Udland

Vejen banet for Brexit: Danske virksomheder er glade for afklaring

Boris Johnsons konservative parti vandt et absolut flertal ved parlamentsvalget i Storbritannien, og dermed kan han nu få Brexit gennemført.

Den overbevisende sejr til Boris Johnson ved det britiske valg er også et klart signal om, at Brexit nu efter alt at dømme bliver gennemført.

Dermed er den del af den usikkerhed, der har hersket i erhvervslivet siden Brexit-afstemningen i 2016, nu fejet af bordet.

Nu ved vi i det mindste, at vi forhandler med nogen, der ved, hvad de vil

Thomas Bustrup, Vicedirektør, Dansk Industri

- De fleste kan nu se enden på det her, siger vicedirektør i Dansk Industri, Thomas Bustrup.

En fremtidig handelsaftale mellem Storbritannien og EU mangler dog fortsat at blive forhandlet på plads. Det arbejde begynder, med det samme skilsmisseaftalen med EU er blevet formelt vedtaget, og det skal være endeligt afsluttet om et år.

Og den knast fylder stadig i bevidstheden hos det danske erhvervsliv.

- Der står rigtig meget på spil de næste 12 måneder for dansk erhvervsliv i forhold til den handelsaftale, som gerne måtte indeholde mange af de ting, der er gældende i dag for virksomheder, når de handler på kryds og tværs af grænsen til Storbritannien. Det er det, der skal forhandles om, siger Thomas Bustrup.

Det Konservative Parti har vundet en jordskredssejr ved valget i Storbritannien. Valgsejren ser ud til at ende som den største sejr til De Konservative siden Margaret Thatcher i 1980'erne.

Positivt med klart mandat

En af de virksomheder, der har fulgt nøje med i Brexit-udviklingen i Storbritannien, er rederiet DFDS.

- Det har kørt i næsten fire år, og vi ser det som positivt, at der er kommet så klart et mandat til den ene af siderne, siger administrerende direktør i DFDS, Torben Carlsen, om den store valgsejr til Boris Johnson.

Med sejren følger også en klar forhåbning om, at premierministeren lever op til sit løfte om at levere Brexit.

- Vi må forvente, at når Boris Johnson går i parlamentet derovre, så er der klar tilslutning til, at han hurtigst muligt får eksekveret den aftale, der i forvejen ligger der, siger Torben Carlsen.

Direktøren er dog også usikker ved tanken om den relativt korte tid, der er sat af til at forhandle den fremtidige handelsaftale mellem EU og Storbritannien. Frihandelsaftalen mellem EU og Canada tog eksempelvis syv år at forhandle på plads.

- Man kan allerede se bekymringerne over, at nu er der et år til at forhandle de mere præcise detaljer for exitten. Kan det overhovedet lade sig gøre inden for tidsrammen?, siger Torben Carlsen.

Ved Dansk Industri glæder man sig over, at første hurdle på vej mod en afklaring nu er overstået.

- Nu ved vi i det mindste, at vi forhandler med nogen, der ved, hvad de vil, siger Thomas Bustrup.