Britisk valg

Helle Thorning interviewet på CNN: Er din mand Labours nye leder?

Stephen Kinnocks navn bragt i spil som ny Labourleder. Kinnock selv angreb Labours leder kort efter det sviende nederlag ved valget i Storbritannien.

Kan Stephen Kinnock blive Labours kommende leder i Storbritannien?

Danmarks tidligere statsminister Helle Thorning-Schmidt var fredag på CNN for at snakke om Brexit, det britiske valg og hendes mands gode valgresultat.

Boris Johnson og De Konservative fik et absolut flertal i en størrelsesorden, som Storbritannien ikke har set siden Margaret Thatcher i 1980'erne.

Valg blev et blodbad for Labour

Men trods den blå bølge blev Stephen Kinnock valgt for Labour i Wales ved et valg, som ellers var et blodbad for det gamle arbejderparti.

- Enhver, der taber så stort, er nødt til at respektere vælgerne og gå af, siger Helle Thorning-Schmidt til CNN om Labours slagne leder.

Labours leder, Jeremy Corbyn, meldte fredag morgen sin afgang, og spekulationerne raser allerede, om hvem der mon tager over.

- Vil din mand stille op i formandskampen?, spørger CNN-værten Christiane Amanpour.

- Det må du spørge ham om, siger Helle Thorning-Schmidt undvigende.

Men spørgsmålet er ganske relevant.

- Man skal ikke afskrive ham

Det mener Peter James Stark, der er britisk statsborger og har over 15 års erfaring i dansk, britisk og europæisk politik.

- Jeg mener bestemt, det er en mulighed. Han er en outsider, men man skal ikke afskrive ham, siger Peter James Stark til TV 2.

Og det er der flere årsager til.

Stephen Kinnock er søn af den respekterede forhenværende Labour-leder Neil Kinnock, men har selv skabt sig et navn i britisk politik.

Selvom han var modstander af Brexit, har han omfavnet resultatet af folkeafstemningen i 2016, der endte med et nej til EU.

Senest stod han i spidsen for 20-30 af Labours parlamentsmedlemmer, der skrev et brev til Boris Johnson om, at de var klar til at stemme for hans aftale, hvis De Konservative omvendt lovede at garantere britiske arbejderes rettigheder og andre mærkesager for Labour.

- Han vidste jo godt, at Brexit var noget, som mange Labour-vælgere ønskede, forklarer Peter James Stark.

Derudover er han valgt i Wales og har dermed de vælgere og en af de kredse bag sig, som Labour ellers tabte i stort antal ved valget, for eksempel 'Den Røde Mur' i Nordengland.

- Han er netop en kandidat, der kan samle og bygge bro mellem fløjene, siger Peter James Stark.

Kan samle et slagent Labour

Mens aviserne fylder sider med navne, der kan afløse Jeremy Corbyn, er Stephen Kinnocks navn ikke sat med tryksværte endnu.

Men det er ikke en ulempe, mener Peter James Stark. Jeremy Corbyn kom også ud af det blå og blev dermed skånet fra mange af de tidlige magtkampe.

- I begyndelsen er der en masse interne kampe i partiet om, hvilken fløj der skal repræsenteres, siger Peter James Stark

Corbyn led et voldsomt nederlag, men han håber, at andre fra hans meget venstreorienterede fløj kan tage over.

- Imens skal Stephen Kinnock sikre sig, at han har opbakning blandt fagforeningerne, for de er meget magtfulde i det britiske arbejderparti og var for eksempel med til, at der blev sagt god for Corbyn, forklarer han.

Kinnock angriber Corbyn efter sviende nederlag

Allerede fredag aften efter valgnederlaget gik Stephen Kinnock til angreb på Jeremy Corbyn og hans lederskab.

Det gjorde han på Twitter og om aftenen på BBC i bedste sendetid, da han deltog i programmet Question Time.

- Jeg har banket på flere tusinde døre i denne valgkamp, og hver gang var beskeden den samme: Jeg har stemt Labour hele mit liv, men jeg kan ikke stemme på jer, mens I har Jeremy Corbyn som formand, sagde han.

Derudover var Brexit og Labours omfattende program af økonomiske forandringer en for stor mundfuld for mange vælgere.

- Det her var ikke De Konservative, der vandt en sejr. Det var Labour, der fejlede. De Konservative har forvandlet vores land til noget, man griner af ude i verden, og alligevel kunne vi ikke slå dem, sagde Stephen Kinnock.

Kinnock oplevede tilbagegang sammenlignet med valget i 2017, men vandt stadig sin kreds Aberavon med 53,8 procent af stemmerne bag sig modsat den konservative kandidats 20,6 procent.