Udland

Efter nederlag - Corbyn indrykker åbent brev i avis

Corbyn forlader sit hus dagen efter det britiske valg til parlamentet, hvor han led et sviende nederlag. Facundo Arrizabalaga / Ritzau Scanpix

Labour-leder Jeremy Corbyn har taget konsekvensen af det sviende nederlag og forlader posten som partileder.

Labours leder Jeremy Corbyn tager skylden og undskylder for partiets skuffende resultat ved torsdagens parlamentsvalg i Storbritannien.

I et åbent brev i avisen Mirror on Sunday skriver Corbyn blandt andet:

- Jeg vil ikke pakke det ind. Resultatet var et hårdt nederlag for alle, der så desperat ønsker virkelig forandring i vores land. Jeg undskylder, at vi svigtede – og jeg tager mit ansvar for det.

Corbyn fastholder dog samtidig, at han er stolt af Labours kampagne op til valget. Han mener selv, at han leverede et budskab om håb til det britiske folk.

Klar til at gå af

Jeremy Corbyn sagde allerede umiddelbart efter valglussingen, at han ikke vil stå i spidsen for partiet ved fremtidige valg, efter et valgresultat som han betegner som "skuffende".

Han vil dog lede partiet igennem en fase, hvor der vil være behov for refleksion

- Selvfølgelig skal partiets ledelse, centralkomitéen, beslutte, hvilken proces vi følger for at vælge en afløser for mig. Jeg er klar til og naturligvis valgt til at lede partiet, indtil det sker, fastslog Corbyn.

Corbyn genvandt ganske vist sit sæde i Islington for tiende gang, men den lille sejr ændrer ikke ved det overordnede billede af det britiske parlamentsvalg.

Værste resultat siden 1935

Labour og Corbyn led et knusende nederlag og må nøjes med 203 af de 650 pladser i Underhuset. Det Konservative Parti og premierminister Boris Johnson er klare vindere med 365 pladser.

Det er det værste valgresultat for Labour siden 1935.

Corbyn beklager ifølge nyhedsbureauet Reuters, at så meget af valgkampen har handlet om Brexit, da det ifølge ham har skabt en polariseret debat blandt de britiske vælgere.

Presset var i løbet af valgaftenen steget på Corbyn, mens flere Labour-medlemmer efter en nedslående valgstedsmåling og skuffende prognoser var begyndt at kræve hans afgang.

Blandt andre Ian Murray, partiets kandidat i Edinburgh, kom med en meget direkte kritik.

Han sagde, at partiet havde ignoreret vælgerne og dermed banet vejen for "den mest højreorienterede, konservative premierminister, som dette land længe har set".