Udland

Ny bevægelse går på gaden med billeder af sardiner

Frontfiguren for ny bevægelse mener, at der skal mere respekt til og en mere nuanceret retorik.

- Vi bider ikke på krogen, stod der på en masse skilte lørdag i Rom, da den splinternye bevægelse Sardinerne gik på gaden.

De bryder sig ikke om de såkaldte populister, og de kritiserer hadkulturen. Sardinerne er partiløse, og ingen andre symboler end fisk er velkomne.

Sardinerne opstod i Bologna for en måned siden, da fire unge venner tog initiativet til en fredelig demonstration mod tidligere indenrigsminister Matteo Salvini fra det højrenationalistiske parti Lega. Salvini havde annonceret et vælgermøde på en piazza i den gamle “røde” højborg Bologna 14. november - og det reagerede de unge venner på.

De sendte via de sociale medier en opfordring til folk, der var imod Salvini, om at møde op med et skilt, en hat, en t-shirt eller andet med en sardin på.

Hvorfor sardiner?

Sardinerne symboliserer folk, der står sammen som sardiner i en dåse, og små fisk, som hver for sig er forsvarsløse, men som er stærke, hvis de svømmer sammen i en stor stime. Sådan forklarer initiativtagerne til bevægelsen idéen om fiskesymbolet.

De vil også helst have, at folk mødes rigtigt på gader og stræder og udveksler meninger i stedet for at sidde bag skærme og rette hæmningsløst skyts mod hinanden. De siger også, at de gerne vil bekæmpe den populistiske haj, som de mener, at Matteo Salvini er personificeringen af.

De går imod den hadkultur, de mener er opstået, hvor folk kaster verbalt mudder mod hinanden på nettet, og visse politikere benytter sig af hurtige, hadefulde eller ligefrem aggressive slogans, som mest taler til folks maver og ikke til deres forstand.

Imod Twitter og Facebook

Frontfiguren for bevægelsen, Mattia Santori, mener, der skal mere respekt til, en mere ordentlig tone og en mere nuanceret retorik. Han og de andre sardiner er imod den hårde måde flere politikere for eksempel omtaler indvandrere på.

De kæmper for, at ministre og andre, der repræsenterer borgerne på et institutionelt niveau, holder sig fra Twitter og Facebook og så videre og kun kommunikerer igennem de officielle kanaler og den etablerede presse.

Sardinerne går imod alt, hvad der antydningsvis opfordrer til vold, og de synes, det er farligt at ytre sig aggressivt, fordi de tror, at ord kan føre til handling.

Siden 14. november har der været 113 sardin-demonstrationer i Italien og i flere andre lande. Lørdag gik sardinerne ikke blot på gaden i Rom, men også i blandt andet Berlin, London og Paris.

Tidligere har de demonstreret i New York og i Holland, og søndag er det Danmarks tur. På Rådhuspladsen i København er flere hundrede tilmeldt. De har det til fælles, at de er imod højrenationalisme og hadkultur.

Bliver bevægelsen et parti?

Søndag 15. december mødes 120 delegerede fra hele Italien i Rom. De kommer fra Sicilien, Piemonte, Toscana, Umbrien og flere andre byer, hvor de i de seneste uger har afholdt demonstrationer.

De har aldrig stået ansigt til ansigt med hinanden før, men nu skal de mødes rigtigt og tale om, hvad de nu skal gøre i næste fase. Søndag i Rom var der flere, der håbede, at sardinerne ville ende med at blive et politisk parti, mens andre mente, at de bare skulle ryste op i de eksisterende partier.

Foreløbig er der ikke nogen klare meldinger om fremtidens sardiner fra vennerne i Bologna med Mattia Santori i spidsen.

De vil indtil videre bare gerne samle de mange italienere og andre, der ikke føler sig tilpas med den hurtige, forenklede og negative kommunikation, der i denne tid præger de sociale medier.

Frygter, at værdier er i fare

Tidligere indenrigsminister Matteo Salvini er den person, der repræsenterer alt det, sardinerne ikke kan lide, men det handler om mere end ham. Det handler også om de grundværdier det italienske samfund er bygget på ifølge grundloven, som blev skrevet efter en periode med fascistisk styre.

Så mange sardiner kalder sig først og fremmest anti-fascister, og de hylder demokratiet, lighed, frihed og menneskerettigheder. Værdier, som de frygter er i fare i denne tid, ikke blot i Italien, men i mange lande Italien sammenligner sig med.

I slutningen af januar er der lokalvalg i netop den region, hvor Bologna er hovedby, og som altid har været ledet af venstrefløjen.

Denne gang står Salvini og hans parti Lega stærkt i meningsmålingerne, og sardinerne har derfor travlt med at prøve at skubbe vælgerne væk fra Lega. Mange af de vælgere, der lider under en fortsat økonomisk krise og effekterne af globaliseringen, er gået fra venstre til højre rent politisk, og her er Italien ikke et isoleret tilfælde.

I Storbritannien, USA og Tyskland ser man samme tendens, for mange økonomisk pressede borgere har ikke tiltro til, at de etablerede socialistiske og socialdemokratiske partier kan løse deres problemer.

Sardinerne har fået opbakning af tidligere EU-kommissær og premierminister i Italien Mario Monti og af Romano Prodi, ligeledes både forhenværende EU-kommissær og premierminister (fra Bologna), Vatikanets udenrigsminister, Pietro Paolin, og et like fra nuværende premierminister Giuseppe Conte.

Matteo Salvini selv har lavet sjov med sardinerne ved at lave symboler med kattekillinger på sin Facebook-side, og repræsentanter fra Lega har kaldt dem “den sædvanlige fiskesuppe”.