Britisk valg

Partileder mister plads i parlamentet og går af

Jo Swinson, leder af Liberaldemokraterne, måtte se sig slået af SNP-kandidat i sin valgkreds i Skotland.

Lederen af det britiske parti De Liberale Demokrater, Jo Swinson, mistede sin plads i Underhuset ved torsdagens britiske parlamentsvalg.

Swinsons valgkreds i Skotland blev vundet af en kandidat fra Skotlands Nationalparti med et forspring på bare 149 stemmer.

De Liberale Demokrater, der er tilhænger af det britiske medlemskab af EU, satsede i valgkampen på at vinde stemmer med et løfte om, at partiet ville omgøre beslutningen om at forlade EU.

- Nogle vil fejre den bølge af nationalisme, som fejer hen over begge sider af grænsen (til England, red.), siger Swinson, der kun har været leder af Liberaldemokraterne siden juli.

Skal vælge ny leder

Nogle timer efter nyheden om Swinsons nederlag, meddelte De Liberale Demokrater, at hun trækker sig som partileder.

- Jeg vil gerne takke Jo Swinson for hendes ærlige og frygtløse lederskab af De Liberale Demokrater. I dette valg har vi opnået flere stemmer end i 2017, og vi har fået mange nye parlamentsmedlemmer, udtaler partiets præsident, Sal Brinton, ifølge The Guardian.

Brinton vil sammen med Ed Davey tager over som fungerende formænd for partiet, indtil der vil blive afholdt et formandsvalg i det nye år.

Fortryder ikke

Swinson repræsenterede fra 2005 til 2015 valgkredsen East Dunbartonshire. I 2017 genvandt hun kredsen, for så at tabe med 149 stemmer denne gang.

Jo Swinson holdt fredag eftermiddag en tale, hvor hun udtrykte sin stolthed over, at De Liberale Demokraterne har været det parti, der "gav befolkningen muligheden for at stoppe Brexit", og at hun ikke fortryder, fordi ”præmien var at redde vores børns fremtid i Europa.”

- Det har åbenlyst ikke virket, og ligesom jer er jeg helt slået ud, men jeg fortryder ikke, at vi prøvede, siger hun.