Udland

Vrede over ny lov i Indien - USA og Storbritannien advarer om rejser til området

Demonstranter brænder en dukke med et billede af indenrigsminister Amit Shah under lørdagens protester. Diptendu Dutta / Ritzau Scanpix

Loven, der bliver sammenlignet med 1930'ernes nazisme, har medført store uroligheder. Mindst to har mistet livet de seneste dage.

Flere tusind gik lørdag på gaden i Indiens hovedstad, New Delhi, for at fortsætte demonstrationerne mod en ny lov.

Lovændringen giver mulighed for at hastebehandle og tildele statsborgerskab til religiøse minoriteter fra nabolandene Pakistan, Afghanistan og Bangladesh, herunder hinduer og sikher - men ikke muslimer.

Muslimske grupper, landets opposition og menneskerettighedsgrupper hævder, at loven er den del af premierminister Narendra Modis agenda om at marginalisere Indiens 200 millioner muslimer.

- Folk er ikke samlet her som hinduer eller muslimer, folk er samlet som borgere i Indien. Vi afviser den her lov, som Modi-regeringen har indført, og vi kræver ligebehandling, som det er forankret i vores forfatning, fortæller demonstranten Amit Baruah til AFP.

Mindst to har mistet livet under demonstrationer de seneste dage. Lørdag har USA og Storbritannien opdateret deres rejsevejledninger for Indien og advarer nu deres statsborgere om at udvise påpasselighed, hvis de rejser til området.

Sammenlignes med nazilove

Ved protesterne lørdag appellerede demonstranterne til Modis regering om at ændre loven tilbage. Mange af demonstranterne havde medbragt skilte, hvor der stod budskaber som "Stop med at splitte Indien".

Demonstranterne frygter desuden, at de mange immigranter stjæler indiske job og udvander landets kulturelle identitet. Det skriver nyhedsbureauet AFP.

Demonstranter med medbragte skilte protesterer mod loven i New Delhi lørdag.

Tidligere på ugen førte vedtagelsen af loven også til vrede reaktioner i parlamentet, hvor den blandt andet blev sammenlignet med nazisternes antisemitiske lovgivning i 1930'ernes Tyskland.

Rahul Ghandi fra Kongrespartiet i oppostionen kaldte loven "et forsøg på etnisk udrensning i den nordøstlige del af landet", der har en af de største koncentrationer af muslimer i Indien.

Modi har afvist påstandene fra kritikerne og udtalt, at muslimer fra de tre lande ikke er omfattet af lovændringen, fordi de ikke behøver Indiens beskyttelse.

Premierministerens højre hånd, indenrigsminister Amit Shah, forsøgte lørdag at mildne sindene de mange utilfredse borger og understregede, at regeringen vil beskytte deres "kultur, sociale indentitet, sprog og politiske rettigheder".

Borgere hamstrer varer

Fredag stødte demonstrerende studerende sammen med politiet i New Delhi, og politiet benyttede stave og tåregas.

I delstaten Vestbengal udviklede protester sig voldeligt, da mindst 20 busser og dele af to togstationer blev sat i brand, mens demonstranter blokerede flere veje og antændte bildæk.

Demonstranter har sat ild til flere busser i Howrah lørdag.

Torsdag affyrrede sikkerhedsstyrker skud mod demonstranter i Guwahati i delstaten Assam, hvilket førte til, at to personer blev dræbt og 26 indlagt på hospitalet med skader.

Af frygt for nye uroligheder har myndighederne ifølge AFP udstedt et internetforbud i Assam frem til mandag. Samtidig er butikker blevet lukket ned, og nervøse borgere har hamstret varer i løbet af lørdagen.

Urolighederne har betydet, at at møde mellem Modi og den japanske premierminister, Shinzo Abe, er blevet udskudt. Det skulle være afholdt i Guwahati søndag.