Udland

Sådan gik det de 21 rebeller, der blev smidt ud af Boris Johnson

Kun 4 af de 21 rebeller er blevet genvalgt - de var alle taget til nåde af Boris Johnson. Andre var knap så heldige.

I september gik der chokbølger gennem Det Konservative Parti i Storbritannien, da Boris Johnson smed 21 medlemmer ud af partiet. Det skete, fordi de stemte mod regeringen og dermed var med til at sikre, at parlamentet kunne overtage dagsordenen i Underhuset i forbindelse med Brexit.

Efter det britiske valg, der endte med en konservativ jordskredssejr, er kun 4 af de 21 rebeller tilbage i parlamentet - valgt ind for de konservative. Det skriver BBC.

Dermed er flere fremtrædende og tidligere konservative politikere nu helt ude af britisk politik. Det gælder blandt tidligere justitsminister David Gauke, der var en vigtig del af både David Camerons og Theresa Mays regeringer.

Han stillede ved valget op som uafhængig. Det samme gjorde tidligere sundhedsminister Anne Milton og tidligere rigsadvokat Dominic Grieve, men de blev heller ikke valgt ind.

To skiftede til et andet parti og kom ikke ind

Sam Gyimah og Antoinette Sandbach er også dømt ude, efter de skiftede parti og stillede op for De Liberale Demokrater. Dét parti fik nemlig et så dårligt valg, at ikke engang den politiske leder Jo Swinson fik et mandat i sin egen kreds, som hun tabte til det skotske nationalistparti, SNP.

Dermed er det kun Greg Clark, Stephen Hammond, Caroline Nokes og Steve Brine, der er blevet genvalgt. De var alle fire blandt den gruppe parlamentarikere, der blev taget til nåde af Boris Johnson efter et møde i slutningen af oktober.

Og de er med valgresultatet nu også en del af den britiske regering under premierminister Boris Johnson, hvis politiske linje de ikke var enige i, da det gjaldt Brexit.

- Vi er i valgkredsen Tunbridge Wells berømte for at føre politik på en civiliseret, høflig og rimelig måde. Det er den måde, denne kampagne er blevry udført på gennem valget, og jeg tror, det er måden, vi kan sende et signal til vores nationale politikere om, hvordan politik skal udføres, lød det fra Greg Clark, efter han var blevet valgt, skriver det lokale medie Kentlive.

Det længst siddende medlem blev ikke taget til nåde

De øvrige 12 rebeller – herunder seks, der blev taget til nåde – havde valgt ikke at genopstille til valget.

Det gælder blandt andet Winston Churchills barnebarn, Sir Nicholas Soames, samt 79-årige Ken Clarke, der var det længstsiddende parlamentsmedlem i Underhuset. Han har blandt andet været finansminister under den tidligere premierminister John Major i 1990'erne.

I modsætning til Sir Nicholas Soames var Ken Clarke ikke blandt de ti, der – efter at være blevet smidt ud – blev budt velkommen tilbage til Det Konservative Parti.

De øvrige, der blev taget til nåde, men ikke valgte at genopstille, er Alistar Burt, Ed Vaizey, Margot James, Richard Benyon og Richard Harrington.