange lande forsøger at trække ambitionerne ned. Men det er glædeligt, at Danmark og EU tager ansvar, siger Troels Ranis i en skriftlig kommentar.

Han henviser til det danske klimamål på 70 procent reduktion af drivhusgasser inden 2030. Men også EU-Kommissionens beslutning om, at EU skal være klimaneutral i 2050.