Britisk valg

Skotske nationalister stormer frem - åbner diskussion om uafhængighed

De Skotske Nationalistparti ønsker en ny folkeafstemning om uafhængighed i 2020.

Det Konservative Parti ligner den helt store vinder ved det britiske valg, men også de skotske nationalister ser ud til at få et forrygende valg.

Ifølge den exitpoll, der kom fra Storbritannien, da valgstederne lukkede klokken 23, står Det Skotske Nationalparti (SNP) til 55 sæder i parlamentet.

Dermed vinder partiet 20 sæder, hvis resultatet holder, og tager 55 ud af de 59 sæder, der er at kæmpe om i Skotland.

Ny folkeafstemning?

Og det giver blod på tanden, som exitpollen lover, kan det give luft under vingerne for de skotske nationalisters mål om at løsrive Skotland fra Storbritannien.

- I betragtning af hvordan England har stemt, ser det ud til, at Brexit vil ske, siger hun.

Ved folkeafstemningen om Storbritannien medlemsskab af EU i 2016 stemte et flertal af skotterne for at forblive en del af EU.

- Vi vil ikke have en Johnson-ledet regering. Vi vil ikke forlade EU, og vi vil have lov at bestemme vores egen fremtid, siger hun til BBC.

Skotterne stemte seneste om uafhængighed ved en folkeafstemning i 2014. Dengang stemte 55,3 procent imod.

Men siden har folkestemningen ændret sig markant og i august viste en meningsmåling for første gang siden 2017 et flertal for skotsk uafhængighed.

SNP: Johnson kan ikke ignorer os længere

Ved folkeafstemningen om Brexit i 2016 stemte 62 procent af skotterne for at blive i EU.

Derfor ønsker SNP en ny afstemning i løbet af 2020, og ifølge partiets tidligere leder i Underhuset Angus Robertson kan Boris Johnson ikke længere ignorere et skotsk krav om en folkeafstemning.

- At stå i vejen og sige, I kan ikke bestemme jeres egen fremtid, er det rene pip, siger han til BBC Scotland.

De Konservative afviser

De konservatives Michael Gove, der er tidligere udenrigsminister, afviser, at 55 sæder til SNP bør udløse en ny uafhængighedsafstemning for skotterne.

Det proeuropæisk parti De Liberale Demokrater er ligesom SNP imod Brexit. Partiets leder, Jo Swinson, ser dog ud til at tabe på SNP's fremgang.

Jo Swindon er opstillet i valgkredsen East Dunbartonshire nord for Glascow, og hvis exitpollen holder, taber hun sit sæde til SNP.