Udland

Skotland advarer Johnson: I kan ikke holde på os mod vores vilje

Boris Johnson bliver nødt til at lytte til skotterne, men en ny folkeafstemning om skotsk uafhængighed kommer ikke på tale foreløbig, siger ekspert.

Selv om Boris Johnson og hans Brexit-linje fik en overvældende valgsejr i denne uge, kan han ikke holde Skotland i en union med Storbritannien i længden.

Det mener Nicola Sturgeon, Skotlands førsteminister og partileder for det skotske nationalistparti, SNP. Partiet gik markant frem ved valget og satte sig på 48 af de 59 skotske pladser i det britiske parlament.

Det fik Sturgeon til at kræve en ny folkeafstemning om skotsk uafhængighed. Søndag lægger hun yderligere pres på briterne og advarer Boris Johnson direkte:

- Du kan ikke holde Skotland i unionen mod landets vilje. Hvis Storbritannien skal fortsætte, kan det kun ske med samtykke. Og hvis Boris Johnson er sikker i sin sag med hensyn til unionen, burde han også være sikker nok til at fremlægge sin sag og tillade folket at beslutte det, siger Nicola Sturgeon søndag til BBC.

'Han tager helt og aldeles fejl'

Skotland sagde i 2014 nej til at udtræde af den britiske union og blive selvstændigt. Men det var inden Brexit-afstemningen i 2016, hvor et flertal i Skotland stemte ja til at blive i EU, mens et flertal i hele Storbritannien ville forlade EU.

Boris Johnson og hans regering har gentagne gange sagt, at man ikke vil give tilladelse til endnu en afstemning om skotsk uafhængighed.

- Hvis han tror, at det at sige nej (til en ny folkeafstemning i Skotland, red.) er slutningen på den sag, vil han finde ud af, at han tager helt og aldeles fejl, siger Nicola Sturgeon.

Ekspert: Ingen afstemning foreløbig

Peter James Stark, kommunikationsrådgiver med over 15 års erfaring fra EU-Parlamentet, Christiansborg og den britiske ambassade, mener, at Boris Johnson bliver nødt til at lytte til Sturgeon.

Men hun skal ikke regne med at få ønsket om en skotsk folkeafstemning opfyldt lige med det samme.

- En ny folkeafstemning kan kun lade sig gøre, hvis parlamentet i Westminster i London siger god for det, og her har Sturgeon kun cirka 50 mandater, siger Peter James Stark.

Men SNP's valgsejr betyder, at Boris Johnson bliver nødt til at lytte til partiet - og sørge for at få et godt forhold til det.

- Jeg tror, Boris Johnson skal gøre sine hoser grønne hos SNP, men en ny folkeafstemning om skotsk uafhængighed kommer altså ikke på tale lige foreløbig, vurderer Peter James Stark.