Udland

Retsudvalg i Repræsentanternes Hus vil have rigsretssag

Udvalget besluttede efter en 14 timer lang debat at anbefale en rigsretssag mod præsident Donald Trump.

Retsudvalget i Repræsentanternes Hus i Kongressen har ved afstemning anbefalet, at der indledes rigsretssag mod præsident Donald Trump.

Ved en afstemning fredag eftermiddag dansk tid besluttede udvalget efter en 14 timer lang debat at anbefale en rigsretssag mod præsidenten.

Demokraterne har et flertal i udvalget.

Afgørelsen betyder, at hele Repræsentanternes Hus nu skal stemme om, hvorvidt en rigsretssag skal rejses mod Trump. Det ventes at ske i næste uge.

Demokraterne har to anklagepunkter

Tirsdag fremlagde Demokraterne i Repræsentanternes Hus, hvilke anklager der ifølge dem skal rejses i en rigsretssag mod præsident Donald Trump.

Der blev fremlagt to anklagepunkter.

Et om Ukrainesagen, hvor de mener, at præsidenten uretmæssigt har forsøgt at skaffe sig belastende oplysninger om Joe Biden, Trumps mulige modstander ved præsidentvalget i 2020.

Trump anklages for at have tilbageholdt en militær hjælpepakke til Ukraine for at presse landet til at hjælpe ham i det kommende præsidentvalg. På den måde skal han have sammenblandet USA’s udenrigspolitiske interesser med sin personlige interesse i at blive genvalgt.

Det andet anklagepunkt handler om, at præsidenten har forsøgt at forhindre kongressens arbejde. Det skal han have gjort ved at forbyde medarbejdere i regeringen at vidne i Kongressen og ved at tilbageholde dokumenter, som Kongressen har bedt om at få udleveret.

"Som hævet over loven"

Formanden for retsudvalget, Jerrold Nadler, mener, at disse lovovertrædelser er magtmisbrug og hindring af at lade retfærdigheden ske fyldest.

Trump, der er republikaner, ser ifølge Nadler sig selv "som hævet over loven". En eventuel rigsretssag mod Trump vil være den tredje mod en siddende præsident, og den vil finde sted i Senatet.

Præsidenten selv kalder hele sagen for en farce og siger, at Demokraterne trivialiserer rigsretsprocessen.

Hvis det kommer til en rigsretssag mod Trump, ventes den i januar.

Trump: Det er et kup

Det var den demokratiske formand for Repræsentanternes Hus, Nancy Pelosi, der tilbage i september meddelte, at Kongressen havde taget hul på en proces, der kunne sende Trump for en rigsret.

Begrundelsen lød, at præsidenten havde "forrådt sit embedsløfte, forrådt vores nationale sikkerhed og forrådt integriteten ved vores valg", sagde Pelosi ifølge flere internationale nyhedsbureauer.

Det mente USA's præsident dog ikke havde noget på sig, og på Twitter kaldte han rigsretsprocessen mod ham for et kup:

- Efterhånden som jeg lærer mere og mere hver dag, kommer jeg frem til den konklusion, at det, der finder sted, ikke er en rigsretssag, det er et kup, skriver han.

Trump skrev videre, at han mener, at kuppet "er beregnet til at fjerne magten fra folket - deres stemme, deres friheder, deres anden forfatningstilføjelse, religion, militær, grænsemur og deres gudgivne rettigheder som borgere i USA".

Donald Trump siger fredag til fremmødte journalister ved Det Hvide Hus, at han intet har imod en lang rigsretssag. Han ønsker nemlig at finde ud af, hvem der er whistlebloweren, som har fået Demokraterne til at jagte sagen.